Σχέδιο Γιούνκερ: Πανευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα

Στην πρώτη θέση ως προς τις επενδύσεις που ενεργοποιήθηκαν σε σχέση με το ΑΕΠ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) Σχεδίου Γιούνκερ κατατάσσεται η Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συνολική χρηματοδότηση που έλαβε η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να ενεργοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 10,6 δισ. ευρώ.

Ως παραδείγματα έργων που στηρίζει το σχέδιο Γιούνεκρ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρονται η δανειοδότηση εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για την επέκταση του δικτύου ευρυζωνικών επικοινωνιών, ιδίως σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδα, η χρηματοδότηση συνεργατικής εταιρείας γεωργικών βιώσιμων προϊόντων και ελληνικού ομίλου για την κατασκευή και λειτουργία αιολικών πάρκων.

_x000D_
_x000D_

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως δεδομένης της επιτυχίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, που άρχισε να ισχύει στις 30 Δεκεμβρίου 2017, ως προς την κινητοποίηση επενδύσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, πρότεινε να παραταθεί η διάρκειά του και να ενισχυθεί η ικανότητά του για περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων. Υπογραμμίζεται πως το αποκαλούμενο Ταμείο Γιούνκερ παρατείνει τη διάρκεια της εγγύησης από τα μέσα του 2018 έως τα τέλη του 2020 και αυξάνει τον επενδυτικό του στόχο από 315 δισ. ευρώ σε τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ. Επικεντρώνεται επίσης στη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων, δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε βιώσιμα έργα και δυναμικούς τομείς και παρέχει μεγαλύτερη συμβουλευτική στήριξη σε τοπικό επίπεδο.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση έργων για τη βιοοικονομία, το περιβάλλον και την αποδοτική χρήση πόρων, την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία, την ενέργεια, τον κοινωνικό τομέα, τις μεταφορές, την περιφερειακή ανάπτυξη και μικρότερες επιχειρήσεις.

Επενδύσεις, ύψους 335 δισ. ευρώ έχει προσελκύσει συνολικά στις χώρες της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), μετά από τριάμισι χρόνια λειτουργίας του, δήλωσαν ο Ζ.Κ.Γιούνκερ και ο Β. Χόγιερ

Μετά από τριάμισι χρόνια λειτουργίας, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) υπερέβη τον στόχο για επενδύσεις, ύψους 315 δισ. ευρώ, προσελκύοντας συνολικά επενδύσεις ύψους 335 δισ. ευρώ στις χώρες της ΕΕ. Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι ως το 2020, το ΕΤΣΕ αναμένεται να δημιουργήσει 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας, το δε ΑΕΠ της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,3 %. «Έχουμε χρηματοδοτήσει έργα, τα οποία δεν θα είχαν υλοποιηθεί χωρίς το ΕΤΣΕ, και μάλιστα χωρίς να δημιουργήσουμε νέο χρέος», τόνισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι τα δύο τρίτα των επενδύσεων προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. «Από τη χρηματοδότηση της επαγγελματικής κατάρτισης για τους πρόσφυγες στη Φινλανδία έως τη χρηματοδότηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα και για τη γεωργία στη Βουλγαρία – θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: ως καταλύτη για την ανάπτυξη», ανέφερε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Επίσης, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ τόνισε ότι χάρη στη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση που προσφέρει το ΕΤΣΕ, στα τρία χρόνια λειτουργίας του, ωφελήθηκαν 700 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ και δημιουργήθηκαν συνολικά 750 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Β. Χόγιερ τόνισε ότι μετά από μια τριετία λειτουργίας του ΕΤΣΕ, οι δέκα χώρες της ΕΕ που επωφελήθηκαν από αυτό, με βάση το ΑΕΠ τους, είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Λετονία και η Ιταλία.

Ο Β. Χόγιερ εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για την επιτυχία του ΕΤΣΕ, υπενθυμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν πέρυσι να παραταθεί η διάρκειά του και να αυξηθεί η χρηματοδοτική του ικανότητα σε 500 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2020.

«Τα τελευταία τρία χρόνια άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη χρηματοδοτεί τις προτεραιότητές της. Διαθέτουμε πλέον τον τρόπο με τον οποίο οι περιορισμένοι δημόσιοι πόροι μπορούν να πετύχουν πολλά για την ευρωπαϊκή οικονομία και για τους πολίτες της, με την προσέλκυση των ιδιωτικών επενδύσεων. Πολλοί πλέον θεωρούν το μοντέλο του σχεδίου Γιούνκερ κεκτημένο από το οποίο δεν μπορούμε πια να γυρίσουμε πίσω», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες