Σχέδιο κατά της ΕΡΤ από την ΕΣΗΕΑ ανακάλυψε ο διαγραμμένος «κομισάριος» του Μητσοτάκη

Σχέδιο κατά της ΕΡΤ από την ΕΣΗΕΑ ανακάλυψε ο διαγραμμένος «κομισάριος» του Μητσοτάκη
Συζήτηση επί των Ετήσιων Εκθέσεων για τη διαφάνεια στη χρήση του ανταποδοτικού τέλους, ετών 2018, 2019 και 2020, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (Ε.Ρ.Τ.) Α.Ε. Στη συνεδρίαση παρέστησαν οι: Κωνσταντίνος Ζούλας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ρ.Τ. Α.E. και Γιώργος Γαμπρίτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Υποτιμητικά σχόλια και μια βαριά κατηγορία επιφύλασσε εναντίον της ΕΣΗΕΑ ο πρώην επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη και νυν πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, κατά την παρουσία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο πρώην δημοσιογράφος επέκρινε την Ένωση για τη γνωστοποίηση της διαγραφής του, κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση σχεδίου που σκοπό έχει να πλήξει την ΕΡΤ. «Δεν το θεωρώ έγκλημα» είπε για τον ανταποκριτή της Μόσχας από την… Κυψέλη, αντιτείνοντας πως ο κ. Πατσούκας δεν μετέδωσε καμία εσφαλμένη πληροφορία. Εντύπωση προκάλεσε, επίσης, ότι χαρακτήρισε λάθος όχι το γεγονός ότι η ΕΡΤ έκλεισε επί Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά το πώς έκλεισε.

Ο πρόεδρος και ο απερχόμενος (λόγω παραίτησης) διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Γαμπρίτσιος, έδωσαν το «παρών» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής μετά από περίπου τρία χρόνια. Και οι δύο, κυρίως όμως ο κ. Ζούλας, έγιναν αποδέκτες της κριτικής της αντιπολίτευσης, όπως αυτή εκφράστηκε από τους εκπροσώπους των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Η αρμόδια τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νατάσα Γκαρά, επισήμανε τη διαγραφή του κ. Ζούλα, αλλά και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της διοικητικής πυραμίδας της Δημόσιας Τηλεόρασης, θυμίζοντας την περίπτωση του ανταποκριτή της… Κυψέλης, ο οποίος παρουσιαζόταν σε live μεταδόσεις «ωσάν να ήταν στη Μόσχα».

Τόνισε δε πως «η ΕΡΤ έχει απογυμνωθεί από προσωπικό», ενώ μίλησε για παραγκωνισμό των παλιών στελεχών της Δημόσιας Τηλεόρασης εξαιτίας προσλήψεων που γίνονται είτε μέσω εταιριών είτε μέσω «της αμαρτωλής προσωπικής συνέντευξης». «Τα τρία τελευταία χρόνια, δεν έχει περάσει ούτε μήνας που να μην υπάρχει καταγγελία για λογοκρισία ή “κόψιμο” είδησης» είπε, θυμίζοντας τη γραπτή εντολή για να μην μεταδοθούν τα πλάνα από το «κορονοπάρτι» του πρωθυπουργού στην Ικαρία. Επιπρόσθετα, ζήτησε εξηγήσεις για την αλλαγή που έχει συντελεστεί στη (μη) ανάρτηση των αναθέσεων της ΕΡΤ στη «Διαύγεια» και χαρακτήρισε τη Δημόσια Τηλεόραση «εργαλείο κυβερνητικής προπαγάνδας» και «γαλάζιο κομματικό μαγαζί

Κατόπιν τούτου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τους Κων. Ζούλα και Γ. Γαμπρίτσιο. «Έχετε σκοπό να παραιτηθείτε ή θα συνεχίσετε να απαξιώνετε με την παρουσία σας στην ΕΡΤ;» ρώτησε τον πρόεδρο της ΕΡΤ με φόντο τη διαγραφή του από την ΕΣΗΕΑ. Εν συνεχεία, πρόσθεσε: «Σε ποιες ενέργειες προβήκατε για να αποτρέψετε αντιδεοντολογικές πρακτικές;». Ζήτησε ενημέρωση αφενός για τον αριθμό και το ύψος των μισθών που λαμβάνουν όσοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αφετέρου για τους λόγους που δεν εισπράττεται το ανταποδοτικό τέλος από τους παρόχους ενέργειας. «Θεωρείτε σωστή την υπαγωγή της ΕΡΤ υπό τον έλεγχο του Μαξίμου; Ενισχύει την ανεξαρτησία της; Συμφωνείτε με την πρόταση του κ. Τσιπρα για εκλογή της διοίκησης της Δημόσιας Τηλεόρασης από διακομματική Επιτροπή;», ήταν τα καταληκτικά ερωτήματα που έθεσε η Ν. Γκαρά.

«Η ΕΡΤ παραμένει κυβερνητικό υποχείριο»

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Μανώλης Συντυχάκης υποστήριξε πως «η ΕΡΤ παραμένει κυβερνητικό υποχείριο» και απάντησε στη σχετική αποστροφή του κ. Γαμπρίτσιου, προτρέποντάς τον να μην ξαναπεί ότι η Δημόσια τηλεόραση ανήκει στον λαό ή ότι είναι ακομμάτιστη. «Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι…» σχολίασε δηκτικά. Ο Αντώνης Μυλωνάκης, βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, παραδέχτηκε μεν ότι η ΕΡΤ έχει βελτιωθεί, στηλίτευσε δε πως «δεν υπάρχει πολυφωνία και πλουραλισμός». Επ΄ αυτού, υπογράμμισε ότι η ΕΡΤ «έχει ξεχάσει» την ύπαρξη της Ελληνικής Λύσης, αφού η προβολή της σε εκπομπές και δελτία ειδήσεων δεν ανταποκρίνεται στην εκλογική δυναμική του κόμματος.

«Έχει… Ρωσία η Κυψέλη;»

Με ειρωνική διάθεση αντιμετώπισε και η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, την περίπτωση του fake ανταποκριτή. Ανέφερε πως οι χειρισμοί της διοίκησης της φέρνουν στο νου στιγμιότυπα από παλιές ελληνικές ταινίες, όπως αυτή με τον τίτλο: «Γαμπρός από το Λονδίνο». Παραλληλίζοντας το ερώτημα που απευθυνόταν στον Διονύση Παπαγιαννόπουλο «Έχει η Αγγλία… Καλαμάτα;» ρώτησε σκωπτικά τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ: «Έχει η Ρωσία… Κυψέλη;». Αξίζει να σημειωθεί ότι τον λόγο πήρε και ο Παύλος Πολάκης, συνιστώντας στους κ.κ. Ζούλα και Γαμπρίτσιο να μην χρησιμοποιούν πομπώδεις εκφράσεις περί ανεξαρτησίας γιατί μοιάζουν σαν να απευθύνονται σε πολίτες άλλης χώρας. «Μιλάτε λες και είμαστε από τη… Νέα Ζηλανδία» διαπίστωσε.

«Ένα σοβαρό συνδικαλιστικό όργανο…»

Απαντώντας στις αιτιάσεις, ο κ. Ζούλας έκρινε σκόπιμο να απαξιώσει την ΕΣΗΕΑ, περιγράφοντας την ως μη σοβαρό συνδικαλιστικό όργανο. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ υποστήριξε ότι δεν έχει ενημερωθεί ούτε εγγράφως ούτε προφορικά για τη διαγραφή του, σχολιάζοντας πως «κάτι λέει αυτό για το συνδικαλιστικό όργανο». Επιπλέον, έκρινε πως η γνωστοποίηση της διαγραφής του αποτελεί σοβαρό ατόπημα της Ένωσης, συμπεραίνοντας πως η πράξη αυτή εντάσσεται σε ένα σχέδιο για να πληγεί η ΕΡΤ.

Για τον δήθεν ανταποκριτή, τον οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικό δημοσιογράφο», διερωτήθηκε: «Είπε σε κάτι ψέματα; Διαστρέβλωσε κάτι; Για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούσε να βρίσκεται στη Ρωσία». Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι «εκ λάθους αναφέρθηκε ότι ήταν στη Μόσχα», ψέγοντας την ΕΣΗΕΑ, η οποία αν ήταν «ένα σοβαρό συνδικαλιστικό όργανο» θα έλεγχε τις πληροφορίες που μετέδιδε ο κ. Πατσούκας. Έτσι, ο κ. Ζούλας κατασκεύασε -μετά τον Αιμίλιο Περδικάρη- νέα δημοσιογραφική δεοντολογία, αφού ένας δημοσιογράφος μπορεί να δηλώνει ανταποκριτής στη Μόσχα και παράλληλα να βρίσκεται στην Κυψέλη, χωρίς αυτό να θεωρείται κατακριτέο ή αντιδεοντολογικό.

«Λάθος ο τρόπος και όχι το κλείσιμο της ΕΡΤ»

Προηγουμένως, ο κ. Ζούλας είχε φροντίσει να αναφερθεί και σε «δύο μεγάλα λάθη» που έγιναν στην ΕΡΤ. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ δεν χαρακτήρισε λάθος το κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης, αλλά τον τρόπο που έπεσε το «μαύρο», καθώς «δεν υπήρχε σχέδιο» για την επόμενη μέρα. Μάλιστα, χαρακτήρισε λάθος και τον τρόπο που ξανάνοιξε η ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ως επιχείρημα ότι από τους 2.100 υπαλλήλους μόνο 4 είναι κάτω των 35 ετών και μόλις 37 κάτω των 40.

Documento Newsletter