Στριμωγμένοι τεχνολογικοί γίγαντες

Δεν πέρασαν καλά οι ιδιοκτήτες και τα ανώτερα στελέχη των τεχνολογικών κολοσσών που «ανακρίνονταν» από τους Αμερικανούς νομοθέτες στο Κογκρέσο την περασμένη Τετάρτη.

Επί ώρες δέχονταν πιεστικές ερωτήσεις είτε διά ζώσης είτε μέσω τηλεδιασκέψεων για τις μονοπωλιακές τακτικές με τις οποίες οι εταιρείες τους συνθλίβουν τον ανταγωνισμό και επιβάλλονται στη διαδικτυακή αγορά. 

Το Facebook κατηγορήθηκε ότι εκβίασε την εξαγορά της πλατφόρμας Instagram το 2012, απειλώντας τα στελέχη του ότι θα αντιγράψει πιστά τις ακριβείς υπηρεσίες που παρείχε η δημοφιλής εφαρμογή την ίδια στιγμή που προσπαθούσε να την αγοράσει. Η Apple ότι εξαφάνισε από το ψηφιακό «μαγαζί» της, το Apple Store, ανταγωνιστικές εφαρμογές λίγο προτού λανσάρει τις δικές της αντίστοιχες. 

Η Amazon ότι κατασκόπευε τις εφαρμογές τρίτων εταιρειών και ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας –τα κέρδη της εκτοξεύτηκαν σε 75 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2020– έβαζε ως προτεραιότητα την αποστολή των δικών της προϊόντων εις βάρος των ανταγωνιστών της. 

Και η Google ότι έκλεβε από μικρότερες εταιρείες το περιεχόμενό τους. Οπως θα περίμενε κανείς, σύσσωμοι ιδιοκτήτες και εκπρόσωποι των κολοσσών αρνούνταν πεισματικά όλες τις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων τη λογοκρισία στον πολιτικό λόγο και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ενώ όταν στριμώχνονταν επικαλούνταν… άγνοια των κανόνων των ίδιων των εταιρειών τους. 

Η προανακριτική εξέταση που διενεργήθηκε από την υποεπιτροπή αντιμονοπωλιακών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κανόνες και κυρώσεις στο άμεσο μέλλον. Θα μπουν όρια, όπως επιβάλλουν οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, στην ανεξέλεγκτη επέλαση των ψηφιακών γιγάντων;

Ετικέτες