Στρίβει το μαχαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ για τα «θαλασσοδάνεια» της ΝΔ: Πρόταση νόμου για να «σπάσει» η διαπλοκή κομμάτων – τραπεζών

Στρίβει το μαχαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ για τα «θαλασσοδάνεια» της ΝΔ: Πρόταση νόμου για να «σπάσει» η διαπλοκή κομμάτων – τραπεζών

Μετά τη φίμωση του Αλέξη Τσίπρα από τον πρόεδρο της Βουλής, η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε με κατάθεση πρότασης νόμου για την καταπολέμηση του φαινόμενου των υπερχρεωμένων κομμάτων.

Ένταση επικράτησε το πρωί της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής όταν για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά απαγόρευσαν σε αρχηγό κόμματος και δη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να λάβει τον λόγο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την παρατεταμένη αδιαφορία του πρωθυπουργού σε σχέση με τις κοινοβουλευτικές του υποχρεώσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αγνοήσει επιδεικτικά τόσο την Επίκαιρη Ερώτηση του Αλ. Τσίπρα για το «πάγωμα» της εφαρμογής του νέου τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ όσο και για αυτήν που αφορά τα «θαλασσοδάνεια» της ΝΔ που συνεχώς αυξάνονται. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε πραξικοπηματικά να μην του επιτρέψει να μιλήσει στην Ολομέλεια.

Εν συνεχεία, όπως προειδοποίησε με τις δηλώσεις που παραχώρησε από το περιστύλιο της Βουλής ο κ. Τσίπρας, η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση νόμου για να μπει φρένο στη σχέση διαπλοκής κομμάτων και τραπεζών την ώρα που οι λαϊκές κατοικίες αναμένεται να βγουν συλλήβδην στο σφυρί. Στην πρόταση νόμου προβλέπεται η αυστηροποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και η επιτακτική μέριμνα που πρέπει να επιδείξουν τα κόμματα και τα στελέχη τους για την απομείωση και την εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών τους.

Ειδικότερα, η νομοθετική πρόταση ορίζει μείωση του ποσοστού της συνολικής ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης, το οποίο είναι ανεκχώρητο έναντι απαιτήσεων από δανειακές συμβάσεις από 50% που ήταν μέχρι σήμερα σε 25%. Προβλέπεται δε η παρακράτηση ποσοστού 40% της βουλευτικής αποζημίωσης των μελών των κοινοβουλευτικών ομάδων για την εξόφληση απαιτήσεων έναντι των οικείων πολιτικών κομμάτων, εφ’ όσον αυτά είναι υπερχρεωμένα. Για τους σκοπούς της διάταξης αυτής, ένα κόμμα λογίζεται ως υπερχρεωμένο όταν το σύνολο των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεών του σύμφωνα με τον ετήσιο ισολογισμό του υπερβαίνει το δεκαπλάσιο της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης που έλαβε κατά το ίδιο έτος, εξαιρουμένης τυχόν εκλογικής χρηματοδότησης.

Ετικέτες

Documento Newsletter