Ολοένα και πυκνώνουν οι συναντήσεις και οι δηλώσεις κορυφαίων υπουργών και παραγόντων της Αιγύπτου και της Τουρκίας που εκ πρώτης όψεως «μυρίζουν» επαναπροσέγγιση, όμως πολλά βήματα μένουν να γίνουν ώστε να ολοκληρωθεί η προσέγγιση.
Οι όροι που τίθενται από το Κάιρο για την απομάκρυνση των Αδελφών Μουσουλμάνων από τη Τουρκία φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση την Άγκυρα. Για την Αίγυπτο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι υπαρξιακός κίνδυνος ενώ για την Τουρκία εκείνοι είναι αδερφή οργάνωση. Συνεπώς, μία συνολική επαναδιευθέτηση των διμερών σχέσεων Αιγύπτου-Τουρκίας είναι δύσκολη στη παρούσα φάση να προχωρήσει εάν δεν λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση η θέληση υπάρχει σύμφωνα με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι. Ο τελευταίος δήλωσε στο Bloomberg ότι η Αίγυπτος «ανυπομονεί να βρει μία λύση» και μία φόρμουλα για την κανονικοποίηση των σχέσεων με την Άγκυρας ενώ συμπλήρωσε ότι έως τότε πολύ δουλειά χρειάζεται να γίνει.
Να σημειωθεί ότι παραπάνω δηλώσεις ακολουθούν τη συνάντηση των αναπληρωτών Υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Τουρκίας τη Τετάρτη 8/9 στο Κάιρο όπου αποφασίστηκε από κοινού ότι τα δύο μέρη θα συνεχίσουν τις επαφές τους για να κανονικοποιήσουν τις σχέσεις τους.
Από το 2013 βαστάει η αντιπαράθεση
Αίγυπτος και Τουρκία από το 2013 και μετά βρέθηκαν σε τροχιά αντιπαράθεσης σε μία σειρά από ζητήματα. Από την στάση της Αιγύπτου για τον καθορισμό ΑΟΖ στην Α. Μεσόγειο έως το Παλαιστινιακό και την Λιβύη. Βέβαια, η κορυφαία και πρωταρχική διαφορά ήταν και είναι η υποστήριξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους Αιγύπτιους Αδερφούς Μουσουλμάνους του πρώην Αιγυπτίου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Ο τελευταίος ανετράπη τον Ιούλιο του 2013 από τον νυν Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έπειτα από ένα εκτεταμένο κύμα διαμαρτυριών κατά της τότε ισλαμιστικής κυβέρνησης.
Ειδικά ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη ανέβασε επικίνδυνα το θερμόμετρο ανάμεσα στις δύο χώρες. Ωστόσο, η μετέπειτα αποκλιμάκωση του πολέμου και η συνακόλουθη πολιτική διέξοδος δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την έναρξη ενός υποτυπώδη διαλόγου. Ανεπίσημου αρχικά και στη συνέχεια επισήμου.
Σιωπή από την Αθήνα
Η Ελληνική διπλωματία είναι από καιρό ενήμερη για τις κινήσεις της Τουρκίας, άλλωστε δεν πρόκειται για κρυφές επαφές. Η ελληνική πολιτική ηγεσία πλέον δεν έχει να προσφέρει εκείνα που αναζητά η Αίγυπτος, ώστε να κρατήσει τη Τουρκία διαρκώς απομονωμένη. Εσωτερική σταθερότητα, σταθεροποίηση της Λιβύης και υδρογονάνθρακες είναι μερικά από εκείνα που αποζητά το Κάιρο.
Η Ελλάδα υπό προϋποθέσεις προσέφερε τους υδρογονάνθρακες μέσω τριμερών σχημάτων βλ. Κύπρος και Ισραήλ (East Med) ενώ συμπλήρωνε και το παζλ απομόνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων. Η απομάκρυνση της Ελλάδας και των «εταίρων» της από τον East Med και η συνακόλουθη στροφή προς την ανανεώσιμη ενέργεια ενδεχομένως να ανοίξει και τις συζητήσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο για ένα νέο μοίρασμα της Α. Μεσογείου μέσω ΑΟΖ. Εξάλλου, Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν συνυπογράψει συμφωνία για ΑΟΖ έως και τον 28ο παράλληλο, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για μία εκ νέου διαπραγμάτευση με τη Τουρκία.