Ο πρωθυπουργός βλέπει για πρώτη φορά ότι δεν ορίζει μόνος του το πεδίο της επικοινωνίας μετά την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές και η νομή της εξουσίας, που λειτουργούν διαχρονικά ως πρώτης τάξεως συγκολλητική ουσία για τη συντηρητική παράταξη, έδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη δυνατότητα να διεξαγάγει το «σπριντ» στην τελική ευθεία προς την Κυριακή. Του προσέφεραν ουσιαστικά μια παρένθεση ανάμεσα στις αλλεπάλληλες κυβερνητικές και ενδοκυβερνητικές κρίσεις, για τις οποίες όμως έχει ήδη συνειδητοποιήσει πως όταν θα κληθεί να τις αντιμετωπίσει εκ νέου από τη Δευτέρα δεν θα βρίσκεται απέναντι στην ακέφαλη αξιωματική αντιπολίτευση των τελευταίων μηνών.
Ανεξαρτήτως της πορείας που θα έχει η νέα ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφουν τον αντίκτυπο στο προφίλ του πρωθυπουργού, με τα πρώτα συμπεράσματα να φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Η «σύγκριση» που ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να επιβάλει στον δημόσιο διάλογο μεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού αρχίζει να επηρεάζει την ατζέντα του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος εξαρχής δεν κατάφερε να κρύψει ούτε την αγωνία ούτε τον εκνευρισμό του, επιστρατεύοντας προσώρας… αντιπροσώπους κατά του πολιτικού του αντιπάλου από τα υπουργικά έδρανα έως τον μιντιακό του βραχίονα.
Επιθέσεις διά αντιπροσώπων
Το γεγονός ότι του πήρε περισσότερο από μία εβδομάδα για να κάνει την πρώτη δήλωση για τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δηλωτικό της αμηχανίας του, παρότι την «εργολαβία» της αντιμετώπισης του Στ. Κασσελάκη ανέθεσε απευθείας στην παρέα του ΛΑΟΣ. Διόλου τυχαία ο Μάκης Βορίδης ως εκπρόσωπος του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή, ο Θάνος Πλεύρης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ο Αδωνης Γεωργιάδης ως το νούμερο δύο στο κόμμα και… guest ο εκπρόσωπος Τύπου του Μοσχάτου Νίκος Ρωμανός ήταν οι εκλεκτοί του Μεγάρου Μαξίμου για τις επιθέσεις στον νέο επικεφαλής της Κουμουνδούρου σε συνδυασμό πάντα με τα τηλεοπτικά κανάλια.
«Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα μπορούμε να κάνουμε μια πολιτική αντιπαράθεση, γιατί μέχρι στιγμής ειλικρινά δυσκολεύομαι. Διότι δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό, πρέπει να έχω πολιτική επιχειρηματολογία» αντέτεινε στην τηλεοπτική συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, επιδεικνύοντας σε όλο το εύρος της τη μικρότητα που τον χαρακτηρίζει αλλά και την αγωνία του.
Ουσιαστικά, ο πολιτικός που ανέβηκε στην εξουσία με μότο του «με ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία» βλέπει για πρώτη φορά ότι στο γήπεδο της επικοινωνίας δεν παίζει μόνος του και αυτό ήταν ήδη αρκετό για να αισθανθεί ανασφάλεια. Το εάν ο σχεδιασμός της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι επιτυχημένος θα κριθεί στον χρόνο του, όμως το σίγουρο είναι πως τίποτε πια δεν είναι το ίδιο για τη στρατηγική επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου.
Μητσοτακοποίηση και της αυτοδιοίκησης
Εχοντας μετά βίας καταφέρει τις προηγούμενες εβδομάδες να βγάλει κάποιους υπουργούς και βουλευτές από τα γραφεία τους για να βρεθούν στο πλευρό εκλεκτών του για τις περιφέρειες και τους δήμους, ο Κυρ. Μητσοτάκης μπήκε στη μάχη μόλις λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες. Στο πρωθυπουργικό γραφείο αλλά ειδικά στα γραφεία των «γαλάζιων» υποψηφίων γνώριζαν καλά πως η παρουσία κυβερνητικών στο «κάδρο» των υποψηφιοτήτων τους κάθε άλλο παρά προστιθέμενη αξία θα μπορούσαν να τους δώσουν. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που στο Μαξίμου επέλεξαν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 να μη δώσουν επίσημα χρίσματα, παρά μόνο στους υποψήφιους περιφερειάρχες και σε ελάχιστους υποψήφιους δημάρχους.
Το γεγονός ότι σε σειρά δήμων και περιφερειών υπάρχει πανσπερμία δεξιών υποψηφίων προκάλεσε από την πρώτη στιγμή μεγάλο φόβο, αφού η στήριξη συγκεκριμένων υποψηφίων θα έθετε μια βάση καταγραφής δυνάμεων της ΝΔ έπειτα από ένα πρώτο τρίμηνο απόλυτης κυβερνητικής αποτυχίας. Εξάλλου, πλήθος απερχόμενων δημάρχων και περιφερειαρχών χρησιμοποιήθηκε από το πρωθυπουργικό επιτελείο σαν ασπίδα προστασίας του Κυρ. Μητσοτάκη απέναντι στην ανεπάρκεια και την αποσάθρωση του «επιτελικού κράτους» και η επίσημη στήριξή τους θα συνιστούσε μια πολύ δύσκολη αποστολή, πρωτίστως στο επίπεδο της επικοινωνίας.
Τσιρότα στα βαθιά γαλάζια τραύματα
Διαβάζοντας πάντως πίσω από τις γραμμές των εμφανίσεων του Κυρ. Μητσοτάκη των τελευταίων ημερών στο πλευρό υποψηφίων φαίνεται με γυμνό μάτι το εσωκομματικό αλαλούμ, που εκτός από το κυβερνητικό πεδίο εκτείνεται και σε αυτό της αυτοδιοίκησης. Παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες να αποσύρει τα σενάρια περί ανασχηματισμού που πυροδοτήθηκαν από τον ίδιο, εκτός του «βαριδιού» του Βασίλη Κικίλια, το κυβερνητικό σχήμα δεν σταματά να μετρά πληγές. Πληγές από την παρουσία της Ειρήνης Αγαπηδάκη στο υπουργείο Υγείας, του Γιώργου Φλωρίδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, τις πομπές του Αδ. Γεωργιάδη και τις «φιλίες» με τους Κινέζους, του Δημήτρη Καιρίδη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και σε αρκετά ακόμη υπουργεία.
Η έκκλησή του προς τα κομματικά στελέχη «να αφήσουμε στην άκρη τις πίκρες και τις διαφορές μας» μπροστά στην κάλπη της Κυριακής προδιαγράφει ότι η επόμενη των εκλογών θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για τον αρχηγό της ΝΔ. Πλέον εκτός από την καμένη γη της πρώτης του τετραετίας, έχει να αντιμετωπίσει δύσκολους εχθρούς, εντός και –κυρίως– εκτός των τειχών.