Super League: Παναθηναϊκός vs Ολυμπιακός – Ο «πράσινος καρβουνιάρης» και ερυθρόλευκοι με… φόρα από την Μπράγκα

Στη δεύτερη διακοπή του πρωταθλήματος, λόγω των αγώνων της εθνικής ομάδας στο Nations League, είναι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της αποχώρησης ακόμη ενός προπονητή επί ημερών Γιάννη Αλαφούζου στον Παναθηναϊκό ως αποτυχημένου. Οι «πράσινοι» σε έξι ματς στη Σούπερ Λίγκα 1 μετρούν δύο ήττες, δύο ισοπαλίες και μόλις δύο νίκες. Εχουν απολέσει δηλαδή δέκα βαθμούς και βρίσκονται στην 8η θέση με συγκομιδή οκτώ βαθμών, με αποτέλεσμα να έχουν ψαλίδα έξι πόντων από την πρωτοπόρο ΑΕΚ. Και αν δεν νικήσουν σήμερα τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι των «αιωνίων» στο ΟΑΚΑ (20.30), το πιθανότερο σενάριο είναι ο Ντιέγκο Αλόνσο να βρεθεί στην πόρτα της εξόδου.

Ο Παναθηναϊκός σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα transfermarkt έχει το ακριβότερο ρόστερ της ιστορίας του. Κατά γενική ομολογία διαθέτει και το πληρέστερο έμψυχο δυναμικό, με παίκτες όπως οι Ιωαννίδης, Τετέ, Ουναχί, Πελίστρι, Μπακασέτας, Αράο, Ινγκασον, Μαξίμοβιτς, Ντραγκόφσκι. Παρ’ όλα αυτά, ο Ουρουγουανός προπονητής του δεν έχει καταφέρει να βρει ακόμη την κατάλληλη χημεία και γι’ αυτό η ομάδα του στο πρωτάθλημα ηττήθηκε από τον Αστέρα και την ΑΕΚ ενώ αναδείχθηκε ισόπαλη με την Καλλιθέα. Το Χ με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα δεν ήταν αποτυχία, αλλά και σε αυτό το ματς το «τριφύλλι» «πέταξε» ένα ολόκληρο ημίχρονο, το πρώτο, στο οποίο ήταν χωρίς αρχή και τέλος στο παιχνίδι του. Το ίδιο συνέβη και στα δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια με τον Αγιαξ και τη Λανς, καθώς και με την ΑΕΚ στην OPAP Arena. Tι πέτυχε σε αυτά τα παιχνίδια ο Παναθηναϊκός στο πρώτο 45άλεπτο; Μηδέν γκολ! Και δεν ήταν μόνο αυτοί οι αγώνες. Οι «πράσινοι» δεν νικούσαν στο πρώτο 45άλεπτο ούτε τον Λεβαδειακό ούτε την Athens Kallithea ούτε τον Πανσερραϊκό!

Αυτοκτονικές τάσεις

Οι «πράσινοι» βρέθηκαν μπροστά στο σκορ στο ημίχρονο (1-0) στο ματς της περασμένης Πέμπτης με την Μπόρατς, ωστόσο δεν μπόρεσαν να σηκώσουν κεφάλι ούτε στη Βοσνία. Το τελικό 1-1 ήταν εκτός προγραμματισμού στο Conference League κόντρα σε μια ομάδα με πολλές αδυναμίες. Οι «πράσινοι» αυτοκτόνησαν και η ισοπαλία τούς φέρνει πίσω στο κυνήγι της πρόκρισης.

Ο Παναθηναϊκός είναι προβληματικός εντός και εκτός συνόρων και από τη στιγμή που η κατάσταση δεν διορθώνεται και δεν βελτιώνεται, ο Αλόνσο δύσκολα θα ολοΘυμήθηκαν κληρώσει τη σεζόν στον πάγκο της ομάδας. Τα σπασμένα συνήθως τα πληρώνει ο προπονητής, είτε ευθύνεται είτε όχι. Στην περίπτωση του Ουρουγουανού είναι ξεκάθαρο πως αυτός ευθύνεται για το γεγονός πως η ομάδα του αγκομαχάει.

Ο Παναθηναϊκός μέχρι τώρα δεν έχει βρει τους μηχανισμούς για να κυκλοφορεί με ορθολογικό και αποτελεσματικό τρόπο την μπάλα όταν ο αντίπαλός του τον πρεσάρει και τον πιέζει ψηλά. Για τον λόγο αυτό ο Ντραγκόφσκι ή οι αμυντικοί ψάχνουν με γιόμες τον Τετέ, τον Ιωαννίδη ή τον Πελίστρι.

Αυτό όμως είναι ποδόσφαιρο άλλης εποχής, που στο πρωτάθλημα έχει καθηλώσει το «τριφύλλι» βαθμολογικά. Kαι είναι λογικό να μην μπορεί να ανακάμψει αγωνιστικά όταν ο καλύτερος παίκτης του την περσινή περίοδο, ο Φώτης Ιωαννίδης, δεν έχει σκοράρει ακόμη στη Σούπερ Λίγκα! Ο διεθνής φορ αναγκάζεται να γυρίζει προς τη σέντρα του γηπέδου προκειμένου να πάρει την μπάλα και τότε δυο τρεις αντίπαλοι πέφτουν πάνω του και τον εξουδετερώνουν με σχετική ευκολία.

Υστατο «κανονάκι»

Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι το τελευταίο «κανονάκι» που έχει ο Ντιέγκο Αλόνσο για να σώσει… τη ζωή του στο πάγκο του «τριφυλλιού». «Είμαι εδώ για να προχωρήσω ένα πρότζεκτ. Δεν ξεκινούν και τελειώνουν σε τρεις μήνες τα πρότζεκτ. Πρέπει να δουλέψουμε, να λύσουμε τα προβλήματα και να υλοποιήσουμε το πρότζεκτ. Οι τίτλοι κερδίζονται τον Μάιο και τον Ιούνιο, όχι τώρα…» δήλωσε πριν από το παιχνίδι με την Μπόρατς ο 49χρονος προπονητής. Δίκιο έχει, ωστόσο η ομάδα του εδώ και ένα τρίμηνο σέρνεται και δεν δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης. Οπότε κάτι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν τα δεδομένα.

«Πρέπει να βελτιωθούμε γιατί έχουν συμβεί πολλά άσχημα αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δεν αισθανόμαστε καλά» δήλωσε ο Τάσος Μπακασέτας μετά την γκέλα στη Βοσνία και ο συμπαίκτης του Ανταμ Τσέριν πρόσθεσε: «Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση. Η αυτοπεποίθηση έρχεται όταν παίζεις καλά και πολύ περισσότερο όταν κερδίζεις».

Στην περίπτωση που ο Παναθηναϊκός αποτύχει και στο σημερινό ντέρμπι πρέπει να ξεχάσει την υπόθεση τίτλος και στόχος του θα πρέπει να είναι πώς θα σωθεί η χρονιά, διότι το ένα κακό φέρνει το άλλο.

Το προεδρικό περιβάλλον επεξεργάζεται διάφορες λύσεις για το θέμα του προπονητή, αλλά ο τελευταίος λόγος ανήκει σε αυτόν που πληρώνει, τον Γ. Αλαφούζο, ο οποίος δεν μαθαίνει από τα απανωτά παθήματά του στο ποδόσφαιρο, ενώ είναι και απρόβλεπτος στις αποφάσεις του. Αρκετά μεγάλα ονόματα προπονητών έχουν προταθεί ήδη στην ΠΑΕ και ένα απ’ αυτά είναι και ο Λεονάρντο Ζαρντίμ που έχει περάσει από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Πριν γίνει όμως η «κηδεία» του Αλόνσο πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι των «αιωνίων». Μια νίκη με καλή εμφάνιση μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω κι αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί.

Αναζητώντας το μεγάλο διπλό

Στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός πέτυχε τρεις νίκες με υποδεέστερους αντιπάλους (Βόλος, Καλλιθέα, Λαμία) χωρίς πάντως να θέλξει με την απόδοσή του και σιγά σιγά ξεκίνησε η μουρμούρα των οπαδών του για τις μεταγραφές που δεν έγιναν ή απέτυχαν να γίνουν, για τους μικρούς της Κ19 που σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται αν και εντυπωσίασαν στην προετοιμασία. Μιλούσαν ακόμη για λάθη του Μεντιλίμπαρ και αναπολούσαν τον Φορτούνη, τον Ποντένσε και τον Ορτα. Λογικό, θα πει κάποιος, αφού στον Πειραιά δεν φημίζονται για την υπομονή τους, διοίκηση και οπαδοί…

Οταν δε ξεκίνησε το σερί των κακών αποτελεσμάτων η ισοπεδωτική κριτική εκτοξεύτηκε τα ύψη. Γκέλα εντός έδρας με τον Παναιτωλικό, ήττα από τον Αρη και αμέσως μετά ήττα –σχεδόν αμαχητί– από τη Λιόν στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του Europa League συνέθεσαν το σκηνικό της εσωστρέφειας στο Λιμάνι, με τους οπαδούς της ομάδας να βάλλουν κατά πάντων και να ζητούν κεφάλια παικτών, να συζητούν μια πιθανή επιστροφή Φορτούνη, να θέλουν κι άλλες μεταγραφές και να ζητούν τα ρέστα από τον προπονητή που έφτασε τον Ολυμπιακό στην τεράστια περσινή επιτυχία με την κατάκτηση του Conference League.

Ο Μουζακίτης έσβησε την γκρίνια

Και ξαφνικά την προηγούμενη Κυριακή που ο Ολυμπιακός έδειξε σημαντικά σημάδια βελτίωσης και νίκησε τον Ατρόμητο (2-0) η γκρίνια καταλάγιασε. Ο Μεντιλίμπαρ προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές, έβαλε στην ενδεκάδα τον 17χρονο Μουζακίτη, πέρασε τον Κοστίνια (κορυφαίο την περσινή σεζόν δεξιό μπακ του πορτογαλικού πρωταθλήματος) στο δεξί άκρο της άμυνας έχοντας κατά νου ότι πάσχει στα άκρα… της επίθεσης. Ετσι πέρασε σε θέση δεξιού εξτρέμ τον εκρηκτικό Ροντινέι, ανέβασε ρυθμό ο Τσικίνιο, ξύπνησε και ο περσινός πρώτος σκόρερ του Conference League Αγιούμπ Ελ Κααμπί και οι «ερυθρόλευκοι» ξαναθυμήθηκαν το περσινό ασφυκτικό πρέσινγκ που έπνιγε τον αντίπαλο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με πρώτο και καλύτερο αμυντικό τους τον… Ελ Κααμπί, που δεν αφήνει σε ησυχία ούτε τους αντίπαλους αμυντικούς ούτε καν τον αντίπαλο γκολκίπερ με το πρεσάρισμα που τους ασκεί. Παράλληλα ξαναβρήκαν τα βήματά τους οι Ρέτσος και Κάρμο και ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις περσινές εργοστασιακές ρυθμίσεις του Μεντιλίμπαρ, αλλάζοντας μέσα σε πέντε μέρες όλο το κλίμα εντός κι εκτός ομάδας. Πειστική νίκη επί του Ατρόμητου και απογείωση με το 3-0 επί της Μπράγκα!

Ομως, όπως όλοι γνωρίζουμε, σε ένα ντέρμπι «αιωνίων» όποιος χάσει νιώθει να χάνεται. Τι κι αν οι «πράσινοι» δεν έχουν βρει ακόμη ρυθμό και προέρχονται από αποτυχημένο αποτέλεσμα στην Ευρώπη; Η παράδοση τα τελευταία χρόνια έχει γυρίσει για τα καλά στη μεριά του Παναθηναϊκού, καθώς στα τελευταία 14 παιχνίδια πρωταθλήματος (κανονική περίοδος και πλέι οφ) οι Πειραιώτες έχουν μόλις μία νίκη (στα πλέι οφ τον Μάιο του 2023 με 1-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης»)! Παράλληλα μετρούν επτά ήττες και έξι ισοπαλίες. Η τελευταία νίκη των «ερυθρόλευκων» εκτός έδρας επί του αιώνιου αντιπάλου τους χρονολογείται από το φινάλε των πλέι οφ της σεζόν 202021 στη Λεωφόρο με 1-4.

Για την ψυχολογία και… τα κεράκια

Αν ο Ολυμπιακός περάσει αλώβητος από το ΟΑΚΑ, θα αποκτήσει και ψυχολογία για τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος στη χρονιά που κλείνει τα 100 χρόνια του και θα ξανακερδίσει τους γκρινιάρηδες οπαδούς του που πιστεύουν ότι η ομάδα τους πρέπει να κερδίζει όλα τα ματς εντός κι εκτός έδρας με καταπληκτικές εμφανίσεις. Αν ηττηθεί, θα μπει πάλι σε εσωστρέφεια, όπως συμβαίνει πάντα με τον ηττημένο των ντέρμπι των «αιωνίων».

«Απόψε παίξαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο» δήλωσε μετά τη νίκη επί της Μπράγκα ο Μεντιλίμπαρ και φρόντισε να διευκρινίσει σε όλους πως «το ότι παίξαμε πολύ καλά σήμερα δεν σημαίνει ότι μπορούμε να πούμε ότι στο επόμενο ματς θα παίξουμε καλύτερα και στο μεθεπόμενο ακόμη καλύτερα. Εξαρτάται πάντα ποιον έχεις αντίπαλο. Μπορεί στο επόμενο ματς να μη μας βγουν όσα έχουμε σχεδιάσει, όπως μας βγήκαν απόψε. Το θετικό είναι ότι ο κόσμος έχει καταλάβει τι ποδόσφαιρο μπορούμε να παίξουμε και πώς θέλουμε να παίζουμε». Ακόμη κι αν το έχει καταλάβει, δύσκολα θα μπορέσει να χωνέψει μια δεύτερη ήττα στις επτά πρώτες αγωνιστικές και ειδικά από τον «αιώνιο».

Διαβάστε επίσης

Έφυγε από τη ζωή ο Μίμης Πλέσσας

Ξυπόλυτη ξανά η Ελλάδα στα αγκάθια του χρέους – Βοούν τα «καμπανάκια» για την ελληνική οικονομία

Μητσοτάκης από Ρηγίλλης: Κάποιοι θέλουν μία «μικρή, συμπλεγματική» παράταξη- Αιχμές μέσω… «απόδοσης τιμών» σε Καρμανλή – Σαμαρά

Μήνυμα ενότητας από Καρυστιανού: «Νίκο, Σοφία, Δημήτρη, Μάρθα… πονάμε το ίδιο»

Ετικέτες