Σχέδιο Ερντογάν για τουρκικά θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο αποκαλύπτει η Sabah – Προωθεί ατζέντα συνδιαχείρισης

Σχέδιο Ερντογάν για τουρκικά θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο αποκαλύπτει η Sabah – Προωθεί ατζέντα συνδιαχείρισης
AP Photo/Giovanna Dell'Orto

Συνέχεια στο θέμα με τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και μάλιστα επιλέγοντας την όξυνση της έντασης ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση Ερντογάν. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην αγγλόφωνη έκδοση της ιστοσελίδας της Daily Sabah, η Τουρκία ετοιμάζει κίνηση «οδόντα αντί οδόντος» (tit-for-tat), με δικά της πάρκα. Την αποκάλυψη στην εφημερίδα έκανε ανώνυμος αξιωματούχος, σύμφωνα με τον οποίο έχει δοθεί εντολή από την κυβέρνηση στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας να χαρτογραφήσει τουρκικά θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην τουρκική εφημερίδα η τουρκική διπλωματική πηγή «η Άγκυρα δεν ενημερώθηκε προηγουμένως [από την Ελλάδα] για το θέμα των πάρκων, ούτε έχει λάβει κάποιου είδους πρόσκληση για διαβούλευση ή προσφορά συνεργασίας. Η κίνηση αυτή θεωρείται ως τετελεσμένο γεγονός».

Στο δημοσίευμα επαναλαμβάνεται η τουρκική πλευρά ότι «η δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε μια τόσο αμφισβητούμενη περιοχή θα επιδεινώσει τα πράγματα, εάν δεν βρεθεί μια φόρμουλα συνεργασίας», αλλά και το ότι η «μονομερής κίνηση» αυτή, «μεταφράζεται σε εδαφικοποίηση μέσω της χάραξης συνόρων και της ρύθμισης της χρήσης των πόρων σε αυτή τη γεωγραφικά καθορισμένη περιοχή».

Επιπλέον όπως σημειώνει το δημοσίευμα της Sabah: «Τα θαλάσσια πάρκα, τα καθορισμένα πάρκα που παραχωρούν μια συγκεκριμένη περιοχή για την επίτευξη οικολογικής βιωσιμότητας και επιτρέπουν θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής, μπορούν να αποτελέσουν χώρο συνεργασίας ή αμφισβήτησης, ακόμη και περιφερειακών συγκρούσεων. Το θέμα είναι ευαίσθητο, δεδομένου ότι το διεθνές δίκαιο δεν παρέχει σαφείς οδηγίες για τη διασυνοριακή προστασία των θαλασσών».

Μάλιστα το δημοσίευμα πάει ένα βήμα παρακάτω, γράφοντας για «προθέσεις» της Ελλάδας να βάλει χέρι σε «αμφισβητούμενους θαλάσσιους πόρους» υποστηρίζοντας ότι: «υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες κράτη έχουν χρησιμοποιήσει θαλάσσια πάρκα για να αποκτήσουν δικαιώματα επί αμφισβητούμενων θαλάσσιων πόρων, να περιορίσουν την ελευθερία άλλων και να εδραιώσουν κυριαρχία επί του θαλάσσιου χώρου».

Με τις διατυπώσεις που ακολουθούν γίνεται ξεκάθαρο ότι η τουρκική πλευρά προωθεί το σενάριο της συνδιαχείρισης μέσω της επίκλησης της συνεργασίας. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα: «Η συνεργασία είναι αναπόφευκτη. Μια φόρμουλα κοινής διακυβέρνησης για τις περιοχές διατήρησης μπορεί να επιτευχθεί μετά από μια διαδικασία διαβούλευσης και ανταλλαγής πληροφοριών, μετά την οποία μπορούν να δημιουργηθούν κοινές επιτροπές για τη διαχείριση και την παρακολούθηση. Νομικά μέσα, όπως η σύνταξη διμερών συνθηκών ή μνημονίων κατανόησης, μπορούν να ενισχύσουν τη διαδικασία».

Με τα παραπάνω το άρθρο στρώνει το χαλί για να καταλήξει στην τουρκική θέση πως τα θαλάσσια πάρκα πρέπει να σταματήσουν μέχρι να υπάρξει συντονισμός «σε επίσημο επίπεδο».

Διαβάστε επίσης:

Απόφαση-κόλαφος από το Διεθνές Δικαστήριο κατά Ισραήλ για την επίθεση στη Ράφα: «Να σταματήσει άμεσα κάθε στρατιωτική ενέργεια»

Ο Πούτιν θέλει να «κλειδώσει» τα εδαφικά του κέρδη στην Ουκρανία – Έτοιμος για κατάπαυση του πυρός

Ρουμανία: Συνελήφθη ύποπτος ως κατάσκοπος για λογαριασμό της Ρωσίας

Documento Newsletter