Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα πως θα παρουσιάσει «ένα σχέδιο δράσης» κατά του ρατσισμού και των «εγκλημάτων μίσους, τα οποία βασίζονται στη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο ή τη σεξουαλικότητα».
«Είναι καιρός πλέον να οικοδομήσουμε μια Ένωση αληθινά αντιρατσιστική –καταδικάζοντας τον ρατσισμό, αλλά και αναλαμβάνοντας δράσεις», υπογράμμισε κατά την ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης, την οποία εκφώνησε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν καταφέρθηκε εναντίον των ομοφοβικών πολιτικών της εθνικιστικής κυβέρνησης στη Βαρσοβία λέγοντας πως στην ΕΕ «δεν υπάρχει χώρος» για περιφέρειες όπως αυτές της Πολωνίας που ανακηρύχθηκαν σε «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ».
«Οι ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ είναι ζώνες χωρίς ανθρωπιά. Και δεν έχουν χώρο στην (Ευρωπαϊκή) Ένωσή μας», τόνισε προσθέτοντας πως «παραβιάσεις του κράτους δικαίου δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές».
Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας δήλωσε πως μια πόλη που έχασε τη χρηματοδότηση της ΕΕ επειδή ανακηρύχθηκε σε ζώνη ελεύθερη από τη «ΛΟΑΤΚΙ ιδεολογία», θα λάβει κυβερνητική οικονομική στήριξη.
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομα «μια στρατηγική για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ» στην ΕΕ, ενώ θα ασκήσει επίσης πίεση για την αμοιβαία αναγνώριση των οικογενειακών σχέσεων στην Ένωση.
«Αν είσαι συγγενής σε μια χώρα, είσαι συγγενής σε κάθε χώρα», υπογράμμισε.
Αυτή τη στιγμή, ορισμένες χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και την ιδιότητα του γονέα για τα πρόσωπα αυτά, αλλά άλλες όχι.
«Το να είσαι ο εαυτός σου δεν είναι θέμα ιδεολογίας. Είναι η ταυτότητά σου. Και κανένας δεν θα μπορέσει ποτέ να σου την πάρει», υπογράμμισε η γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν.
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ακόμη πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να είναι ταχύτερες στην εξωτερική πολιτική τους όταν πρόκειται να υποστηρίξουν διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στη Λευκορωσία ή να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στη Ρωσία και την Τουρκία.
«Γιατί απλές δηλώσεις για τις αξίες της ΕΕ καθυστερούν, αμβλύνονται ή εξαρτώνται από άλλα κίνητρα;», ρώτησε. «Όταν κράτη μέλη λένε πως η Ευρώπη είναι υπερβολικά αργή, τους λέω, φανείτε θαρραλέοι και κινηθείτε τελικά προς τις ψηφοφορίες με αυξημένη πλειοψηφία», δήλωσε αναφερόμενη στο μπλοκάρισμα αποφάσεων οι οποίες σήμερα πρέπει να λαμβάνονται με ομοφωνία από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Ο εθνικισμός των εμβολίων
Εξάλλου, μπροστά στον άγριο παγκόσμιο ανταγωνισμό για την αναζήτηση ενός εμβολίου, προειδοποίησε πως «ο εθνικισμός των εμβολίων θέτει ζωές σε κίνδυνο».
«Οφείλουμε να φροντίσουμε ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες και οι πολίτες ολόκληρου του κόσμου να έχουν πρόσβαση (στο μελλοντικό εμβόλιο). Κανένας ανάμεσά μας δεν θα είναι ασφαλής όσο δεν θα είμαστε όλοι ασφαλείς», τόνισε.
Το Brexit
Όσον αφορά το μέτωπο του Brexit και καθώς οι σχέσεις με το Λονδίνο εντείνονται, η φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε: η συμφωνία, η οποία σφραγίζει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και υπογράφηκε τον Ιανουάριο, δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς.
«Είναι ένα ζήτημα δικαίου, εμπιστοσύνης και καλής πίστης… Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο κάθε ισχυρής σύμπραξης», τόνισε, την ώρα που το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νομοσχέδιο το οποίο αναθεωρεί εν μέρει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας αποχώρησης και ενώ οι προοπτικές για μια συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου μειώνονται.
Η μετανάστευση
Σχετικά με το εξαιρετικά ευαίσθητο για την ΕΕ ζήτημα της μετανάστευσης, η φον ντερ Λάιεν, η οποία πρόκειται να παρουσιάσει στις 23 Σεπτεμβρίου μια πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, δήλωσε πως η πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας υπενθυμίζει «οδυνηρά πως η Ευρώπη οφείλει να δρα με ενότητα».
«Καθώς εντείνουμε τις προσπάθειές μας (σε ευρωπαϊκό επίπεδο), αναμένουμε και από όλα τα κράτη μέλη να εντείνουν κι αυτά τις προσπάθειές τους», δήλωσε, καθώς στο παρελθόν ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης είχαν αρνηθεί να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ