Super League 2: Σέντρα με ονόματα βαριά σαν ιστορία – Ομάδες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο ποδόσφαιρο

Ξεκινάει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (21-22/9) το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 2 για τη σεζόν 2024-25 και αναμένεται με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το περσινό καθώς φέτος μετέχουν ούτε λίγο ούτε πολύ έντεκα ομάδες από τις 20 συνολικά που κάποτε μεσουρανούσαν στην Α΄ Εθνική αλλά και τη Σούπερ Λίγκα 1!

Οι 20 ομάδες, χωρισμένες σε δύο ομίλους που μετά την κανονική περίοδο θα έχουν πλέι οφ ανόδου και πλέι άουτ για την παραμονή στην κατηγορία, αναμένεται να παίζουν κάθε Κυριακή πολλά ντέρμπι, καθώς ιστορικές ομάδες με βαριά φανέλα υπόσχονται μεγάλες συγκινήσεις στο πιο σκληροτράχηλο ελληνικό πρωτάθλημα.

Στόχος η μεγάλη επιστροφή

Στον 1ο όμιλο μετέχουν οι Διαγόρας Ρόδου, Εθνικός Νέου Κεραμιδίου, Ηρακλής, Καβάλα, Καμπανιακός, Λάρισα, Μακεδονικός, Νίκη Βόλου, ΠΑΟΚ Β΄ και ΠΑΣ Γιάννινα. Ενας όμιλος-φωτιά, γεμάτος ιστορικές φανέλες. Από την πρωταθλήτρια Ελλάδας (1988) και κυπελλούχο (1985, 2007) Λάρισα μέχρι τον κυπελλούχο (1976) Ηρακλή που επιστρέφει έπειτα από πολλά βασανιστικά χρόνια και περιπέτειες με υποβιβασμούς στις μικρές κατηγορίες, έχοντας στόχο τη μεγάλη επιστροφή στα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μαζί τους ο «Αγιαξ της Ηπείρου» ΠΑΣ Γιάννινα, που υποβιβάστηκε πέρσι από τη ΣΛ1, η Καβάλα που μεσουρανούσε κάποτε στη μεγάλη κατηγορία, αλλά και οι Διαγόρας Ρόδου, Νίκη Βόλου και Μακεδονικός που έχουν παίξει στην Α΄ Εθνική.

Στη κατηγορία επέστρεψε έπειτα από πολλά χρόνια και ο Καμπανιακός που κάποτε έκανε «κηδείες» στο Κύπελλο σε πολλούς μεγάλους του ποδοσφαίρου μας. Μετέχουν ακόμη ο ΠΑΟΚ Β΄ και ο νεοφώτιστος Εθνικός Νέου Κεραμιδίου.

Στον 2ο όμιλο της κατηγορίας μετέχουν: ΑΕΚ Β΄, Αιγάλεω, Αστέρας Τρίπολης Β΄, Ηλιούπολη, Καλαμάτα, Κηφισιά, Παναργειακός, Παναχαϊκή, Πανιώνιος, Χανιά. Καταρχάς να πούμε πως απουσιάζουν οι ομάδες Β΄ των «αιωνίων» Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, καθώς υποβιβάστηκαν και διαλύθηκαν, παρά το γεγονός ότι πριν από δύο χρόνια οι ΠΑΕ επέμεναν στη δημιουργία των ομάδων Β΄ με συμμετοχή στην κατηγορία. Παρέμεινε, αντίθετα, η ΑΕΚ Β΄ και μετέχει για πρώτη φορά ο Αστέρας Τρίπολης Β΄. Οπως και στον 1ο όμιλο, έτσι κι εδώ έχουμε πολλές ιστορικές ομάδες. Πρώτος από όλους ο Πανιώνιος με τα δύο Κύπελλα Ελλάδας και τις πολλές ευρωπαϊκές συμμετοχές. Ο «ιστορικός» μετά τις οικονομικές περιπέτειες επέστρεψε στις επαγγελματικές κατηγορίες και φιλοδοξεί να ανέβει ξανά στη μεγάλη κατηγορία. Τέσσερα χρόνια στη Γ΄ Εθνική ήταν πολλά για τους «κυανέρυθρους», οι οποίοι θα ξαναπαίξουν στη Β΄ Εθνική έπειτα από 27 χρόνια, καθώς η τελευταία τους παρουσία εκεί ήταν τη σεζόν 1996-97.

Ο Πανιώνιος έχει αναδείξει κορυφαίους σκόρερ του ελληνικού ποδοσφαίρου (Μαύρος, Αναστόπουλος, Σαραβάκος), ενώ και ο αρχηγός της εθνικής Τάσος Μπακασέτας έκανε σπουδαία ματς με την κυανέρυθρη φανέλα προτού πάρει μεταγραφή στην ΑΕΚ.

Μαζί του η Κηφισιά που υποβιβάστηκε πέρσι παρά τις ορισμένες φορές εντυπωσιακές εμφανίσεις της, αλλά και παλιές βαριές φανέλες της Α΄ Εθνικής, όπως η Παναχαϊκή, το Αιγάλεω και η Καλαμάτα. Από κοντά και τα Χανιά, η Ηλιούπολη και ο Παναργειακός, για τον οποίο πέρασαν 26 χρόνια μέχρι να εμφανιστεί και πάλι στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Από τα σαλόνια στα αλώνια

Πέρα όμως από τις ηχηρές παρουσίες τόσο στη δεύτερη τη τάξει λίγκα όσο και στη Γ΄ Εθνική, αξίζει να επισημανθεί ότι απογοήτευση έχει προκαλέσει ο υποβιβασμός του Ιωνικού Νίκαιας στα τοπικά πρωταθλήματα του Πειραιά λόγω οικονομικών προβλημάτων, όπως συνέβη πέρσι με τον Απόλλωνα Αθηνών που αγωνίζεται πλέον στα τοπικά της Αθήνας, αλλά και με την Προοδευτική, τη Βέροια, τον Πανηλειακό και άλλες ομάδες με θητεία στις μεγάλες κατηγορίες.

Βαριές φανέλες και στη Γ΄ Εθνική

Ομάδες με τεράστια ιστορία βρίσκουμε και στη Γ΄ Εθνική, η οποία θα διεξαχθεί με 71 ομάδες χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκουμε στον 1ο όμιλο τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και τον Πανθρακικό, που παίζουν μάλιστα μεταξύ τους στην πρεμιέρα. Στον 2ο όμιλο τρεις ομάδες με πάλαι ποτέ ένδοξες ημέρες στην Α΄ Εθνική, τον (φιναλίστ του Κυπέλλου κάποτε) Πιερικό, τα Τρίκαλα αλλά και τον Ολυμπιακό Βόλου με θητεία στη Σούπερ Λίγκα 1 αλλά και ευρωπαϊκή παρουσία. Στον 3ο όμιλο μετέχουν η Κόρινθος και η Ρόδος με πλούσια θητεία στη μεγάλη κατηγορία, ενώ στον 4ο όμιλο βρίσκεται ο ιστορικός Εθνικός Πειραιά. Αναλυτικά οι τέσσερις όμιλοι:

1ος όμιλος: Αλεξανδρούπολη, Απόλλων Κρύας Βρύσης, Πανθρακικός, Απόλλων Καλαμαριάς, Ηρακλής Αμμουδιάς, Νέστος Χρυσούπολης, ΠΑΟΚ Κρηστώνης, Απόλλων Παραλιμνίου, Αρης Αβάτου, Χανιώτης, Μουδανιά, ΑΕ Ευόσμου, ΠΑΟΠ Ν. Αμισού, Κιλκισιακός, Αρης Πηγών, Θερμαϊκός, Ποσειδώνας Ν. Μηχανιώνας, Ορέστης Ορεστιάδας.

2ος όμιλος: Σβορώνος, Ανθούπολη Λάρισας, Ολυμπιακός Βόλου, ΑΕ Αλεξάνδρειας, Ζάκυνθος, Αστέρας Πετριτή, Αμβρακικός, Τρίκαλα, Αναγέννηση Καρδίτσας, Αρης Φιλιατών, Θεσπρωτός, Ερμής Αμυνταίου, Αναγέννηση Αρτας, Τηλυκράτης, Κοζάνη, Πιερικός, Ατρόμητος Παλαμά, Αιγινιακός.

3ος όμιλος: ΑΕΡ Αφάντου, Αμαρυνθιακός, Απόλλων Ευπαλίου, Ρόδος, Λουτράκι, Μαλεσίνα, Αστέρας Σταυρού, Αιγέας Πλωμαρίου, Παναιγιάλειος, ΑΕ Μυκόνου, Μιλτιάδης, Κόρινθος, Πανναυπλιακός, Πανγυθεατικός, Νέα Αρτάκη, Ελλάς Σύρου.

4ος όμιλος: Γιούχτας, Ρεθυμνιακός, Ατσαλένιος, ΑΟ Τυμπακίου, Νέα Ιωνία, Εθνικός, Μικρασιατικός Αστέρας, Καραβάς, Αγιος Νικόλαος, Ηλυσιακός, Αρης Πετρούπολης, Μανδραϊκός, Αστέρας Βάρης, Θήβα, Χαϊδάρι, Θύελλα Ραφήνας, Μαρκό.

 

Διαβάστε επίσης

Πλαστά ποινικά μητρώα: Έρευνα μετά και τη διαβίβαση των στοιχείων από το Documento στον Άρειο Πάγο – Σιωπή Φλωρίδη

Ζαχάροβα: Πράξεις υβριδικού πολέμου οι επιθέσεις στον Λίβανο – Κατάφωρη παραβίαση κυριαρχίας

«Δεν ξεχνάμε το έγκλημα στα Τέμπη»: Εκδήλωση με ομιλητές Μαρία Καρυστιανού – Παύλο Ασλανίδη

NYT: Το Ισραήλ παγίδευσε με εκρηκτικά τους βομβητές της Χεζμπολάχ – Πώς τα πυροδότησε, τα τρία σενάρια

Τι είναι οι βομβητές που σκόρπισαν τον τρόμο στον Λίβανο – Πώς λειτουργούν

Νάντια Γιαννακοπούλου: Αποτυχημένος ο Ανδρουλάκης – Αν αισθάνεται βασιλιάς, λογικό να φαντασιώνεται βαρόνους (Video)

Πρόκληση: Παραχωρούν το Βυζαντινό Μουσείο στην «Αυτής Μεγαλειότητα(!) Άννα Μαρία»

Ετικέτες