Σωσίβια στους τραπεζίτες από ποινικές ευθύνες

Σωσίβια στους τραπεζίτες από ποινικές ευθύνες

Τραπεζική ασυλία με σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Την ώρα που οι αποκαλύψεις του Documento για «κουρέµατα» εκατοµµυρίων από την Τράπεζα Πειραιώς σε δάνεια ζάπλουτων µεγαλοεφοπλιστών έχουν προκαλέσει σάλο, η Ν∆ προχωρά σε µια σειρά από νέες σκανδαλώδεις ρυθµίσεις προς όφελος των τραπεζιτών. Από τη µια είναι η σχεδιαζόµενη επέκταση της ρύθµισης για την αµνήστευση των τραπεζιτών ούτως ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της αντισυνταγµατικότητας του νόµου της κυβέρνησης Μητσοτάκη την οποία κατέδειξαν τρία δικαστικά βουλεύµατα ενώ εκκρεµεί και η τελική κρίση από τον Αρειο Πάγο. Από την άλλη είναι ο Πτωχευτικός Κώδικας που η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή προς ψήφιση, ο οποίος είναι κοµµένος και ραµµένος στα µέτρα των τραπεζών σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών. Ασυλία λοιπόν στους τραπεζίτες, παντοδυναµία τραπεζών και γενναία «κουρέµατα» οφειλών µόνο στους έχοντες και κατέχοντες.

Οπως αποκάλυψε το documento-news.gr, στην κυβέρνηση ετοιµάζονται να επεκτείνουν µε σχετικό νοµοθέτηµα την άσκηση δίωξης για απιστία –όχι αυτεπαγγέλτως, όπως γινόταν, αλλά µόνο κατόπιν έγκλησης– πέραν των τραπεζιτών και σε άλλες κατηγορίες. Αλλωστε ήδη επιχειρείται και η καλλιέργεια σχετικού κλίµατος στον νοµικό κόσµο και στην κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο του καθηγητή της Νοµικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ηλία Αναγνωστόπουλου µε τίτλο «Η δίωξη της απιστίας µετά τον ν. 4637/2019» σε νοµικό περιοδικό κατά των δικαστικών αποφάσεων που έκριναν αντισυνταγµατικό τον επίµαχο νόµο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο καθηγητής Αναγνωστόπουλος επιχείρησε να αντικρούσει τα επιχειρήµατα τριών δικαστικών βουλευµάτων (τα συνυπογράφουν εννέα συνολικά δικαστές) που έκριναν εξόφθαλµα αντισυνταγµατικό τον νόµο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα µάλιστα που ένας ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, άσκησε αναίρεση κατά βουλεύµατος ακριβώς επειδή δεν έκρινε αντισυνταγµατικό αυτό τον νόµο και προχώρησε στην παύση της ποινικής δίωξης για ακόµη µία περίπτωση θαλασσοδανείων.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος χαρακτηρίζει στο άρθρο του τα επίµαχα βουλεύµατα –για την ακρίβεια τα νοµικά επιχειρήµατα που διατυπώνονται– «αιρετικά» και επιχειρεί να τα αντικρούσει.

«Τα σχολιαζόµενα δύο βουλεύµατα φαίνεται να εκκινούν από την υπόθεση ότι δράστες της απιστίας εις βάρος των φορέων του χρηµατοπιστωτικού τοµέα είναι κατά κανόνα οι διοικήσεις τους και µάλιστα συλλογικώς, µε αποτέλεσµα τα µέλη τους να εξασφαλίζουν την ατιµωρησία µη υποβάλλοντας έγκληση εναντίον εαυτών» αναφέρει µεταξύ άλλων στην αρθρογραφία του ο κ. Αναγνωστόπουλος. Ωστόσο, όπως υπογραµµίζει, «η υπόθεση αυτή δεν τεκµηριώνεται στα βουλεύµατα µε κάποια στοιχεία πέραν των υποθέσεων που αυτά έκριναν, ώστε να µπορεί να εκτιµηθεί η έκταση της υποτιθέµενης “ασυλίας” στον τοµέα αυτό».

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο κ. Αναγνωστόπουλος, όπως και άλλοι συνάδελφοί του που πιθανώς να επιθυµούν την επέκταση της ρύθµισης και τη συνταγµατικότητα της σκανδαλώδους διάταξης για τις τραπεζίτες, έχουν πελάτες για παρεµφερή εγκλήµατα «του λευκού κολάρου». Είναι προς το συµφέρον τους δηλαδή να µην κριθεί αντισυνταγµατική από τον Αρειο Πάγο η επίµαχη διάταξη. Οπότε κάθε άποψη που διαµορφώνεται θα πρέπει να εξετάζεται και από τη σκοπιά των κινήτρων αυτού που την εκφράζει. Πάντως κύκλοι του υπουργείου ∆ικαιοσύνης προς το παρόν δεν σχολιάζουν τα περί επικείµενης ρύθµισης και υποστηρίζουν ότι αναµένουν τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

Τα βουλεύµατα-φωτιά και ο Αρειος Πάγος

Σε ό,τι αφορά τα επίµαχα βουλεύµατα, οι πρωτοδίκες έδωσαν ηχηρό χαστούκι στον νόµο που έσπευσε να ψηφίσει η Ν∆ του Κυριάκου Μητσοτάκη µε το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Στην ουσία αποφάσισαν να τον πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων καθώς έκριναν ότι είναι αντισυνταγµατικός και οδηγεί σε αµνήστευση δεκάδες τραπεζικά στελέχη-αυτουργούς του εγκλήµατος της απιστίας αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς στη διάπραξή του, όπως είναι στελέχη της Ν∆ και του ΠΑΣΟΚ που συµβλήθηκαν εκ µέρους των κοµµάτων τους για τη λήψη των θαλασσοδανείων.

Από την πλευρά του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ∆ηµήτριος Παπαγεωργίου έδωσε το στίγµα της ανώτατης εισαγγελικής αρχής. Προχώρησε στην άσκηση αναίρεσης κατά βουλεύµατος µε το οποίο έπαυσε η ποινική δίωξη σε δικογραφία για ακόµη ένα επισφαλές δάνειο εκατοµµυρίων καθώς, όπως απαιτεί ο νόµος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που παραβιάζει την κατοχυρωµένη συνταγµατικά αρχή της αναλογικότητας, δεν κατατέθηκε από την τράπεζα η έγκληση εντός τετραµήνου για να προχωρήσει η ποινική διαδικασία.

Πυρά από την αντιπολίτευση για τον Πτωχευτικό

Σε ό,τι αφορά τον Πτωχευτικό Κώδικα, η ψήφισή του έχει προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τομεάρχης δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος σε δήλωσή του έκανε λόγο για «χαριστική βολή της κυβέρνησης στον νόμο Κατσέλη».

«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 (ν. Κατσέλη), που κατατέθηκε στη Βουλή, περιέχει διατάξεις που δυσκολεύουν υπέρμετρα και ουσιαστικά εμποδίζουν αντί να διευκολύνουν την εκδίκασή τους. Μαζί με τον υπό ψήφιση νέο Πτωχευτικό Κώδικα δίνουν τη χαριστική βολή στην προστασία της α΄ κατοικίας, αφήνοντας χιλιάδες οφειλέτες “βορά” στις απαιτήσεις των τραπεζών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οπως επισημαίνει ο κ. Ξανθόπουλος, «το νομοσχέδιο παρεμβαίνει σε δίκες του νόμου Κατσέλη που έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν μετά τις 15.6.2021 και θέτει σωρεία ασφυκτικών χρονικών και άλλων περιορισμών και προϋποθέσεων προκειμένου οι αιτήσεις ρύθμισης οφειλής που ασκήθηκαν πριν από χρόνια να επαναπροσδιοριστούν και να εκδικαστούν σε συντομότερη ημερομηνία, με πρωτοβουλία όμως και ευθύνη του οφειλέτη. Αλλιώς θεωρούνται απαράδεκτες».

Documento Newsletter