Στρίβειν διά της «παροχολογίας» ο Μητσοτάκης για ακρίβεια και αυξήσεις στην ενέργεια

Στρίβειν διά της «παροχολογίας» ο Μητσοτάκης για ακρίβεια και αυξήσεις στην ενέργεια

Παράθυρο για την ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξη «στο μέτρο του εφικτού» για τις αυξήσεις των τιμών και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου επιχείρησε να ανοίξει από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός την Πέμπτη, το οποίο την ίδια ώρα έσπευδε να κλείσει ο υπουργός Οικονομικών από την Αθήνα, επιμένοντας να χαρακτηρίζει ως «παροδικό» το φαινόμενο του ράλι ακρίβειας στην ενέργεια και βάζοντας ταφόπλακα σε ενδεχόμενες νέες ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Με την υπόσχεση για «συμπληρωματικές δράσεις» τις οποίες θα ανακοινώσει ο ίδιος από το βήμα της Βουλής το Σάββατο, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2022 επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διαφύγει από τη δεινή θέση που έχει βρεθεί ο ίδιος και το Μέγαρο Μαξίμου με το ζήτημα της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα για τη θνησιμότητα εντός και εκτός ΜΕΘ.

«Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση -όπως το έχει ήδη κάνει- θα εξακολουθεί να προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει, στο μέτρο του εφικτού, τις αυξήσεις των τιμών και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφορικά με την ξέφρενη πορεία των τιμών στην αγορά ενέργειας και τα βάρη που μαστίζουν τα νοικοκυριά.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως, στο πλαίσιο της Συνόδου, «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τα θέματα τα οποία αφορούν την Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μία έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Είναι κάτι το οποίο είχαμε συζητήσει και σε προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα ζητήσουμε και πάλι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει όλες τις επιλογές έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν, ενδεχομένως, παρεμβάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να συγκρατηθούν οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου».

Την ρητορική αυτή, πως «υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μία έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις τιμών» ανέλαβε να συμπληρώσει την ίδια ημέρα ο Χρήστος Σταϊκούρας, που μιλώντας στο Real.gr απάντησε στην ανησυχία για το ράλι ακρίβειας πως «σήμερα αν δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Σερβία, η Κροατία, έχουν υψηλότερες τιμές».

Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση επιχειρεί και πάλι να διαφύγει μέσω της σύγκρισης με άλλες χώρες, ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως «η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία ενεργειακή κρίση, σοβαρή, οξύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία κρατάει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις», επιμένοντας ωστόσο πως «εξακολουθεί η κοινή συνισταμένη να είναι ότι θα είναι παροδικό. Δηλαδή ότι θα εξαντληθεί το πρόβλημα μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022». Μάλιστα, ομολόγησε ακόμα πως «με τα δεδομένα που έχουμε δεν έχουμε καλύψει το επιπλέον κόστος που έχει δημιουργηθεί».

Ωστόσο, παρά την παραπάνω παραδοχή και τη σημείωση πως «σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας σκεφτόμαστε να υλοποιήσουμε συμπληρωματικές δράσεις», ο ίδιος τοποθέτησε τις εν λόγω δράσεις στο επόμενο διάστημα, αλλά και στους πρώτους μήνες του 2022. Ακόμα πιο αποκαλυπτική για τις «δυνατότητες» της κυβέρνησης ήταν η αναφορά του ΥΠΟΙΚ για νέες ελαφρύνσεις εξαιτίας της αύξησης εσόδων, για την οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση. Ο υπουργός, αφού αναφέρθηκε συνολικά στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης κατά τη διακυβέρνηση της χώρας, επικαλούμενος ακόμα και τα 43 δισ. ευρώ που υπολογίζει πως έχει διαθέσει συνολικά για την πανδημία, και αφού υποστήριξε πως «μπορούμε να αξιοποιήσουμε δυνητικό δημοσιονομικό χώρο για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο», έσπευσε να ρίξει τον πήχη των προσδοκιών όσο χαμηλότερα μπορεί.

«Από την άλλη πλευρά, να πω κάτι για να είμαστε απολύτως σαφείς. Μιλάμε για περιθώριο σε έναν προϋπολογισμό που εκτιμάται πως θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 7%. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει ότι οι δαπάνες μας φέτος θα είναι υψηλότερες από τα έσοδα κατά 13 δισ. ευρώ. Άρα, όταν μιλάμε στο δημόσιο διάλογο “πάνε λίγο καλύτερα τα έσοδα”, είναι για να μειώσουμε το έλλειμμα. Δεν είμαστε στην περίοδο προ Covid που η χώρα είχε πρωτογενή πλεονάσματα. Είμαστε στην κατάσταση που έχουμε πρωτογενές έλλειμμα γιατί έπρεπε να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» υπογράμμισε, περιορίζοντας σημαντικά τα περιθώρια για την ανακοίνωση ουσιαστικών παρεμβάσεων από τον πρωθυπουργό.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως μετά και τον σημερινό εξωφρενικό ισχυρισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου πως η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα δεν είχε παραδοθεί «ούτε στον Πρωθυπουργό, ούτε σε κανένα συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου», ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί το Σάββατο στη Βουλή υπό σφοδρή πίεση, αφού ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες πως θα πρέπει «να απολογηθεί ή να παραιτηθεί». Στο επιτελείο του πρωθυπουργού ποντάρουν στην ανακοίνωση κάποιων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την αποκάλυψη της επίμαχης μελέτης, ωστόσο οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών προδιαγράφουν πως οι όποιες ανακοινώσεις δεν αναμένεται να ενθουσιάσουν τα πλήθη.

Documento Newsletter