Super League: Οφσάιντ στην εφαρμογή του «ημιαυτόματου» – Οι Big 4 βρήκαν νέο πεδίο αντιπαράθεσης

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης βρήκαν οι Big 4 στο πρωτάθλημα κι αυτό είναι οι γραμμές του οφσάιντ όταν γίνεται χρήση του VAR για να διαπιστωθεί αν ένα γκολ είναι έγκυρο ή άκυρο. Ολα ξεκίνησαν στη 2η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας 1 και συγκεκριμένα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Athens Kallithea.

Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 2-1 με γκολ του Ρόμαν Γιάρεμτσουκ, το οποίο μέτρησε έπειτα από υπόδειξη του VAR. Αρχικά το τέρμα του Ουκρανού ακυρώθηκε ως οφσάιντ από τον διαιτητή του αγώνα Αγγελο Ευαγγέλου έπειτα από υπόδειξη του βοηθού που σήκωσε το σημαιάκι. Ωστόσο, κατόπιν παρέμβασης του VAR Πέτρου Τσαγκαράκη το γκολ μέτρησε, καθώς σύμφωνα με τις γραμμές ο Ελ Κααμπί, που είχε συμμετοχή στη φάση, μετά την ασταθή απόκρουση του γκολκίπερ Μπαραγκάν καλυπτόταν από αμυντικό της Athens Kallithea. Αμέσως υπήρξαν φωνές που σε ελεύθερη μετάφραση άφηναν υπονοούμενα ότι οι γραμμές του οφσάιντ… στράβωσαν για να μετρήσει το γκολ που έδωσε τη νίκη στον Ολυμπιακό. Αμεση ήταν επίσης και η αντίδραση της ΕΠΟ. Ο πρόεδρός της Μάκης Γκαγκάτσης συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, στον οποίο έθεσε την αναγκαιότητα της εφαρμογής και του «ημιαυτόματου οφσάιντ», πέραν του τρέχοντος συστήματος VAR, στο πρωτάθλημα της ΣΛ1. Πρότεινε το κόστος τής επιπλέον σύμβασης, που θα πρέπει να συνάψουν οι ποδοσφαιρικοί φορείς με τον πάροχο, να πληρωθεί με αντίστοιχη παρακράτηση από την ετήσια χρηματοδότηση των ΠΑΕ, μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων, τον προσεχή Ιανουάριο για το 2025 και ο Γ. Βρούτσης ως αρμόδιος υπουργός συμφώνησε.

Στο ΔΣ της λίγκας

Το θέμα συζητήθηκε μεσοβδόμαδα και στο ΔΣ της Σούπερ Λίγκας και όπως ανακοινώθηκε «ομόφωνα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί άμεσα λεπτομερής έρευνα για τα οικονομοτεχνικά δεδομένα και άλλα ζητήματα που άπτονται της τεχνολογίας του VAR, μετά τη λήξη της εν ισχύ σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Π.Ο. (αγωνιστική περίοδος 2025-26 και επόμενες), καθώς και για την υλοποίηση πρόσθετων λειτουργιών (Goal-line technology και Semiautomated offside)». Το ημιαυτόματο οφσάιντ πάει δηλαδή για την επόμενη σεζόν, παρότι οι Big 4 επιθυμούν (στα λόγια) να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν για να μην υπάρχουν νέες γκρίζες ζώνες στις διαιτητικές αποφάσεις. Ομως, αντιδρούν οι μικρομεσαίοι που δεν δέχονται να πληρώσουν 80.000 ευρώ τον χρόνο για να ξεπεραστεί άλλο ένα σημείο που αναμένεται να προκαλέσει αντιπαραθέσεις και κατ’ επέκταση τοξικότητα.

Στην τοποθέτησή της στο συμβούλιο η αν. πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κάτια Κοξένογλου ανέφερε ότι «χρειάζεται προετοιμασία 5-7 μηνών για την εφαρμογή του ημιαυτόματου οφσάιντ. Δεν είναι όλα τα γήπεδα σύγχρονα, όπως της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ ή του Ολυμπιακού για να λειτουργήσουν οι εφαρμογές Goall-line technology και Semi-automated offside». Η προετοιμασία είχε γίνει πάντως από την προηγούμενη διοίκηση της λίγκας και είναι προφανές ότι κάποιες ομάδες «φρενάρουν» την «ενίσχυση» λειτουργίας του VAR στην τρέχουσα περίοδο.

Τι προσφέρει

Το σύστημα του ημιαυτόματου οφσάιντ παρέχει ταχύτερη και συνεπή τοποθέτηση της εικονικής γραμμής οφσάιντ, με βάση την οπτική παρακολούθηση παίκτη, και παράγει υψηλής ποιότητας γραφικά μετάδοσης. Πρόκειται για τεχνολογία ανίχνευσης άκρων που χρησιμοποιεί περίπου δώδεκα επιπλέον κάμερες, τοποθετημένες σε όλο το στάδιο, για να παρέχει την ακριβή θέση των παικτών στον αγωνιστικό χώρο, δίνοντας στους διαιτητές ακριβείς πληροφορίες σε δευτερόλεπτα. Το σύστημα δημιουργεί 29 σημεία δεδομένων ανά παίκτη, ιχνηλατώντας τα διάφορα μέρη του σώματος.

Ο όρος «ημιαυτόματο» επιλέχθηκε από τη FIFA θέλοντας να δείξει ότι οι διαιτητές του αγώνα θα έχουν τον τελευταίο λόγο, μ’ έναν αποκλειστικό βοηθό VAR για να παρακολουθεί το οφσάιντ.

Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Διαβάστε επίσης

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Όλα τα μετάλλια της Ελλάδας σε ένα βίντεο!

ΑΕΚ: Κλείνει τον Φραντζί Πιερό για τη θέση του σέντερ φορ

«Καλώς ήρθατε στην πόλη του μεγαλύτερου εγκλήματός σας» – Πανό σε γήπεδο χόκεϊ στο Άουσβιτς (Photo)

Στην Αθήνα ο Τσεντί Οσμάν – Αυτή είναι η συμφωνία με τον Παναθηναϊκό (Photos)

Ετικέτες