H διοργανώτρια αρχή της Σούπερ Λίγκας αποφάσισε ομόφωνα να διασφαλίσει περαιτέρω την αξιοπιστία και τη διαφάνεια του πρωταθλήματος με την εισαγωγή πρόσθετων τεχνολογιών, όπως το goal line technology και το semi automated offside στα πλέι οφ για τις θέσεις 1-4 της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η ΣΛ1 θα γίνει μια από τις μόλις τρεις διοργανώσεις σε διεθνές επίπεδο (οι άλλες δύο είναι το Champions League και η ιταλική Σέριε Α), που θα λειτουργούν ταυτόχρονα οι δύο αυτές τεχνολογίες.
Από το 2025 η ΣΛ1 μπαίνει σε νέα εποχή με την εφαρμογή του goal line technology και του ημιαυτόματου οφσάιντ, που αναμένεται να διευκολύνουν σημαντικά τη λήψη σωστών αποφάσεων από τους διαιτητές σε ιδιαίτερα δύσκολες φάσεις. Η προσθήκη των πρόσθετων τεχνολογιών θα κοστίσει περίπου 450.000 ευρώ και θα εφαρμόζονται στις έδρες του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού ή του Αρη, εφόσον πλασαριστεί στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στα πλέι οφ που θα κρίνουν τον τίτλο.
Το goal line technology και το ημιαυτόματο οφσάιντ είναι πρόσθετα «μαξιλαράκια» για τους διαιτητές που χρησιμοποιούνται σε λίγες λίγκες στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ειδικά το ημιαυτόματο οφσάιντ αυτήν τη στιγμή λειτουργεί μόνο στο Champions League, στη Σέριε A, την ισπανική Λα Λίγκα, την τουρκική Σούπερ Λιγκ, τη Mexico Liga BBVA και στο Copa Libertadores. Η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ είχε ανακοινώσει πως θα έμπαινε κι αυτή στην εποχή του semi-automated offside από την τρέχουσα σεζόν, ωστόσο μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί και η λειτουργία του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου πήρε αναβολή. Γίνεται αντιληπτό ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία ή η Πορτογαλία δεν έχουν προσθέσει στα πρωταθλήματά τους την τεχνολογία του ημιαυτόματου οφσάιντ, που «σβήνει» και τις τελευταίες σκιές για το αν ένας επιτιθέμενος που σκοράρει είναι μπροστά από τους αμυνόμενους.
Σε ό,τι αφορά το πιο διαδεδομένο goal line technology, αυτό χρησιμοποιείται στην Πρέμιερ Λιγκ και την Τσάμπιονσιπ (Αγγλία), τη Λιγκ 1 (Γαλλία), την Μπουντεσλίγκα (Γερμανία), τη Σέριε A, την Eρεντιβίζιε (Ολλανδία), τη Saudi Pro League, αλλά και σε όλες τις διοργανώσεις της UEFA.
Το goal line technology
Η τεχνολογία γραμμής τέρματος συνεχίζει να αποτελεί βασικό στοιχείο στον κόσμο του ποδοσφαίρου από τότε που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2014. Η εν λόγω τεχνολογία είναι ένα τεχνικό μέσο για να διαπιστωθεί άμεσα εάν ολόκληρη η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή του τέρματος. Οι πληροφορίες μεταδίδονται άμεσα (σε ένα δευτερόλεπτο) μέσω ενός ειδικού σήματος στα ρολόγια των διαιτητών, κάτι που εξασφαλίζει άμεση τοποθέτηση /απόφαση από τον διαιτητή. Το σύστημα χρησιμοποιεί 14 κάμερες υψηλής ταχύτητας τοποθετημένες στην οροφή του γηπέδου, ενώ τα δεδομένα από τις κάμερες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου κινούμενου σχεδίου για την οπτικοποίηση της απόφασης.
Το ημιαυτόματο οφσάιντ
To semi-automated offside technology (SAOT) είναι ένα εργαλείο υποστήριξης για τους VARs και τους διαιτητές εντός αγωνιστικού χώρου που τους βοηθά να λαμβάνουν ταχύτερες και πιο ακριβείς αποφάσεις onside/offside. Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί αποκλειστικές κάμερες παρακολούθησης, οι οποίες είναι τοποθετημένες στην οροφή του γηπέδου και βοηθούν στην παρακολούθηση της μπάλας και των σημείων/δεδομένων (άκρα) κάθε ποδοσφαιριστή, υπολογίζοντας την ακριβή θέση του στο γήπεδο. Συνδυάζοντας τα δεδομένα παρακολούθησης και εφαρμόζοντας τεχνητή νοημοσύνη, η νέα τεχνολογία παρέχει μια αυτοματοποιημένη ειδοποίηση οφσάιντ στους διαιτητές αγώνων στο VΑR.
Σύμφωνα με τις συζητήσεις της λίγκας με την εταιρεία, για τη λειτουργία του semi-automated offside technology προαπαιτείται η παρουσία 14 καμερών υψηλής ταχύτητας που χρησιμοποιούνται για το GLT, ενώ θα πρέπει να τοποθετηθούν και επιπρόσθετες κάμερες. Σχετικά με το SAOT, επίσης εκφράστηκαν προβληματισμοί για το κατά πόσο είναι εφικτή η τοποθέτηση καμερών σε γήπεδα που δεν έχουν στέγαστρο.
Το ΔΣ της λίγκας αποφάσισε να αναλάβει την υλοποίηση του έργου η εταιρεία HEI (Hawk-Eye Innovations), η οποία, εκτός των άλλων projects, υλοποιεί τεχνολογικές καινοτομίες και στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA. Το κόστος για τις πρόσθετες τεχνολογίες ανέρχεται στις 380.000 ευρώ, ωστόσο με τα έξοδα διασύνδεσης των γηπέδων με το κέντρο επιχειρήσεων VAR το ποσό θα φτάσει τις 450.000 ευρώ.
Στις ΠΑΕ το κόστος του VAR
Και τη φετινή σεζόν το κόστος λειτουργίας του VAR έχει αναλάβει η πολιτεία. Από την επόμενη περίοδο το κόστος του θα πρέπει να το αναλάβουν οι 14 ΠΑΕ της ΣΛ1, καθώς η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα πληρώνει τη λειτουργία του. Με τα σημερινά δεδομένα, το εκτιμώμενο κόστος υλοποίησης του VAR ανά παιχνίδι ανέρχεται σε 5.000 ευρώ συν 950 ευρώ για τη λειτουργία της γραμμής οφσάιντ. Παράλληλα, σύμφωνα με τη σύμβαση ελληνικού κράτους – Cosmote, το συνολικό ύψος της επένδυσης για τις υπηρεσίες διασύνδεσης των γηπέδων με το κέντρο επιχειρήσεων του VAR ανέρχεται σε 2.238.400 ευρώ για πέντε έτη (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) ή 1.591 ευρώ ανά ματς. Συνολικά δηλαδή η λειτουργία του VAR κοστίζει ανά παιχνίδι 7.541 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος του goal line technology και του ημιαυτόματου οφσάιντ.
Διαβάστε επίσης
Διεθνές κύκλωμα στοιχηματισμού: Τα 14 ύποπτα ματς – Έστησαν μέχρι και αγώνες γυναικών
Μιχάλης Μητρούσης: «Μετά το τροχαίο έπιανα να δω αν έχω πόδια και κεφάλι» (Video)