Εσωτερική κόντρα για τις αλλεπάλληλες αποτυχίες στα εθνικά ζητήματα
Μπορεί οι πολίτες να περιμένουν με αγωνία το εμβόλιο που θα τους λυτρώσει από τον κορονοϊό, στην κυβέρνηση όμως επενδύουν στο εμβόλιο για την πολιτική τους σωτηρία.
Γι’ αυτό άλλωστε σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβάλλει ότι το εμβόλιο αναμένεται στο τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου και ότι η κυβέρνηση έχει κάνει όλη την προεργασία για τους δωρεάν εμβολιασμούς. Παράλληλα, με τη βοήθεια των ΜΜΕ το κυβερνητικό επιτελείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει το εμβόλιο και θα ζητήσει το ίδιο από τον πολιτικό κόσμο, προκειμένου μέσα από το παράδειγμά τους να καμφθεί το «αντιεμβολιαστικό κίνημα και να περιοριστούν οι αρνητές». Είναι προφανές ότι στήνουν μια αντιπαράθεση με ευνοϊκούς όρους απέναντι στους «ψεκασμένους», όπως χαρακτήρισε τους αρνητές ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διαχειριστεί πολιτικά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις με μείωση των ποσοστών αποδοχής και της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου προσωπικά. Στο πλαίσιο αυτό ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα (τα χριστουγεννιάτικα είδη) και ότι ανάλογα με την εξέλιξη των κρουσμάτων θα εξεταστεί το άνοιγμα των εμπορικών και των εστιατορίων, ενώ η νυχτερινή διασκέδαση θα ανοίξει μετά τους εμβολιασμούς. Παράλληλα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν με το νέο έτος τα δημοτικά σχολεία. Μέχρι τότε πάντως τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ θα γεμίσουν με χριστουγεννιάτικα δέντρα και
Η κυβερνητική… απάντηση στην πανδημία είναι ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει το εμβόλιο, υπό τους προβολείς των ΜΜΕ πάντα, και θα ζητήσει το ίδιο να κάνει και ο πολιτικός κόσμος της χώρας ευχές, μήπως και βελτιωθεί η ψυχολογία του κόσμου.
Καταλύτης η αποκάλυψη του Documento
Είναι εμφανές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν σανίδα σωτηρίας καθώς είναι ραγδαία η φθορά της κυβέρνησης από τα λάθη και τις παραλείψεις στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Το κυβερνητικό αφήγημα περί ατομικής ευθύνης δεν πέρασε, αντίθετα οι πολίτες τής χρεώνουν τους κακούς υπολογισμούς και την ελλιπή προετοιμασία που είχαν συνέπεια την έκρηξη των κρουσμάτων κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.
Μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο η φωτογραφία που αποκάλυψε το Documento με τον πρωθυπουργό να ποζάρει μες στην καλή χαρά στην Πάρνηθα, όπου είχε πάει για mountain bike, αγκαλιά με τυχαίους επισκέπτες, δίχως να τηρεί τα μέτρα προστασίας, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για μεγάλο αριθμό πολιτών. Η δυσαρέσκεια προς τον πρωθυπουργό καταγράφεται ήδη στις μετρήσεις, καθώς η φωτογραφία προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις όχι μόνο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον σκληρό πυρήνα των οπαδών της ΝΔ. Πρόκειται για το συντηρητικό κοινό που περιμένει πιο υπεύθυνη και σοβαρή συμπεριφορά από τον πρωθυπουργό του και σε κάθε περίπτωση να επιδεικνύει την ατομική ευθύνη που απαιτεί από τους ίδιους.
Η ζημιά που προκάλεσε η αποκάλυψη του Documento φαίνεται και από την αμήχανη αντιμετώπιση του Μεγάρου Μαξίμου. Αρχικά προσπάθησαν να πνίξουν το θέμα, παρεμβαίνοντας στα μπουκωμένα ΜΜΕ ώστε να μην αναπαράγουν τη φωτογραφία. Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «ανθρώπινες στιγμές του πρωθυπουργού». Στο τέλος κατέφυγαν στο ότι «οι ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις δεν απαγορεύονται» και ότι «ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για ευελιξία στην τήρηση των απαγορεύσεων ειδικά σε ό,τι αφορά τους ποδηλάτες» και κατέληξαν στη συνήθη επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις παλιές φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα.
Στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι η φθορά από τη διαχείριση του δεύτερου κύματος είναι σημαντική και αναζητούν πολιτικό – επικοινωνιακό σχεδιασμό. Τώρα επενδύουν στη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων που θα τους δώσει την ευκαιρία να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς να κερδίσουν μέρος από το χαμένο έδαφος σε ορίζοντα δυο τριών μηνών.
Ο εφιάλτης της οικονομίας και η… βοήθεια Σημίτη
Ηδη όμως τους απασχολεί ο εφιάλτης της οικονομικής κρίσης που τη βλέπουν να έρχεται. Οπως δείχνουν οι μετρήσεις, αμέσως μετά την υγεία οι πολίτες αξιολογούν ως σημαντικότερο πρόβλημα τις συνέπειες της δευτερογενούς οικονομικής κρίσης στην προσωπική τους κατάσταση. Στο επίπεδο της δημιουργίας εντυπώσεων η κυβέρνηση έριξε στον δημόσιο στίβο την έκθεση Πισσαρίδη ως συνολική απάντηση στο οικονομικό και αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας. Εσπευσε δε να στηρίξει τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της έκθεσης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Και μόνο ότι μέσα στον τελευταίο μήνα ο κ. Σημίτης βγήκε δύο φορές με αρθρογραφία του για να στηρίξει τον Κυρ. Μητσοτάκη δείχνει την αμηχανία στην οποία έχει περιέλθει το «επιτελικό κράτος». Κάθε φορά που εμφανίζεται ο κ. Σημίτης –ανεξάρτητα αν πετυχαίνει να εξασφαλίσει ανοχή στην κυβέρνηση από μια κατηγορία κεντρώων πολιτών– αναζωπυρώνεται και αυξάνεται η δυσαρέσκεια των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων και των στελεχών που θεωρούν ότι οι πασοκοποταμίσιοι έχουν αλώσει τον κρατικό μηχανισμό και νέμονται τη μερίδα του λέοντος από τις επιδοτήσεις.
Συμπτώματα διάλυσης και στο βάθος ανασχηματισμός
Καθώς όμως η πανδημία αποδόμησε το αφήγημα του αποτελεσματικού «επιτελικού κράτους» γίνονται εμφανή τα σημάδια διάλυσης. Το πρώτο χτύπημα έδωσε ο Αδωνης Γεωργιάδης – που έχει τους λόγους του να είναι δυσαρεστημένος και διατηρεί εσωκομματικές προσδοκίες για την συνέχεια. Ακολούθησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης, ανθυποψήφιος του Κυρ. Μητσοτάκη για την προεδρία του κόμματος Απόστολος Τζιτζικώστας, για τον οποίο στο Μέγαρο Μαξίμου πνέουν μένεα και λένε ότι «προσπαθεί να αποσείσει τις δικές του μεγάλες ευθύνες». Στη συνέχεια εμφανίστηκε και ο πρώην υφυπουργός Υγείας επί κυβέρνησης Σαμαρά Δημήτρης Βαρτζόπουλος, που επανέλαβε ότι υπάρχουν ευθύνες γιατί χάθηκε ο έλεγχος στη Θεσσαλονίκη. Τα οικεία βέλη ενόχλησαν το Μέγαρο Μαξίμου σε σημείο που στην ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απέρριψε τις αιτιάσεις για ολιγωρίες και κακό σχεδιασμό που είχαν αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων.
Ενδεικτική της διάλυσης είναι και η αποκάλυψη της διπλής καταγραφής των κρουσμάτων του κορονοϊού από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, που πέραν των άλλων δείχνει και το «blame game» μεταξύ της πολιτικής προστασίας και του Νίκου Χαρδαλιά και του υπουργείου Υγείας και του Βασίλη Κικίλια. Ο κ. Πέτσας απάντησε στην ενημέρωση επιστρατεύοντας τη θεωρία της συνωμοσίας εναντίον της κυβέρνησης. Η τελευταία αποκάλυψη όμως, που αυξάνει την αξιοπιστία των αιτιάσεων της αντιπολίτευσης για ελλιπή προετοιμασία, έχει μια επιπλέον διάσταση. Προέρχεται από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο και δείχνει (αν προστεθεί και σε άλλα «βέλη») ότι το μπλοκ που στήριξε τον Κυρ. Μητσοτάκη δεν είναι αρραγές. Παρατηρητές του δημόσιου βίου εκτιμούν ότι καθώς οι υποσχέσεις για ανταπόδοση από την πλευρά της ηγεσίας της κυβέρνησης καθυστερούν, τα συμφέροντα έχουν αρχίσει και επανατοποθετούνται. Αλλωστε, λένε οι ίδιοι, δεν μπορεί να τα ικανοποιήσει όλα, καθώς μάλιστα μεταξύ τους υπάρχουν επιχειρηματικές βεντέτες.
Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει πάντα ο ανασχηματισμός. Αναβλήθηκε λόγω της έξαρσης των θανάτων για καλύτερες πολιτικά και επικοινωνιακά ημέρες. Εάν η πανδημία υποχωρήσει και αρχίσουν οι εμβολιασμοί τον Ιανουάριο, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Και όπως λένε ορισμένες πληροφορίες μπορεί και να είναι η τελευταία κυβέρνηση πριν από τις εκλογές.
Δένδιας εναντίον Μητσοτάκη για τη διπλωματική ήττα στα ελληνοτουρκικά
Αποδυναμωμένος προσωπικά από τα τραγικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας και ενώ η δυσαρέσκεια από την οικονομική καταστροφή σημαντικής μερίδας της μεσαίας τάξης είναι εμφανής, ο Κυρ. Μητσοτάκης καλείται να διαχειριστεί την ακόμη πιο σημαντική παρατεταμένη κρίση στα ελληνοτουρκικά. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός πηγαίνει για ήττα της προσωπικής του εξωτερικής πολιτικής τον ενάμιση χρόνο που κυβερνά. Δεν είναι μόνο ότι δεν θα πετύχει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, κάτι που επικοινωνιακά περίπου το είχε προεξοφλήσει το προηγούμενο διάστημα μες στην αμηχανία του, αλλά κινδυνεύει να αντιμετωπίσει τη φιλοτουρκική επίθεση του Βερολίνου και των αξιωματούχων της ΕΕ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του slpress.gr από τις μέχρι τώρα παρασκηνιακές προετοιμασίες, το παιχνίδι είναι χαμένο καθώς οι υπεύθυνοι της ΕΕ με την καθοδήγηση του Βερολίνου θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι δεδομένη και ότι απλώς δεν τολμά να βάλει βέτο ώστε να απαιτήσει τη στήριξη των εταίρων. Η διαχείριση των ελληνοτουρκικών προκαλεί εντάσεις μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών και στις προσωπικές σχέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Νίκο Δένδια. Είναι το δεύτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος σε κόντρα με τον πρωθυπουργό μετά τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη, αλλά φυσικά με μεγαλύτερη αξιοπιστία και σοβαρότητα. Οι σχέσεις των δύο πολιτικών είναι στο χειρότερο σημείο. Ο Ν. Δένδιας είχε… καρφώσει τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες που είχαν γίνει ερήμην του. Από το περιβάλλον του λένε ότι ο Μητσοτάκης δεν ήθελε καν να τεθεί θέμα κυρώσεων και ότι τελικά απρόθυμα τις δέχτηκε υπό την πίεση του υπουργού Εξωτερικών. Η κόντρα των δύο φτάνει μέχρι το σημείο να μπαίνει ερωτηματικό στο εάν στον ανασχηματισμό ο Ν. Δένδιας θα διατηρήσει το υπουργείο του ή ακόμη και αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο να μείνει εκτός και να αποτελέσει τον πόλο της εσωκομματικής δυσαρέσκειας –αυτός και όχι ο Αδ. Γεωργιάδης– δεν είναι αμελητέο. Εν τω μεταξύ, μια διπλωματική ήττα είναι αρκετά πιθανό να λειτουργήσει σαν καταλύτης για την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, η οποία αναβλήθηκε λόγω της έκρηξης της πανδημίας και του lockdown. Ηδη ο πρώην πρωθυπουργός όσο καθυστερεί να παρέμβει στα προνομιακά του θέματα χάνει σε αξιοπιστία και αντίστοιχη αποδοχή από το κοινό που έχει δημιουργήσει. Πάντως ο Ν. Δένδιας δεν είναι σε σύμπλευση με τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος δεν του συγχωρεί ότι ήταν ο πρώτος που τον αμφισβήτησε μετά την ήττα του 2015. Αντίθετα, είναι πιο κοντά στην καραμανλική πτέρυγα, που είναι μεν διαλυμένη αλλά πάντα υπαρκτή. Πάντως με δεδομένες τις πολιτικές και εσωκομματικές πιέσεις στο κυβερνητικό επιτελείο γίνονται σχέδια για πιο σθεναρή στάση του Κυρ. Μητσοτάκη. Μια απειλή βέτο προκειμένου να σωθούν τα προσχήματα δεν αποκλείεται.