Σχέδιο Τσίπρα με κωδικό 800/35 απέναντι στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σχέδιο Τσίπρα με κωδικό 800/35 απέναντι στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

Το ριζοσπαστικό αλλά παράλληλα και ρεαλιστικό ή αν θέλετε εφαρμόσιμο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να βάλει «ταμπέλα» στην Κουμουνδούρου ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Ο τίτλος αυτού του προγράμματος που θα παρουσιαστεί σήμερα στις 20:00 στο Κατράκειο θέατρο, λένε συνεργάτες του προέδρου, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι 800/35. Το «800» αφορά φυσικά τη δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ από τα 650 που είναι σήμερα και το «35» στην υιοθέτηση του 35ωρου χωρίς μείωση μισθού– έστω και πιλοτικά στην αρχή σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και διεύρυνσης εφαρμογής του μέτρου προοδευτικά κατόπιν διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς.

Οι ίδιοι επισημαίνουν με νόημα ότι το 35ωρο αποτελούσε αίτημα της Αριστεράς και των συνδικάτων την περίοδο προ των μνημονίων ενώ η σύγκριση μισθών με την Ευρώπη είναι συντριπτική, αφού έχουμε την 5η χειρότερη αγοραστική δύναμη εργαζομένων στην ΕΕ.

Όλα τα παραπάνω κατέδειξε με εμφατικό τρόπο η πανδημία. Το περίφημο Σύμφωνο Σταθερότητας που μπήκε στον πάγο, οι αποφάσεις Μπάιντεν, οι αυξήσεις μισθών σε Ισπανία και Πορτογαλία όπου υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά και οι προτάσεις Κορτέζ στις ΗΠΑ και η ανάγκη ενίσχυσης για παράδειγμα του ΔΣΥ οδηγούν τον Αλέξη Τσίπρα σε μια αυτονόητη απόφαση: να προβάλλει ένα ευρωπαϊκό, σύγχρονο, αριστερό και «πράσινο» πρόγραμμα με ριζοσπαστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις, το οποίο ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Όχι σε επίπεδο αόριστης επιχειρηματολογίας και ρητορικής, αλλά σε επίπεδο προγραμματικών δεσμεύσεων για την επομένη των εκλογών και την προοπτική μίας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Στην κορυφή αυτού του προγράμματος είναι ο κατώτατος μισθός και το 35ωρο και δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο πρόεδρος του κόμματος τις επανέλαβε ενώπιον των εκπροσώπων του ΣΕΒ και μάλιστα ως προγραμματικές δεσμεύσεις, οι οποίοι προ ημερών είχαν υποδεχθεί θετικά το νομοσχέδιο Μητσοτάκη – Χατζηδάκη.

Στη σημερινή εκδήλωση αναμένεται να ανακοινωθούν η ολική επαναφορά του κοινωνικού κράτους με σημαντική αύξηση των δαπανών για την Υγεία ώστε να φτάσει σταδιακά την απολυμένη τετραετία στο μέσο όρο της Ευρώπης στο 7% του ΑΕΠ, 15.000 μόνιμες προσλήψεις για ΕΣΥ, η ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας, η κατάργηση του νόμου Κεραμέως και η επαναφορά του σχεδιασμού για δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, η ρύθμιση και πρόβλεψη διαγραφής μέρους του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας προς το Δημόσιο, ένα σχέδιο για παρέμβαση στον τραπεζικό τομέα με άσκηση των δικαιωμάτων που διατηρεί το Δημόσιο λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων, ένα σχέδιο μίας Πράσινης Επανάστασης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης κ.α.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter