Στρουθοκαμηλίζουν για το ιδιωτικό χρέος-απειλή

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει σαν να μην υπάρχει και πανηγυρίζει για την υπερδανεισμένη φορομπηχτική και λογιστική ανάπτυξη του ΑΕΠ

Τα funds αναμένουν τον Σεπτέμβριο για να επιτεθούν στους «κόκκινους» δανειολήπτες και να υφαρπάξουν την ακίνητη περιουσία τους. Η ΑΑΔΕ και τα ασφαλιστικά ταμεία διαρκώς εγγράφουν νέες οφειλές από φόρους και ασφάλιστρα. Οσο για τις τράπεζες; Η ληστρική επιδρομή τους στο πορτοφόλι όσων δανειοληπτών καλύπτουν τα δάνειά τους, ώστε να αυξήσουν την αδηφάγα αισχροκέρδειά τους, ετοιμάζεται να φέρει μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

Το ιδιωτικό χρέος έχει ξεπεράσει τα 380 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα χρέη μεταξύ ιδιωτών που παραμένουν άγνωστα αλλά και οι οφειλές που αφορούν κατανάλωση ύδατος και ρεύματος. Σχεδόν δηλαδή και το δημόσιο χρέος, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα 403 δισ. ευρώ.

Στο μοτίβο «η οικονομία αντέχει» άλλη μια φορά

Είναι η σκοτεινή πλευρά της οικονομίας αυτή που ολοένα και περισσότερο σκεπάζει την υπερδανεισμένη και φορομπηχτική σταθερότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εκφράζεται ως ανάπτυξη του ΑΕΠ. Ενα σκηνικό που θυμίζει έντονα τα έτη 2008-09, όταν μια άλλη κυβέρνηση της ΝΔ, αυτή του Κώστα Καραμανλή, αφού είχε καταφέρει να καταστρέψει την οικονομία δανειζόμενη 130 δισ. ευρώ σε μια πενταετία, κατέφευγε σε λογιστικές αλχημείες και σε επικοινωνιακές πομφόλυγες, τύπου «η οικονομία αντέχει». Στο ίδιο μοτίβο η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραπληροφορεί πανηγυρίζοντας για την υπερδανεισμένη, φορομπηχτική (κυρίως μέσω ΦΠΑ) και στηριζόμενη στα λογιστικά τρικ ανάπτυξη του ΑΕΠ, ενώ στην ουσία συσσωρεύονται χρέη. Πρόκειται για βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας που ουδείς λαμβάνει μέτρα για να μην εκραγεί…

Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι φρέσκες ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς την ΑΑΔΕ υπερβαίνουν τα 2,8 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι η ακρίβεια στο ρεύμα (για να αισχροκερδεί το καρτέλ του φυσικού αερίου) μαζί με το κόστος των υγρών καυσίμων (αύξηση 380% στα κέρδη των διυλιστηρίων εντός του 2022 χωρίς ουδείς να ελέγχει), μαζί με τη ληστρική επιδρομή των τραπεζών (οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν συνολικά καθαρά κέρδη ύψους 3,7 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος 2022, έναντι καθαρών ζημιών ύψους 4,7 δισ. το 2021), έχουν φέρει στο χείλος της επιβίωσης τα ελληνικά νοικοκυριά, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. Ο περιορισμός της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών έχει άμεση επίπτωση στην κατανάλωση. Μειώνεται ο τζίρος των μικρών επιχειρήσεων που είναι το 92% του ελληνικού επιχειρείν. Ετσι ανοίγει ένας φαύλος κύκλος και κάπως έτσι αυξάνονται οι οφειλές. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 τα νέα χρέη προς την ΑΑΔΕ υπερβαίνουν τα 2,8 δισ. ευρώ. Μόνο τον περασμένο Ιούνιο συσσωρεύτηκαν άλλα 397 εκατ. ευρώ (ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 343 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 15,5%). Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, 4.184.515 φυσικά και νομικά πρόσωπα εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Από τους οφειλέτες αυτούς, 2.031.656 απειλούνται με κατασχέσεις, ενώ σε 1.455.216 άλλους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει ανέλθει σε 104,997 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 26,294 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος διαμορφώνεται σε 78,68 δισ. ευρώ.

Γάγγραινα οι μεγαλοοφειλέτες

Ξεπερνούν τα 45 δισ. ευρώ οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ). Η εκτίμηση είναι ότι 20 δισ. ευρώ τα χρωστούν 33.000 οφειλέτες, που έχουν ασφαλιστικές οφειλές άνω των 150.000 ευρώ. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ:

•12.500 οφειλέτες έχουν χρέη μεταξύ 150.000 και 200.000 ευρώ.

•14.000 οφειλέτες εμφανίζουν οφειλές μεταξύ 200.000 και 500.000 ευρώ.

•3.700 μεγαλοοφειλέτες είναι με χρέη μεταξύ 500.000 και 1.000.000 ευρώ.

•2.500 οφειλέτες εμφανίζουν χρέη άνω του 1.000.000 ευρώ.

Το υπολειπόμενο ποσό των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία το χρωστούν οι λεγόμενοι μικροί. Το 77% των οφειλετών έχει οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας και το 88% έχει οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας.

Τα δάνεια δεν έχουν εξαφανιστεί

Αν κάποιος μιλήσει με τα ανώτατα τραπεζικά στελέχη ή διαβάσει ρεπορτάζ των συστημικών μέσων ενημέρωσης, θα νομίζει ότι ως διά μαγείας τα «κόκκινα» δάνεια έχουν εξαφανιστεί, αφού έφυγαν από τα ντουλάπια των τραπεζών, με τα επαίσχυντα προγράμματα «Ηρακλής» 1 και 2 (έναντι πινακίου φακής της τάξης του 3-10% της αξίας τους, τα δάνεια, συνολικού ύψους περίπου 70 δισ. ευρώ, δόθηκαν σε σκοτεινά funds με έδρα κυρίως την Ιρλανδία και μάλιστα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους 18 δισ. ευρώ). Ομως τα δάνεια αυτά είναι εδώ και απειλούν την ελληνική οικονομία. Συγκαταλέγονται στο ιδιωτικό χρέος που παραμένει η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής οικονομίας.

Συνολικά τα τραπεζικά δάνεια έχουν ως εξής:

•Τα funds κατέχουν δάνεια «κόκκινων» δανειοληπτών που ξεπερνούν τα 70,68 δισ. ευρώ.

•Οι τράπεζες έχουν εγγράψει μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξης των 13,2 δισ. ευρώ.

•Το σύνολο των δανείων στις τράπεζες ανέρχεται στα 151,75 δισ. ευρώ (θεσμικοί παράγοντες όπως η Τράπεζα της Ελλάδος και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εκφράζουν έκδηλες ανησυχίες ότι λόγω όλων των παραπάνω παραγόντων θα υπάρξει νέος κύκλος «κόκκινων» δανείων που ουδείς μπορεί να προδικάσει το ύψος τους).