Super League: Πρωταθλήτρια η… ξενομανία – Ολο και λιγοστεύουν οι Ελληνες παίκτες στις αρχικές ενδεκάδες των

Αλήθεια, πώς σας φαίνεται όταν σας λένε ότι σε ένα ποδοσφαιρικό ματς ελληνικού πρωταθλήματος αγωνίστηκαν μόλις δύο Ελληνες παίκτες ως βασικοί κι ένας τρίτος μπήκε αλλαγή;

Πώς σας φαίνεται όταν σας λένε ότι από τους 221 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν συνολικά στην 5η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας μόλις οι 54 ήταν Ελληνες (μόλις 36 βασικοί), δηλαδή ποσοστό 24,43% έναντι 75,57% των ξένων; Οι οποίοι ξένοι αποτελούν το 58,8% στα ρόστερ των 14 ΠΑΕ τη φετινή σεζόν.

Οπως και να έχει, το βέβαιο είναι πως η αξέχαστη ελληνική κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου το 1972 «Η Ρένα είναι οφσάιντ» με τη Ρένα Βλαχοπούλου στον ρόλο μιας μοδίστρας που πάει να παραδώσει τις εμφανίσεις που έραψε για μια ελληνική ομάδα που θα έπαιζε με μια ξένη, αλλά κανείς δεν μιλούσε ελληνικά αφού όλοι ήταν ξένοι, αποδεικνύεται κάτι περισσότερο από προφητική! Μισό αιώνα μπροστά από την εποχή της!

Απογοήτευση

Η έρευνα του Documento στις πέντε αγωνιστικές που έχουν ήδη διεξαχθεί στο πρωτάθλημα έχει και φέτος απογοητευτικά συμπεράσματα για τους Ελληνες ποδοσφαιριστές, που πλην εξαιρέσεων φαίνεται πως έχουν συμπληρωματικό ρόλο κυρίως στα ρόστερ των Big 5, με «σημαιοφόρο» τον Αρη όπως και πέρσι, ο οποίος για να χρησιμοποιήσει Ελληνα στην εντεκάδα ή έστω ως αλλαγή θα πρέπει κανείς να κάνει τάμα στην Παναγιά της Τήνου! Οι «κίτρινοι» της Θεσσαλονίκης σε πέντε ματς έχουν χρησιμοποιήσει συνολικά 73 ποδοσφαιριστές. Από αυτούς μόλις τρεις ήταν Ελληνες (ένας βασικός, δύο αλλαγές), ποσοστό 4,1% που δείχνει ότι είναι η πιο ξενομανής ομάδα της λίγκας. Τον Αρη ακολουθεί ο ΠΑΟΚ με 12,9% κι ας θεωρείται ομάδα που προσφέρει πολλές ευκαιρίες στα παιδιά των ακαδημιών της. Αν δεν υπήρχε ο Κωνσταντέλιας ή ο Κουλιεράκης που πουλήθηκε πρόσφατα, το ποσοστό θα πλησίαζε ακόμη πιο πολύ εκείνο του συντοπίτη του.

Τρίτος στην κατάταξη είναι ο Ολυμπιακός με ποσοστό 17,9%. Στην περίπτωση των «ερυθρολεύκων» έχουμε ό,τι πιο οξύμωρο συμβαίνει στη… μάχη Ελλήνων – ξένων. Με την ομάδα νέων του συλλόγου (Κ19) να έχει κατακτήσει το Youth League, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ πήρε στην προετοιμασία πέντε από τους παίκτες της που εντυπωσίασαν στη διοργάνωση. Οι μικροί άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις κι έδωσαν υποσχέσεις για το μέλλον. Μάλιστα ο Ισπανός κόουτς περιέλαβε και τους πέντε μικρούς (Κουτσίδης, Μουζακίτης, Μακούλας, Παπακανέλλος, Κωστούλας) στην αποστολή για το ματς της πρεμιέρας στον Βόλο με την ομώνυμη ομάδα και χρησιμοποίησε βασικό σέντερ φορ τον Κωστούλα. Ομως αντί να υπάρξει συνέχεια, σταδιακά οι μικροί σταμάτησαν να μπαίνουν ακόμη και στις αποστολές. Στη 2η αγωνιστική (με Καλλιθέα) δικαιολογημένα δεν μπήκε κανείς στην αποστολή γιατί η Κ19 αγωνιζόταν στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου στο Μαρακανά με τη Φλαμένγκο. Στην 3η αγωνιστική (στη Λαμία) στην αποστολή ήταν μόνο οι Κωστούλας, Μουζακίτης αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν. Στην 4η (εντός με Παναιτωλικό) και την 5η (στον Αρη) ούτε ένας δεν ήταν στην αποστολή. Ολοι τους αγωνίζονται κανονικά στο πρωτάθλημα της Κ19 και συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν.

Λιγοστεύουν

Σημαντικό επίσης συμπέρασμα για τη Σούπερ Λίγκα είναι ότι αγωνιστική με αγωνιστική όλο και λιγότεροι Ελληνες ποδοσφαιριστές χρησιμοποιούνται στη βασική ενδεκάδα των 14 ομάδων. Και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι Ελληνες στη βασική ενδεκάδα στην πρεμιέρα αντιπροσώπευαν ποσοστό 28,6%, στη 2η έπεσαν στο 27,3%. Πήραν μικρή ανάσα την 3η με 27,9% κι έπεσαν κι άλλο την 4η αγωνιστική, φτάνοντας στο 25,3%. Η πτώση όμως συνεχίστηκε και την 5η μέρα με το ποσοστό να πέφτει στο 24%.

Κι αν ο Αρης είναι η πιο «ξένη» ελληνική ομάδα, τη… σημαία των Ελλήνων παικτών κρατούν ψηλά ο ΟΦΗ με τον Λεβαδειακό που με ποσοστό 43,8% ο καθένας είναι οι πιο… ελληνικές ομάδες του πρωταθλήματος. Μαζί τους σε κοντινή απόσταση δύο ακόμη ομάδες της περιφέρειας, ο Παναιτωλικός και ο Πανσερραϊκός, με 40% έκαστη.

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι στα πέντε πιο «ξένα» ματς της λίγκας τα τρία είναι του Αρη, με πρώτο το παιχνίδι της πρεμιέρας με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι όπου χρησιμοποιήθηκαν μόλις τρεις Ελληνες σε σύνολο 28 παικτών που συμμετείχαν. Μάλιστα η ομάδα του Ακη Μάντζιου σε δύο παιχνίδια από τα πέντε που έδωσε ως τώρα (με Αστέρα Τρίπολης και Ολυμπιακό) δεν είχε ούτε έναν Ελληνα στην ενδεκάδα. Ειδικά με τους Πειραιώτες δεν έβαλε Ελληνα ούτε ως αλλαγή! Μόλις δύο Ελληνες αγωνίστηκαν βασικοί (με τους γηπεδούχους) και στο παιχνίδι Βόλος – ΠΑΟΚ, με τον «δικέφαλο» να μην έχει Ελληνα στην αρχική ενδεκάδα και να βάζει έναν ως αλλαγή.

Τέλος, να πούμε πως τα δύο πιο «ελληνικά» παιχνίδια της λίγκας μέχρι τώρα ήταν δύο του Παναιτωλικού. Στο παιχνίδι του με τη Λαμία οι δύο ομάδες χρησιμοποίησαν από έξι Ελληνες παίκτες στη βασική ενδεκάδα (αριθμός-ρεκόρ), ενώ στο παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό οι δύο ομάδες είχαν από πέντε στο αρχικό σχήμα. Συνολικά σε αυτά τα παιχνίδια έπαιξαν (μαζί με τις αλλαγές) 14 Ελληνες από τους 32 που χρησιμοποιήθηκαν. Ποσοστό 43,8%.

 

Κανένα μέτρο

Κάτι πολύ σημαντικό ανέδειξε ακόμη για το ελληνικό ποδόσφαιρο η Ενωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) στην πολυσέλιδη έκθεσή της με θέμα τη μετάβαση από τις ακαδημίες ενός συλλόγου στην πρώτη ομάδα. Η μελέτη αποκάλυψε ότι η Ελλάδα παραμένει πολύ πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη σε ό,τι έχει να κάνει με την αξιοποίηση γηγενών ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, αφού επί της ουσίας δεν υπάρχει το παραμικρό μέτρο για τη χρησιμοποίηση συγκεκριμένου αριθμού Ελλήνων παικτών στα ματς και γίνεται απλώς ό,τι θέλουν οι μεγάλοι σύλλογοι της χώρας. Ξενομανία και άγιος ο Θεός. Μοναδικός κανονισμός που υπάρχει στη Σούπερ Λίγκα είναι ότι οι ομάδες μας μπορούν να χρησιμοποιούν… μέχρι οκτώ παίκτες ξένους, δηλαδή μη κοινοτικούς. Ούτε μέχρι πόσοι κοινοτικοί επιτρέπεται να παίζουν σε ένα παιχνίδι ούτε λόγος για υποχρεωτική παρουσία γηγενών στο ρόστερ ή ακόμη και στην ενδεκάδα, παρά τα κίνητρα που δίνει η UEFA για ενίσχυση νέων και γηγενών ποδοσφαιριστών.

Ενα καλό παράδειγμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η τακτική που ακολούθησαν πριν από μια τριετία οι Τούρκοι με την υποχρεωτική χρησιμοποίηση σταδιακά δύο και τριών γηγενών στην ενδεκάδα. Ομως μετά τις πιέσεις των μεγάλων συλλόγων της χώρας το μέτρο παραμερίστηκε. Πλέον η Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία συμφώνησε στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν οι ομάδες της μεγάλης κατηγορίας να έχουν έως και έντεκα ξένους ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο, τη στιγμή που την περσινή σεζόν ο κανονισμός επέτρεπε το πολύ οκτώ ξένους παίκτες στο γήπεδο. Παράλληλα όμως από φέτος οι ομάδες μείωσαν την παρουσία των ξένων στα ρόστερ από 14 σε δώδεκα και σε μια τριετία θα περιοριστούν επιπλέον στους έντεκα, με την υποσημείωση πάντως ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στο πόσοι θα βρίσκονται στην ενδεκάδα.

Διαβάστε επίσης:

Φοίβος Δεληβοριάς: «Θα στήριζα τη συναυλία ακόμα και για μία οικογένεια που έχασε το παιδί της στα Τέμπη»

Στον αέρα η συναυλία για τα Τέμπη – Πλακιας: Τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15 ευρώ

«Πονοκέφαλος» για το «Street Party» στη Ρηγίλλης: Το αδιέξοδο Μητσοτάκη και η επικοινωνία με Σαμαρά – Καραμανλή

Εφιάλτης για τρίτη ημέρα στο Ξυλόκαστρο: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις (Videos)

Ταϊλάνδη: Φωτιά σε σχολικό λεωφορείο με 44 επιβάτες – Αναφορές για πολλούς νεκρούς (Video)

Νέο σοκ: Νεκρός 29χρονος στο ΑΤ Ομόνοιας – Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του 37χρονου στον Άγιο Παντελεήμονα

Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Εκκενώνονται τα Σοφιανά, άνοιξε η Αθηνών – Πατρών (Videos)

«Χρυσή» ανάθεση κατάρτισης στη… νοηματική – Με φωτογραφικό όρo, μοιράζουν εκατ. ευρώ κοινοτικού χρήματος στο καρτέλ των ΚΕΚ

Κόλαση πυρός στον νότιο Λίβανο: Με την Division 98 η εισβολή του Ισραήλ – Παγκόσμια ανησυχία (Video)

Ετικέτες