Συζητήθηκε σήμερα (5/9) ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ η προσφυγή της Super League κατά της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας να μην επικυρώσει την προκήρυξη του πρωταθλήματος, ως προς τον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβαστούν στη Football League και θα προαχθούν σε αυτή, προκειμένου να διεξαχθεί με 14 ομάδες η διοργάνωση της περιόδου 2019-20.
Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη που έχει καταθέσει η Super League προβλέπει υποβιβασμό τριών ομάδων και άνοδο μόνο του πρωταθλητή της Football League, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ αποφάσισε μεν υποβιβασμό τριών ομάδων και άνοδο μίας, αλλά και αγώνα μπαράζ ανάμεσα στη 13η ομάδα της Super League και τη δεύτερη της Football League, για μια θέση στην ανώτατη Λίγκα.
Το Διαιτητικό Δικαστήριο έδωσε στις δύο πλευρές προθεσμία ως το μεσημέρι της Παρασκευής (7/9) για την κατάθεση υπομνημάτων, άρα η απόφαση δεν αναμένεται άμεσα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα.
Ο νομικός εκπρόσωπος της Super League, Γιάννης Οικονομάκης, έκανε λόγο για «πραξικοπηματική» απόφαση της ΕΠΟ, καθώς ελήφθη 24 ώρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, ενώ υπογράμμισε πως η Ομοσπονδία ελέγχει μόνο τη νομιμότητα των προκηρύξεων και πέραν τούτου ουδέν. Όπως τόνισε κατά την αγόρευσή του, «αν ξέραμε ότι θα γινόταν αυτό, μπορεί να μην πηγαίναμε σε μείωση των ομάδων σε 14 και να μέναμε 16».
Ο κ. Οικονομάκης τοποθετήθηκε επίσης για τη διάταξη του Κανονισμού που προβλέπει ότι οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ δεν δύνανται να προσβληθούν.
«Στα τακτικά δικαστήρια απαγορεύεται να πάμε. Υπάρχουν ποινές αν προσφύγουμε. Άρα που μπορούμε να προσβάλλουμε τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ; Δεν υπάρχει αυτό. Υπάρχει και δεδικασμένο, όπου έχετε ακυρώσει απόφαση της ΕΠΟ και θα σας το προσκομίσουμε» είπε.
Από την πλευρά της ΕΠΟ αντιτάχθηκε το επιχείρημα ότι η καθυστέρηση έγκρισης της προκήρυξης της Super League οφείλεται σε αιτήματα αναβολών της διοργανώτριας αρχής.
Παράλληλα, οι νομικοί εκπρόσωποί της, Νίκος Μπάρτζης και Δημήτρης Σιώτος, ισχυρίστηκαν ότι η απόφαση της Ε.Ε. είναι δημοκρατική και ελήφθη επειδή οι προκηρύξεις της Super League και της Football League ήταν αντικρουόμενες, ενώ η ΕΠΟ έχει το δικαίωμα να ελέγχει και τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα των προκηρύξεων.