Super League 1: Θεαματική άνοδος του μέσου όρου των εισιτηρίων στα γήπεδα!

Το ελληνικό ποδόσφαιρο βουλιάζει στη διαφθορά, τα σκάνδαλα και τη βία, αλλά παρ’ όλα αυτά ο κόσμος δείχνει ότι θέλει να χαρεί μπάλα και παρά το τοξικό κλίμα που περιβάλει τις εγχώριες διοργανώσεις, σιγά-σιγά επιστρέφει στις εξέδρες των γηπέδων. Όχι βέβαια κατά χιλιάδες, όμως ένας σημαντικός αριθμός φιλάθλων γεμίζει πάλι τα γήπεδα της χώρας.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε σίγουρα η απόφαση για μείωση των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας (14 αντί 16) καθώς και το ότι φέτος για πρώτη φορά θα υπάρξουν πλέι οφ όχι μόνο για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια όπως συνέβαινε τη προηγούμενη δεκαετία αλλά και για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Λιγότερες ομάδες, περισσότερα ντέρμπι, πολλά αμφίρροπα παιχνίδια. Η χαρά του ποδοσφαίρου επιστρέφει στην χώρα έστω και εν μέσω πολέμου που μαίνεται μεταξύ των τεσσάρων «βαρόνων» της μπάλας, που μπροστά στα εξω-ποδοσφαιρικά σχέδια τους, δεν βλέπουν ότι σε τέτοιο κλίμα μόνο χαμένοι βγαίνουν και σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κύρους και δυναμικής…

Άνοδος

Είναι χαρακτηριστικό, με βάση τα εισιτήρια που δημοσιεύει η Super League ότι:

-Το 2015 ο μέσος όρος εισιτηρίων στο πρωτάθλημα ήταν 3.456 εισιτήρια, αριθμός μικρότερος και από την Γ’ κατηγορία της Γερμανίας ή την League Two της Αγγλίας, δηλαδή την δική μας, Δ’ εθνική!

-Το 2016 ο μέσος όρος ανέβηκε στα 4.306 εισιτήρια

-Το 2017 ο μέσος όρος έπεσε λίγο, στα 4.026 εισιτήρια με τα έσοδα της από αυτά, σύμφωνα με την έκθεση της UEFA, στα 15 εκατ ευρώ.

-Την περσινή σεζόν 2017-18, είχαμε νέα άνοδο των εισιτηρίων με τον μέσο όρο να ανεβαίνει στα 5.432 και σε αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι επέστρεψαν στην κατηγορία δύο από τις πιο εμπορικές ομάδες στην Ελλάδα, ο Αρης με τον ΟΦΗ. Παράλληλα τα έσοδα (μόνο από τα εισιτήρια) εκτοξεύτηκαν στα 16,8 εκατ ευρώ.

-Φέτος, ο μέσος όρος εκτινάχθηκε στα 6.658 εισιτήρια ανά ματς! Αυτό σημαίνει ότι, με τρεις αγωνιστικές να απομένουν μέχρι τη λήξη της κανονικής περιόδου και με 10 αγωνιστικές πλέι οφ για τον τίτλο και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, λογικά θα καταρριφθεί και το ρεκόρ των 7.944 εισιτηρίων της σεζόν 2009-10 και τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 21-22 εκατ ευρώ…

Τι δείχνουν οι αριθμοί; Ότι παρά το τοξικό περιβάλλον που «πνίγει» το ελληνικό ποδόσφαιρο, παρά τις κόντρες μέχρις εσχάτων των «βαρόνων» της μπάλας, παρά τις γκρίνιες, τα δικαστήρια, τις Πειθαρχικές αποφάσεις, τις αλληλοκατηγορίες, το μίσος που ξεχειλίζει, την κακοπιστία, την διαιτησία μόνιμο θύμα όλων, τα (σχεδόν) καθημερινά επεισόδια μέσα κι έξω από τα γήπεδα, ο κόσμος επιμένει να θέλει να βλέπει μπάλα, να περάσει δύο ξένοιαστες ώρες στο γήπεδο, να ζήσει την αγωνία, τη χαρά την απογοήτευση.

Με λίγα λόγια ο φίλαθλος επιμένει να κυνηγάει τα σαββατοκύριακα που του πήραν όλοι όσοι εμπλέκονται με τα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και πόσο μεγαλύτεροι θα ήταν οι αριθμοί, αν το περιβάλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν καλύτερο από αυτό που βιώνουμε σήμερα…

Το εντυπωσιακό δε, είναι ότι οι ιδιοκτήτες των 14 ΠΑΕ, ενώ ψάχνουν έσοδα με το κιάλι, την ίδια ώρα πετούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις καλένδες! Λες και τους περισσεύουν, τη στιγμή που οι περισσότερες από αυτές κλαίγονται ότι δεν βγαίνουν και αναζητούν λύσεις διαπλοκής με την πολιτεία.

Πέρσι με μέσο όρο 5.432 εισιτήρια και μέση τιμή εισιτηρίου στα 8,5 ευρώ (σύμφωνα πάντα με την έκθεση της UEFA) οι ομάδες είχαν κέρδη ύψους 16,8 εκατ ευρώ. Φέτος ο μ.ο. βρίσκεται ήδη στα 6.658 εισιτήρια και με τα πλέι οφ να αναμένονται συναρπαστικά, αφού θα έχουμε 10 αγωνιστικές μόνο ντέρμπι, ο μ.ο. εισιτηρίων αναμένεται να ξεπεράσει τις 8-9.000 εισιτήρια! Δηλαδή περίπου 5-6 εκατ. ευρώ αύξηση εσόδων μόνο από τα «μαγικά χαρτάκια» και με την τάση σε διαρκή άνοδο. Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε ένα πρωτάθλημα με υγιές περιβάλλον μακριά από ίντριγκες, μίση, πάθη και εξωποδοσφαιρικά συμφέροντα;

Η πλούσια Premier league

Η νέα έκθεση της UEFA για τα οικονομικά στοιχεία της περασμένης σεζόν αναφορικά με τις 710 ομάδες της πρώτης κατηγορίας στην Ευρώπη ανέδειξε την Premier League ως την πλουσιότερη Λίγκα. Το πρόγραμμα Club Licensing Benchmarking, δημοσίευσε λεπτομερώς, ότι τα ποδοσφαιρικά κλαμπ της πρώτης κατηγορίας που μετέχουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, κατέγραψαν την περασμένη σεζόν 2018-19, έσοδα 20,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και σε ο,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα, όπως είναι αναμενόμενο βρίσκεται στις πολύ χαμηλές θέσεις της λίστας (παρέα με το Καζακστάν) με έσοδα 118 εκατ. ευρώ, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται το Ισραήλ με 108 εκατ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Νιόν, τα 118 εκατ προέρχονται κατά 20% από τα πριμ της UEFA στις ελληνικές ομάδες για τη συμμετοχή τους σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ, το 28% από τα τηλεοπτικά έσοδα της Super League, το 13% από τα εισιτήρια των ΠΑΕ, το 32% από χορηγίες και άλλες εμπορικές συμφωνίες, και το 7% από άλλες πηγές. Στο συνολικό ποσό δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από μεταγραφές, τα οποία σύμφωνα με την UEFA αντιπροσωπεύουν το 52% του συνολικού τζίρου.

Από τις 43 ευρωπαϊκές λίγκες, οι 32 είχαν αύξηση εσόδων μεγαλύτερη του 5%. Μάλιστα οι 17 από αυτές είχαν αύξηση μεγαλύτερη του 15%. Αντίθετα, σημαντική υποχώρηση εσόδων είχαν σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, η Ελλάδα και άλλες επτά χώρες (Δανία, Κροατία, Γιβραλτάρ, Ιρλανδία, Εσθονία, Αλβανία, Ανδόρα)…