Super League: Ζητείται αντίVARο στην ανικανότητα – Ούτε η τεχνολογία ανεβάζει το επίπεδο των Ελλήνων διαιτητών

Super League: Ζητείται αντίVARο στην ανικανότητα – Ούτε η τεχνολογία ανεβάζει το επίπεδο των Ελλήνων διαιτητών

Ούτε η τεχνολογία ανεβάζει το επίπεδο των Ελλήνων διαιτητών, με τους διεθνείς να είναι εκείνοι που έχουν υποπέσει στα πιο σοβαρά λάθη

Την ελληνική διαιτησία δεν μπορεί τελικά να την ανεβάσει επίπεδο ούτε η χρήση της τεχνολογίας! Χωρίς να υπάρχει κάποιο πανίσχυρο παράκεντρο εξουσίας στον χώρο του παρασκηνίου της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας, όπως συνέβαινε σε προηγούμενα χρόνια, οι Ελληνες ρέφερι με τις αποφάσεις τους αλλοιώνουν αποτελέσματα αγώνων και κλέβουν τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, τους ποδοσφαιριστές. Κι αυτή η κολόνια δυστυχώς κρατάει και στην εποχή του VAR, κατά την οποία οι «άρχοντες» των αγώνων μπορούν να δουν στο βίντεο και από τέσσερις-πέντε διαφορετικές κάμερες την επίμαχη φάση για να πάρουν τη σωστή απόφαση. Κι όμως, κάνουν το άσπρο μαύρο και με τα λανθασμένα σφυρίγματά τους ρίχνουν νερό στον μύλο της τοξικότητας, προκαλώντας εντάσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Αυτό είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο και δεν πρόκειται να αλλάξει όσο οι βαρόνοι της μπάλας θέλουν να έχουν λόγο στη διαιτησία.

Είναι λοιπόν γεγονός ότι οι Ελληνες διαιτητές, παρά την καθοδήγηση κορυφαίων Ευρωπαίων διαιτητοπαραγόντων, εξακολουθούν να φαλτσοσφυρίζουν και γι’ αυτό στα ντέρμπι της ΣΛ1 και στα παιχνίδια των Big 4 στο Κύπελλο ορίζονται ξένοι διαιτητές. Αν η UEFA «φρενάρει» τον ορισμό Ευρωπαίων διαιτητών στα παιχνίδια του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι βέβαιο πως θα διακοπούν οι εγχώριες διοργανώσεις.

Τα διαιτητικά «εγκλήματα» έχουν σε έναν βαθμό περιοριστεί, ωστόσο το αποτέλεσμα σε αρκετά παιχνίδια και της τρέχουσας σεζόν έχει διαμορφωθεί από λανθασμένες υποδείξεις των διαιτητών. Οι ρέφερι δεν ευνοούν μια συγκεκριμένη ομάδα για να κατακτήσει τον τίτλο, όμως δεν μπορεί να περάσουν στο ντούκου τα λάθη τους σε φάσεις που κάθε άλλο παρά οριακές και δύσκολες είναι. Είναι προφανές ότι επηρεάζονται από το μπούλινγκ που τους γίνεται είτε δημόσια είτε ιδιωτικά και στο τέλος της ημέρας την πληρώνει το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Καμία εύνοια μέχρι το Αγρίνιο

Μέχρι τα παιχνίδια της 16ης αγωνιστικής οι διαιτητές δεν έδιναν ούτε τον… πυρετό τους στον Ολυμπιακό, ούτε τον είχαν αδικήσει. Οι «ερυθρόλευκοι» σε 16 ματς μετρούσαν 34 βαθμούς, συγκομιδή που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Την περασμένη Δευτέρα ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας της ΣΛ1 αγωνίστηκε στο Αγρίνιο και στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, προς έκπληξη όλων, ο VAR Αγγελος Ευαγγέλου κάλεσε στο μόνιτορ τον διαιτητή Τάσο Σιδηρόπουλο για να τσεκάρει τη φάση για χέρι του Σίλβα Τορεχόν. Από το βίντεο δεν φαίνεται ξεκάθαρα αν η μπάλα βρίσκει το χέρι του Αργεντινού αμυντικού, όμως ο διεθνής ρέφερι σφύριξε πέναλτι. Ηταν μια απόφαση που παραπέμπει σε άλλες εποχές, όταν το πρωτάθλημα κρινόταν από τον Νοέμβριο και το προϊόν ήταν εντελώς απαξιωμένο.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και της απόλυτης κατανόησης των κανονισμών από το φίλαθλο κοινό, ο πρόεδρος της ΚΕΔ Στεφάν Λανουά, αναλύοντας τις αναμετρήσεις της 17ης αγωνιστικής της ΣΛ1, αναφέρθηκε στη φάση που «σημάδεψε» το ματς του Αγρινίου λέγοντας: «Σε αυτή την περίπτωση ο διαιτητής δίνει κόρνερ θεωρώντας πως ο αμυνόμενος βρήκε την μπάλα και της άλλαξε πορεία. Το VAR ήλεγξε πιθανό χέρι και θεώρησε ότι ο αμυνόμενος άγγιξε την μπάλα με το χέρι σε αφύσικη θέση (μακριά από το σώμα). Σε αυτή την περίπτωση δεν περιμένουμε παρέμβαση του VAR, καθώς δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις». Το πέναλτι μετέτρεψε σε γκολ ο Ελ Κααμπί και ο Ολυμπιακός πέρασε από μια δύσκολη έδρα με ένα διαιτητικό λάθος. Στη διάρκεια του αγώνα ήταν καλύτερος και θα μπορούσε να πάρει το «διπλό» χωρίς τη βοήθεια των Ευαγγέλου – Σιδηρόπουλου, που έγιναν… πρώτη είδηση στο μικρόκοσμο της αθλητικής δημοσιογραφίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που ο θεωρητικά κορυφαίος Ελληνας διαιτητής κάνει σοβαρό λάθος. Στο παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής Παναθηναϊκός – Αστέρας (0-1) ο Σιδηρόπουλος δεν ακύρωσε το γκολ που το έκρινε. Συγκεκριμένα, στη φάση του μοναδικού τέρματος, ο ποδοσφαιριστής των φιλοξενούμενων Μάρτιν Ανταμ βρισκόταν κολλητά στο τείχος που είχαν στήσει οι παίκτες του «τριφυλλιού», κάτι που –σύμφωνα με τον κανονισμό– απαγορεύεται καθώς ο αντίπαλος πρέπει να έχει απόσταση ενός μέτρου από αυτό. Δεν σφύριξε την παράβαση και έδειξε σέντρα.

Στην 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος ο Ελληνας ελίτ διαιτητής διηύθυνε το παιχνίδι Ατρόμητος – Βόλος (1-2) και στο 15΄ δεν έδειξε καταφανή κόκκινη στον Γιασίν Ασεχνούν, παρότι κλήθηκε από τον διαιτητή VAR, αλλά δεν άλλαξε τη λανθασμένη απόφασή του και το παιχνίδι συνεχίστηκε 11 με 11. Aν η ομάδα του Βόλου έμενε με 10 παίκτες για τα υπόλοιπα 75 λεπτά δεν είναι βέβαιο αν θα έπαιρνε το τρίποντο.

Στις 30 Οκτωβρίου ο Τ. Σιδηρόπουλος σφύριξε το πρώτο παιχνίδι Κυπέλλου για τη φάση των 16 μεταξύ της ΑΕΚ και του Αρη στην Opap Arena. Αν η διαιτησία του ήταν αψεγάδιαστη, ο πρόεδρος της ΚΕΔ Στ. Λανουά είχε ενημερώσει την ΕΠΟ ότι θα όριζε Ελληνες διαιτητές και στην επόμενη φάση του θεσμού στα παιχνίδια μεταξύ των Big 4. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμούσε ότι η ελληνική διαιτησία θα επέστρεφε στην κανονικότητα. Υπολόγιζε όμως χωρίς τον 45άχρονο ρέφερι από τα Δωδεκάνησα. Ο Σιδηρόπουλος κυριολεκτικά τα έκανε μαντάρα και ανέβασε τους φιλοξενούμενους στα… κάγκελα, καθώς δεν απέβαλε τον τερματοφύλακα της Ενωσης Αλμπέρτο Μπρινιόλι, ο οποίος με προβολή έριξε κλοτσιά στο πρόσωπο του Σάπι Σουλεϊμάνοφ!

«Το είδε όλη η Ελλάδα, ο Σιδηρόπουλος δεν ήθελε να δώσει κόκκινη κάρτα» είχε δηλώσει ο τότε προπονητής του Αρη Ακης Μάντζιος. Γι’ αυτή τη φάση ο Σιδηρόπουλος κλήθηκε από τον διαιτητή VAR Βασίλη Φωτιά να δει το βίντεο, αλλά δεν άλλαξε την απόφασή του. Για την ιστορία, η Ενωση επικράτησε με 1-0 και στη ρεβάνς εξασφάλισε την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου.

Νιόν, Σ. Αραβία και Κατάρ

Την ημέρα διεξαγωγής του ΑΕΚ – Αρης ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ Πάολο Βαλέρι ήταν στο κέντρο του VAR στο Μαρούσι και η οργισμένη αντίδρασή του ακούστηκε μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Ιταλός VAR μάνατζερ ζήτησε από τον αρχιδιαιτητή Στ. Λανουά να «πετάξει έξω» από τον πίνακα διαιτητών της ΣΛ1 τον Σιδηρόπουλο, ο οποίος τελικά μπήκε στο «πάγο» για περίπου έναν μήνα. Οταν επέστρεψε, έκανε το τρίτο «έγκλημα» στο Αγρίνιο.

Η… χάρη του Τ. Σιδηρόπουλου έφτασε από τη Νιόν μέχρι τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Ο Π. Βαλέρι ενημέρωσε για το σοβαρό λάθος του Ελληνα ρέφερι τόσο τον επικεφαλής της επιτροπής διαιτητών της UEFA Ρομπέρτο Ροζέτι όσο και τους ποδοσφαιρικούς φορείς των χωρών που ο Σιδηρόπουλος καλείται να σφυρίζει παιχνίδια τους. Ο ρέφερι από τα Δωδεκάνησα είχε πάντως ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στη Σαουδική Αραβία. Λίγες ημέρες μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η απόφασή του για τη μη αποβολή του Μπρινιόλι διηύθυνε το τοπικό ντέρμπι μεταξύ της Αλ Ετιφάκ του Στίβεν Τζέραρντ και της Αλ Καντσία του Μίτσελ για το πρωτάθλημα της Σ. Αραβίας. Οι φιλοξενούμενοι επικράτησαν με 2-0, όμως οι γηπεδούχοι είχαν παράπονα για τη διαιτησία, κυρίως για ένα πέναλτι. Ο Στ. Τζέραρντ σχολίασε τα σφυρίγματα του Σιδηρόπουλου λέγοντας ότι «κάποιες αποφάσεις του διαιτητή ήταν καθοριστικές για το αποτέλεσμα. Υπήρχε ένα πέναλτι που δεν μας δόθηκε και ο διαιτητής όφειλε να συμβουλευτεί το VAR».

Τα αγαπημένα παιδιά που τα έκαναν σαλάτα

Οι διεθνείς ρέφερι «πληγώνουν» την ελληνική διαιτησία. Ο Ευαγγέλου, που κάλεσε τον Σιδηρόπουλο να δει το ανύπαρκτο πέναλτι στο Αγρίνιο, όχι μόνο είναι διεθνής στο VAR, αλλά θεωρείται και από τα αγαπημένα «παιδιά» του Βαλέρι. Τον περασμένο Οκτώβριο ο VAR μάνατζερ επέλεξε τον Αθηναίο ρέφερι και τον Στέφανο Κουμπαράκη και παρακολούθησαν σεμινάριο της ιταλικής ομοσπονδίας για το VAR, για να γίνουν ακόμα πιο… εξπέρ! Ο Ευαγγέλου ήταν VARίστας στο παιχνίδι Λεβαδειακός – ΑΕΚ. Στο 18΄ κι ενώ το αποτέλεσμα ήταν 0-0 συμβούλευσε τον διαιτητή Φώτη Πολυχρόνη ότι δεν υπάρχει παράβαση σε χέρι του Μουκουντί, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των γηπεδούχων και όχι μόνο. Σοβαρό λάθος έγινε και στο ματς των ομάδων στον δεύτερο γύρο στην Opap Arena. Η ΑΕΚ ισοφάρισε στις καθυστερήσεις (1-1) με γκολ του Μήτογλου,ο οποίος πριν σκοράρει έσπρωξε τον αντίπαλο αμυνόμενο. Το τέρμα κατακύρωσε ο διεθνής Αλέξανδρος Τσακαλίδης, ενώ στο VAR ήταν ο επίσης διεθνής Χρήστος Βεργέτης.

Ο Στ. Κουμπαράκης τιμωρήθηκε για λάθη σε ματς της 13ης και της 14ης αγωνιστικής. Αρχικά ήταν ο AVAR στο παιχνίδι ΠΑΟΚ – Καλλιθέα (2-2) και στην συνέχεια ορίστηκε διαιτητής VAR στο Καλλιθέα – Λεβαδειακός (2-4), στο οποίο δεν έστειλε τον ρέφερι Κώστα Κατοίκο να επανεξετάσει το «μαϊμού» πέναλτι των φιλοξενουμένων στο 93΄. Διεθνής (στο VAR) είναι και ο Σπύρος Ζαμπαλάς, που είχε μια κωμικοτραγική διαιτησία στο ματς Κυπέλλου Παναχαϊκή – Κηφισιά. Στο 88΄ του παιχνιδιού κι ενώ η Παναχαϊκή έπαιζε με 10 ποδοσφαιριστές λόγω αποβολής του Καστεγιάνο προχώρησε σε αλλαγή, με τον Πετράτο να περνά στη θέση του Πολέτο.

Ο τελευταίος δεν αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα η Παναχαϊκή να παίξει για μια φάση με 11 ποδοσφαιριστές!

Ο Ζαμπαλάς ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής και στο παιχνίδι Παναιτωλικός – Αρης. Ως διαιτητής VAR κάλεσε τον Σταύρο Τσιμεντερίδη στο μόνιτορ και ακυρώθηκε ένα από τα ωραιότερα (και κανονικό) γκολ που έχουν μπει στα ελληνικά γήπεδα, το οποίο πέτυχε ο Μανού Γκαρσία.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι δύο επίσης διεθνείς διαιτητές, οι Ευάγγελος Μανούχος και Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος, βρέθηκαν εκτός πινάκων για τα… κατορθώματά τους.

Διαβάστε επίσης

Λος Άντζελες: 16 νεκροί και 13 αγνοούμενοι – Μαίνονται 4 πυρκαγιές, πρόβλεψη για νέα ένταση των ανέμων (Videos)

Αγοραία Δικαιοσύνη – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

Η φούσκα της Ελλάδας μέσα από τα γραφήματα Πατέλη

Πολεμικό Ναυτικό: Αποστρατείες εν μέσω Τουρκικών Προκλήσεων στο Αιγαίο

Ετικέτες

Documento Newsletter