Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση στην υγιεινή διατροφή

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση στην υγιεινή διατροφή

Έρευνα που διεξήχθη και δημοσιεύθηκε στο ourworldindata.org αποκαλύπτει ότι τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην υγιεινή διατροφή εξαιτίας των ταξικών φραγμών. 275 εκατομμύρια από αυτούς δεν έχουν καν πρόσβαση σε αρκετές θερμίδες.

Η έρευνα έλαβε ως παράγοντα υπολογισμού την πιο φθηνή διατροφική επιλογή, δηλαδή τα φαγητά από άμυλο και τα δημητριακά. Τα αποτελέσματα είναι συνταρακτικά αφού καταδεικνύουν ότι η υγιεινή διατροφή είναι τέσσερις φορές πιο ακριβή από μία βασική διατροφή με τις απολύτως ελάχιστες θερμίδες.

Η τάση αυτή εκτυλίσσεται ακόμη και εάν οι άνθρωποι ξοδέψουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος τους στο φαγητό. Υπολογίζεται ότι μία διατροφή με τις ελάχιστες θερμίδες κοστίζει 0.83-1 δολάριο την ημέρα ενώ μία υγιεινή διατροφή κοστίζει γύρω στα 3.69 δολάρια την ημέρα.

Στον παρακάτω χάρτη απεικονίζεται η παραπάνω κατάσταση αναλυτικά. Στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής μία υγιής δίαιτα είναι απρόσιτη σχεδόν για όλο τον πληθυσμό ενόσω σε αρκετές φτωχές χώρες το ποσοστό αγγίζει το συνταρακτικό 90%.

Η διατροφική ασφάλεια σε κίνδυνο

Η υγιή και ελάχιστη διατροφή αποδεικνύουν τις ανισότητες και τις ανισομέρειες του σύγχρονου κόσμου. Ωστόσο, η κατάσταση της διατροφικής ασφάλειας κάθε άλλο παρά σίγουρη δεν είναι.

Σύμφωνα με έκθεση UNICEF για τη Παγκόσμια Κατάσταση της Ασφάλειας Τροφίμων και Διατροφής του 2021 (State of Food Security and Nutrition in the World – SOFI) η διατροφική ασφάλεια και ο υποσιτισμός έχουν ανέλθει σε υψηλά δεκαπενταετίας και ενδέχεται να χειροτερέψουν. Από ότι φαίνεται η πανδημία, ο διατροφικός προστατευτισμός, η έλλειψη αγροτικών χεριών και η αύξηση της ζήτησης οδήγησε σε αυτή τη κατάσταση.

Η έκθεση SOFI παραδέχεται ότι έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα προς επίλυση της σωστής σίτισης αλλά οι διατροφικοί στόχοι που είχαν τεθεί για το 2030 πολύ δύσκολα θα επιτευχθούν. Παγκοσμίως το 44% των βρεφών κάτω των έξι μηνών τρέφεται αποκλειστικά από τον θηλασμό το 2019, από το 37% του 2012. Ο παιδικός υποσιτισμός επιμένει και υπολογίζεται ότι 149 εκατομμύρια παιδιά είναι καχεκτικά, 45 εκατομμύρια έχουν χαθεί και 39 εκατομμύρια ήταν υπέρβαρα.

Επίσης, η έκθεση έδειξε ότι οι πληθυσμοί που υποφέρουν περισσότερο από την έλλειψη σίτισης κατοικούν στην Ασία.

«Είναι ένα αφυπνιστικό κάλεσμα για όλο τον κόσμο (…) πηγαίνουμε προς τη λάθος κατεύθυνση. Να σκεφτείτε ότι πηγαίναμε να εξαλείψουμε τη πείνα το 2030, αυτό δεν είναι δυνατόν με τη παρούσα κατεύθυνση» δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Φαγητού.

Την ίδια στιγμή ο FAO (Food Price Index), παγκόσμιος δείκτης για τη τιμή του φαγητού, έπεσε κατά 2,5% τον Ιούνιο έπειτα από έναν χρόνο συνεχούς ανόδου! Η πτώση του Ιουνίου αντικατοπτρίζει την μείωση των τιμών σε λαχανικά, δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η ακρίβεια και ο υποσιτισμός έχει ήδη προκαλέσει αρκετές κοινωνικές συγκρούσεις και αποσταθεροποιήσεις που εντοπίζονται από την Αϊτή έως την Νότια Αφρική. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια συγκυρία υπήρξε και το 2010 όπου ξέσπασε η Αραβική Άνοιξη, όπου οι τιμές των τροφίμων είχαν ανέβη σε δυσθεώρητα ύψη και προκάλεσαν πολιτικούς σεισμούς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter