«Στρατιωτική συνεργασία» Ελλάδας – Ινδίας προανήγγειλε ο Μόντι από το Μέγαρο Μαξίμου

«Στρατιωτική συνεργασία» Ελλάδας – Ινδίας προανήγγειλε ο Μόντι από το Μέγαρο Μαξίμου
Για εκτεταμένη ανάπτυξη της συνεργασίας της Ελλάδας με την Ινδία στο επίπεδο των στρατιωτικών σχέσεων, της αμυντικής βιομηχανίας, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της κυβερνοασφαλείας μίλησε μεταξύ άλλων ο Ινδός πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει επιδοθεί νωρίτερα σε ένα ρεσιτάλ γενικοτήτων και αβροτήτων περί διπλασιασμού των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Ναρέντρα Μόντι προστέθηκε στους ξένους ηγέτες που ανακοινώνουν οι ίδιοι αντί του Έλληνα πρωθυπουργού «καυτά» συμφωνηθέντα, με τον Ινδό να ανακοινώνει από βήματος Μεγάρου Μαξίμου πως επετεύχθη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για πολυεπίπεδη στρατιωτική ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Κατά τα όσα δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, επέρχεται ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών, ανάπτυξη των συνεργασιών αμυντικών βιομηχανιών, εκτεταμένη συνεργασία στο πεδίο της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας αλλά και της κυβερνοασφάλειας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις υποδομές, στην αγροτική ανάπτυξη, στην Παιδεία, στην έρευνα και την κτηνοτροφία και σε άλλα πεδία, στο πλαίσιο της «φυσιολογικής» -όπως την χαρακτήρισε- φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Επίσης, κατά τον Ινδό, αναμένεται σύντομα μία νέα συμφωνία κινητικότητας και μετανάστευσης μεταξύ των δύο λαών.

Πριν λάβει τον λόγο ο Ν. Μόντι, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε γενικόλογα περί των «ίδιων αξιών, της δημοκρατίας, της ειρήνης, του δικαίου» που μοιράζονται Ελλάδα και Ινδία, κάνοντας και αυτός λόγο για «αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε στρατηγική σχέση». Ακόμα, έβαλε στο τραπέζι την διατήρηση της θαλάσσιας ασφάλειας, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, με αναφορά στην ανατολική Μεσόγειο και τον Ινδοειρηνικό Ωκεανό. Πρόσθεσε ακόμα στους τομείς προς ανάπτυξη των διμερών σχέσεων την εμπορική σύνδεση, την αγροδιατροφή, την τεχνολογία και άλλα.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε οι σημερινές δυνατότητες να μετατραπούν αύριο σε χειροπιαστές πραγματικότητες, με πρώτο στόχο να διπλασιάσουμε, γιατί όχι, μέσα στην επόμενη τετραετία το διμερές μας εμπόριο, το οποίο έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Στο ίδιο διάστημα να προχωρήσουμε σε πολλές παράλληλες πρωτοβουλίες που θα φέρουν ακόμα πιο κοντά τους δύο λαούς, δίνοντας έμφαση στην οικονομική συνεργασία, στις επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε στην Ινδία ή που οι ινδικές εταιρείες μπορούν να κάνουν στην πατρίδα μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός, που για τα ίδια τα συμφωνηθέντα επεφύλαξε μόνο μία γενικόλογη αναφορά στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες.
«Εξάλλου, οι κυβερνήσεις μας υιοθέτησαν μία πολύ σημαντική Κοινή Δήλωση, που μετατρέπει τη σχέση μας σε στρατηγική, επισημαίνοντας με αυτό τον τρόπο την ανάγκη να πορευτούμε ως συνοδοιπόροι απέναντι στα στοιχήματα του αύριο από τη μία πλευρά, δρώντας από κοινού σε μέτωπα που έχουν να κάνουν με την διπλωματία και την ασφάλεια» ήταν η περιγραφή του Κυρ. Μητσοτάκη, για την οποία ο Ινδός ομόλογός του ήταν εξαιρετικά πιο αποκαλυπτικός, εξηγώντας πως πρόκειται -κυρίως- για στρατιωτική και αμυντική.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πέρας της τοποθέτησής του, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέσπασε το χειροκρότημα του Ν. Μόντι, καθώς επιδόθηκε σε μία άνευ προηγουμένου «επίθεση φιλίας» και αβροτήτων.

«Σήμερα, η μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη φιλοξενείται στην πρώτη δημοκρατία της γης» ανέφερε μεταξύ άλλων, δίχως να προβληματίζεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημοκρατία στη χώρα του καλεσμένου του, αφού άλλωστε και ο ίδιος υποβαθμίζει τα ζητήματα κράτους δικαίου που έχουν προκύψει στη δική του.

Επίσης, κατέληξε σε μία «παροιμία», σημειώνοντας πως «Μία ινδική παροιμία λέει, όταν δύο φίλοι στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον, τότε παύουν να είναι δύο, γιατί σχηματίζουν τον αριθμό έντεκα», με τον Ινδό να σπεύσει να του σφίξει το χέρι. Άγνωστο εάν αυτό έγινε από τον ενθουσιασμό του για τα όσα ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ή για τα όσα συμφώνησαν λίγο πριν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου.

Documento Newsletter