Στρεπτόκοκκος: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων – Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.

«Με τον στρεπτόκοκκο γίνεται πανικός, είναι πάρα πολλά τα κρούσματα» ανέφερε η Ματίνα Παγώνη στο MEGA το πρωί της Παρασκευής. Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ «είχαμε ανησυχήσει γιατί είχαμε για έναν χρόνο 23 θανάτους, 11 παιδιά, οι υπόλοιποι μεγάλοι σε ηλικία με υποκείμενα νοσήματα».

«Έχουμε πει ότι οι εκδηλώσεις, μόλις υπάρχουν, η μητέρα επικοινωνεί με τον παιδίατρο, δεν υπάρχει άλλη λύση», υπογράμμισε η κ. Παγώνη.

«Ο παιδίατρος δίνει τις οδηγίες, κάνει το strep test και ξεκινάει αμέσως, τα πρώτα 24ωρα, θεραπεία, για να μην έχουμε τις επιπλοκές που τις φοβόμαστε. Με το που δούμε πονόλαιμο στο παιδί και πει δεν μπορώ να καταπιώ, επικοινωνούμε με τον παιδίατρο. Αυτός θα δώσει τις οδηγίες και θα προχωρήσει», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Δείτε επίσης: Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: Συναγερμός στη χώρα λόγω της έξαρσης – 5 χρήσιμες πληροφορίες

Τέλος, αναφερόμενη στη γρίπη, η κ. Παγώνη είπε: «Έχει πανικοβληθεί ο κόσμος και με τη γρίπη, φέτος είχαμε πολλή γρίπη αλλά δεν ήταν απλή όπως τα προηγούμενα χρόνια, ήταν πολύ επιβαρυμένη η κλινική κατάσταση. Το θέμα είναι ότι πρέπει να προσέξουμε τη μετάδοση».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στα παρακάτω συμπτώματα πρέπει να ζητήσουμε την βοήθεια ενός γιατρού:

· Ο πυρετός που επιμένει

· Η έντονη κυνάγχη

· Η δυσκαταποσία

· Ο πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα

· Η έντονη καταβολή

Θορυβημένοι οι γονείς

Πρόκειται για μια κατάσταση που έχει θορυβήσει τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα με τα συμπτώματα να είναι πόνος στο λαιμό, δυσκαταποσία, πυρετός, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις εξάνθημα οστρακιά που προκαλείται από ορισμένα στελέχη στρεπτόκοκκου. Τα σοβαρά συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς είναι ο υψηλός πυρετός, η μεγάλη κούραση και οι πόνοι στους μύες σε όλο το σώμα. Αντίστοιχα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι η δυσκολία στην αναπνοή, η δύσπνοια, η ταχύπνοια, το κακό χρώμα στο δέρμα του, η κυάνωση και έχει διανοητική σύγχυση, υπνηλία ή αντίθετα διέγερση και δυσκολία στην αφύπνιση.

Όλα τα παραπάνω είναι καμπανάκια κινδύνου τα οποία πρέπει να οδηγούν τους γονείς να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.

Δείτε επίσης: Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: «Καμπανάκι» στους γονείς για τον στρεπτόκοκκο – «Διάγνωση μόνο από παιδίατρο, μην κάνετε τεστ στο σπίτι»

Ο στρεπτόκοκκος «Ομάδας Α» συνήθως προκαλεί λοιμώξεις, όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις, όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.

Αν δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές (σε κάποιες περιπτώσεις), όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός) . Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α σπανίως μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus). Πρόκειται για πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).

Τέλος, η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπτωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου. Οι τρόπος μετάδοσης του στρεπτόκοκκου ομάδας Α:

· Τα μολυσμένα σταγονίδια από τις εκκρίσεις ασθενών

· Η επαφή με επιμολυσμένες επιφάνειες

· Η επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών

· Οι υγιείς φορείς του βακτηρίου

Δείτε επίσης:

Σπύρος Μπιμπίλας: Το προσωπικό του βίωμα που χειροκροτήθηκε στη Βουλή

Αδιανόητη επίθεση από την Αφροδίτη Μάνου στον Γ. Καπουτζίδη: «Τι λες βρε αχάριστο, μ@λ@κισμένο»

Μυστήριο στην Κόρινθο: Οικογένεια ζούσε σε λαγούμι 30 μέτρων – Κυκλοφορούσαν με τόξα και βέλη (Video)

Στη Νέα Σμύρνη ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού

Τέλη κυκλοφορίας: Πότε λήγει η προθεσμία – Bήμα βήμα η διαδικασία πληρωμής

Ο ξέφρενος χορός Κασσελάκη – Τάιλερ στο πάρτι για την ισότητα στον γάμο: «Be proud of yourself» (Videos)

Οι 12 ειδικές κατηγορίες για πρόωρη συνταξιοδότηση – Ποιοι έχουν δικαίωμα εξόδου έως και επτά πριν τα 62 έτη