Στρώνει τον δρόμο με Πισσα(ρίδη)

Στρώνει τον δρόμο με Πισσα(ρίδη)

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης δεν είναι ένας σαν τον Θάνο, δεν είναι κάποιος σαν τον Τζήμερο, αλλά είναι ένας ολόιδιος Θάνος Τζήμερος τόσο ως προς την ουσία του ιδεολογικού περιεχομένου που απόλυτα καθορίζει αμφότερους όσο και ως προς το ιδεολογικό περίγραμμα εντός του οποίου αυστηρά κινούνται και οι δύο.

Η τέλεια ξεπατικωτούρα, έτσι που να είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσει και ο πλέον ειδικός ποιος είναι το πρωτότυπο και ποιος το αντίγραφό του. Δίδυμοι και μάλιστα μονοζυγωτικοί.

Η ταύτιση ωστόσο έχει να κάνει με την ουσία, δηλαδή με το περιεχόμενο, γιατί σε ό,τι αφορά το αμπαλάζ οι διαφορές είναι χτυπητά φανερές με την κοινωνική σημασία που αποδίδουμε σε αυτές.

Τουλάχιστον τρεις είναι οι διαφορές του περιτυλίγματος που βγάζουν μάτι:

Πρώτον, ο Χ. Πισσαρίδης είναι νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών ενώ ο Θ. Τζήμερος δεν κατόρθωσε ούτε να αποφοιτήσει από την ΑΣΟΕΕ.

Δεύτερον, ο Χ. Πισσαρίδης έγινε ιππότης του βρετανικού στέμματος και του απονεμήθηκε ο τίτλος του σερ ενώ ο Θ. Τζήμερος έγινε ιπποκόμος της Χ.Α. και του απονεμήθηκαν οι τίτλοι του ναζιστή, εθνικιστή, αντισημίτη και ομοφοβικού.

Τρίτον, ο Χ. Πισσαρίδης είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Ακαδημίας Αθηνών ενώ ο Θ. Τζήμερος κυνηγάει μετανάστες πέριξ της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Με αυτήν τη χρυσοποίκιλτη κορνίζα το όνομα του Χ. Πισσαρίδη μπορεί πλέον και διαπραγματεύεται στον κορυφαίο παγκοσμίως οίκο δημοπρασιών Christie’s ενώ με κορνίζα από το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα το όνομα του Θ. Τζήμερου δεν βρίσκει θέση ούτε στο λαϊκό παζάρι στο Μοναστηράκι.

Δευτερευόντως, για την κορνίζα (γιατί πρώτιστα είναι η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής) ο Κυριάκος επέλεξε τον Χ. Πισσαρίδη –ως τον πλέον κατάλληλο– για να καταθέσει ένα σχέδιο-εισήγηση για «την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις». Επειδή το… έγκλημα καμουφλάρεται καλύτερα όταν του προσδίδεται συλλογική οντότητα, η ανάθεση έγινε στην επιτροπή Πισσαρίδη και –ως γνωστόν– οσάκις επιτροπή κάποιων «σοφών» αναλαμβάνει δράση ανθρώπινο κρέας μυρίζει.

«Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο» επεφύλαξε το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη, αφού ο σερ Χριστόφορος συνεχίζει να επιμένει σε προβλέψεις που συστηματικά διαψεύδονται και σε συνταγές που εξακολουθητικά επαναφέρουν τον κοινωνικό μεσαίωνα.

Ο επικαλούμενος και «Τσιόδρας της οικονομίας» ακαδημαϊκός καθηγητής σερ Χριστόφορος ήταν αυτός που:

• Το 2011 είχε αποφανθεί ότι είναι «μονόδρομος για την Ελλάδα η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα» και ακολουθώντας (δύο χρόνια αργότερα) η κυβέρνηση Σαμαρά το αγλάισμα της νομπελίστικης οικονομικής του σκέψης (συνάμα και μνημονιακής επιταγής) είδαμε τα χαΐρια μας.

• Το 2012 είχε προβλέψει (με θρησκευτική κατάνυξη) ότι «μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα θα αναστηθεί» και αφού καταστραφήκαμε στη διετία που ακολούθησε χρειάστηκαν τριάμισι ολόκληρα χρόνια (2015-18) με εκ διαμέτρου αντίθετη οικονομική πολιτική για να μας αναστήσουν οι «Μαδούροι».

• Το 2013 είχε προτείνει «να γίνει κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο». Πλέον όλοι γνωρίζουμε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή αυτής της πρότασης. Διασώθηκαν οι τράπεζες που δημιούργησαν την κρίση και οι ελάχιστοι μεγαλοκαταθέτες (με εσωτερική πληροφόρηση) που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό αλλά καταστράφηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνοντας τις καταθέσεις τους, που ήταν οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής.

Σήμερα ο αμετανόητος σερ Χριστόφορος (ή Τζήμερος ή Ξαφά – το ίδιο κάνει) στρώνει «τεχνοκρατικά» τον δρόμο στον Κυριάκο για την ολική επαναφορά των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που επαναφέρουν το σπιράλ της κοινωνικής αποδιάρθρωσης και προτείνει:

• Περισσότερους φόρους για τους πολλούς με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, λιγότερους φόρους για τους λίγους με τα υψηλά.

• Αρση της προτιμησιακής μεταχείρισης των αυτοαπασχολουμένων.

• Φοροελαφρύνσεις σε εταιρείες που μπαίνουν στο χρηματιστήριο και σε όσους επενδύουν στο χρηματιστήριο.

• Μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους που σημαίνει ότι οι ακριβές περιοχές θα έχουν περισσότερα έσοδα από τις λαϊκές περιοχές.

• Διευκόλυνση απολύσεων, μείωση των αποδοχών, μη αμειβόμενες υπερωρίες, μείωση των παροχών μητρότητας.

• Μείωση των εισφορών για σύνταξη (που θα αντιστοιχεί στο ύψος ενός επιδόματος) και απόδοση επικουρικής σύνταξης από ιδιωτικές ασφαλιστικές με κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα (ασφαλιστικό Πινοσέτ).

Βεβαίως οι προτάσεις της επιτροπής θα κατατεθούν για κοινωνική διαβούλευση αφού: «Δημοκρατία είναι τέσσερις λύκοι και ένα πρόβατο να ψηφίζουν για φαγητό».

Ο Θύμιος Γεωργόπουλος είναι οικονομολόγος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter