Super League: Φέσι €50 εκατ. σε 1.000 παίκτες από ΠΑΕ που άλλαξαν ΑΦΜ – Τρεις ενδέχεται να μην αδειοδοτηθούν

Super League: Φέσι €50 εκατ. σε 1.000 παίκτες από ΠΑΕ που άλλαξαν ΑΦΜ – Τρεις ενδέχεται να μην αδειοδοτηθούν

Αρκετά μεγάλη είναι η λίστα με τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές που βάσει διαιτητικών αποφάσεων της τελευταίας εικοσαετίας έχουν λαμβάνειν χρήματα από ελληνικές ομάδες οι οποίες άλλαζαν ΑΦΜ. Κατά τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών – Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ) πάνω από 1.000 ποδοσφαιριστές δεν πληρώθηκαν για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν σε ΠΑΕ. Επειτα από  αγώνα της Κίνησης Ελεύθερων Ποδοσφαιριστών (ΚΕΠ), τα παγωμένα στο χιόνι δεδουλευμένα χρήματα των  πρωταγωνιστών των γηπέδων άρχισαν να ξεπαγώνουν. Κι αυτό διότι η υπόθεση της λεγόμενης «αθλητικής διαδοχής» (ίδιες ΠΑΕ με άλλον ΑΦΜ) έχει πλέον αναθερμανθεί σε όλα τα μέτωπα, κυρίως χάρη στην αλλαγή του κανονισμού αδειοδότησης της ΕΠΟ, όπως επιβλήθηκε από την UEFA, και στην αναγκαστική στροφή της νομολογίας του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ομοσπονδίας.

 

Το χρέος

Υπολογίζεται ότι το συνολικό χρέος των ΠΑΕ προς παίκτες φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ. Μόνο στα μέλη της ΚΕΠ το χρέος ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ για περίπου 100 ποδοσφαιριστές. Από τις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας 1 ποδοσφαιριστές διεκδικούν χρήματα ή θα διεκδικήσουν από την ΑΕΚ, τον Αρη, τον ΟΦΗ και από τη ΣΛ2 από τον Ηρακλή, τον ΠΑΣ Γιάννινα, την Παναχαϊκή, τη Λάρισα, το Αιγάλεω, τον Διαγόρα, την Καβάλα τη Νίκη Βόλου και τον Πανιώνιο, ενώ η λίστα περιλαμβάνει και άλλες ομάδες που αγωνίζονται στις μικρότερες κατηγορίες.

Ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΠ Γεώργιος Παναγόπουλος ανέφερε στο Documento ότι «οι ΠΑΕ της ΣΛ1 αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, γιατί σε περίπτωση μη εξόφλησης ή διακανονισμού των οφειλών τους προς τους παίκτες μέχρι 28 Φεβρουαρίου του 2025 είναι βέβαιο ότι δεν θα αδειοδοτηθούν, με αποτέλεσμα αφενός μεν να μην μπορούν να συμμετάσχουν στις διεθνείς διοργανώσεις της επόμενης περιόδου, αφετέρου δε να μην μπορούν να κάνουν μεταγραφές».

Το θετικό λοιπόν για τους απλήρωτους ποδοσφαιριστές είναι πως άνοιξε και πάλι η πολύκροτη υπόθεση και ελπίζουν πως θα εξοφληθούν, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. «Η υπόθεση των απλήρωτων ποδοσφαιριστών είχε αραχνιάσει στα συρτάρια του ΠΣΑΠΠ, γιατί το συνδικαλιστικό όργανο έπειθε τα μέλη του ότι οι αποφάσεις των επιτροπών δεν μπορούσαν να εκτελεστούν και η μόνη λύση ήταν η επαιτεία στο fund FIFA – FIFPro. Κι αυτό για κάποια ψίχουλα που μοίρασε σε επιλεγμένους ποδοσφαιριστές. Φυσικά σε αυτούς δεν ανήκε ο μακαρίτης ο Τσουμάνης, που δεν είχε να πληρώσει ούτε τα παράβολα για να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του από τον Aρη κι άλλες ΠΑΕ» υποστηρίζει ο Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος προσθέτει: «Η υπόθεση των χρεών άνοιξε και πάλι στις αρχές του 2020, όταν το Διαιτητικό Δικαστήριο εξέδωσε τη σκανδαλώδη κατά την άποψή μου απόφαση στην υπόθεση Ντουρμισάι, απορρίπτοντας τις παρεμβάσεις των μετέπειτα μελών της ΚΕΠ παλιών ποδοσφαιριστών του Αρη, με αποτέλεσμα, αφενός μεν η ΕΠΟ και ο Αρης να γνωρίσουν νομική συντριβή στο CAS, αφετέρου δε να ιδρυθεί η ΚΕΠ».

Οι ΠΑΕ ξέρουν τι χρέη κουβαλούν στην πλάτη τους, ωστόσο μόνο η ΠΑΕ Παναχαϊκή έχει ήδη διακανονίσει τις οφειλές προς πέντε μέλη της ΚΕΠ, έχοντας μάλιστα καταβάλει και την πρώτη δόση, σε εκτέλεση της πρόσφατης απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ.

 

Αυστηρή η FIFA

Η στάση της FIFA στο θέμα των χρεών σε παίκτες «γίνεται όλο και πιο αυστηρή, ειδικά στις χώρες που προηγούνται θεαματικά στον ντροπιαστικό παγκόσμιο βαθμολογικό πίνακα των χρεών, στον οποίο η Ελλάδα πάει για… Μουντιάλ» σημειώνει ο έμπειρος νομικός, για τον οποίο είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «η νέα διοίκηση Γκαγκάτση στην ΕΠΟ, σε αντίθεση με αυτήν του Μπαλτάκου, όχι μόνο δεν επεμβαίνει στο έργο των αρμοδίων οργάνων αλλά δημοσίως έχει δεσμευτεί για τη θεσμική επίλυση αυτού του χρονίζοντος προβλήματος του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μάλιστα η ΚΕΠ έχει υποβάλει στη νέα διοίκηση τον “Κώδικα Αθλητικής Διαδοχής”, ειδικό κανονισμό που θα επιλύσει δίκαια και θεσμικά το ζήτημα, ικανοποιώντας τους ποδοσφαιριστές και διασώζοντας τις ΠΑΕ από την αγωνιστική και οικονομική καταστροφή».

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός για τις κονσέρβες τόνου στην Ευρώπη – «Μολυσμένες με υδράργυρο»

Στριμωγμένος ο Μητσοτάκης από την κυβερνητική φθορά: Εξετάζει την επιστροφή Γεραπετρίτη στο Μαξίμου

ΕΦΚΑ-Συνταξιούχοι: Περικοπές συντάξεων για όσους δουλεύουν χωρίς εισφορές

Το δημόσιο δανείζει εφοπλιστές-ευεργέτες της φαμίλιας Μητσοτάκη

Ανοιχτός πόλεμος με Σαμαρά – Διχασμένη η ΝΔ, επιχείρηση διάσπασης του μετώπου με Καραμανλή

Χρυσή Μπάλα: Γιατί δεν πήρε το βραβείο ο Βινίσιους – Η απάντηση του France Football, τα κριτήρια και η… οργή της Ρεάλ

Κάλλιο αργά Αντώνη Καρακούση

Ετικέτες

Documento Newsletter