Στρατηγοί υπεύθυνοι, υπουργοί αμέτοχοι: Το φιάσκο της επάνδρωσης στον Έβρο – «Όταν η υποστελέχωση γίνεται ευθύνη των άλλων»

Σε μια εποχή που η γεωπολιτική σημασία του Έβρου είναι κρίσιμη, η υποστελέχωση των μονάδων στην περιοχή γίνεται αντικείμενο πολιτικής υπεκφυγής. Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, αντί να αναλάβει την ευθύνη για τις επιλογές της κυβέρνησης, την μεταθέτει στους στρατηγούς. Οι δηλώσεις του στη Βουλή κατά τη διάρκεια απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση, την Δευτέρα, προκαλούν προβληματισμό, καθώς αγνοούν τη νομοθεσία και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.

Ο Βουλευτής Έβρου Παράσχος Παπαδάκης στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει για την χαμηλλη επάνρδωση των στρατοπέδων στον Έβρο, υπενθύμισε τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, λέγοντας:

«Αυτή η αναδιάρθρωση που πάτε να κάνετε τώρα και μιλάτε για υποστελέχωση στον Έβρο, εγώ τη δημιούργησα; Εσείς αναλάβατε τα ηνία της χώρας από άλλο κόμμα; Εσείς δεν κυβερνούσατε πάλι; Πεντέμισι χρόνια κυβερνάτε! Αυτή η άνιση κατανομή με την πληρότητα, με την υποστελέχωση στον Έβρο με όλα αυτά τα προβλήματα που έχει με την Τουρκία είναι δικό σας δημιούργημα, κύριε Υφυπουργέ. Μην ξεχνιόμαστε εδώ μέσα.»

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στο άρθρο 4 του νόμου 3883/2010, που ορίζει ότι οι αποσπάσεις, μεταθέσεις και μετατάξεις αποφασίζονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στη βάση υπηρεσιακών αναγκών. Ρώτησε ευθέως τον Υφυπουργό αν σχεδιάζεται η υποβάθμιση μονάδων του Έβρου, όπως η 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, αντί να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις, επέλεξε να υπεκφύγει με μια τοποθέτηση που αποποιείται την ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας:

«Τον όποιο σχεδιασμό για την διάταξη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην επικράτεια την κάνουν τα επιτελεία. Και νομίζω ας συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα ότι ούτε εγώ ούτε εσείς είμαστε ειδικοί αυτού. Έχουμε στρατηγούς, έχουμε πτεράρχους, έχουμε ναυάρχους, οι οποίοι έχουν και τη γνώση και την ικανότητα. Εκείνοι θα κρίνουν πώς θα είναι η διάταξη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην ελληνική επικράτεια.»

Η απάντηση του Υφυπουργού είναι μια κλασική προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών του. Σύμφωνα με τον νόμο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει την απόλυτη αρμοδιότητα να αποφασίζει για τη στελέχωση των μονάδων. Το να μεταθέτει την ευθύνη στους στρατηγούς, που εκτελούν τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας, είναι τουλάχιστον υποκριτικό.

Η παραδοχή ότι ο ίδιος «δεν είναι ειδικός» στις στρατιωτικές ανάγκες εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο και την ευθύνη του. Πώς μπορεί να διαχειρίζεται ένα τόσο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο αν δηλώνει ότι δεν έχει γνώση;

Η υποστελέχωση των μονάδων στον Έβρο δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Είναι το αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων που προτάσσουν άλλες περιοχές – όπως η Πελοπόννησος και η Θήβα – εις βάρος της εθνικής ασφάλειας. Σε μια περιοχή που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η ανισοκατανομή προσωπικού δεν είναι απλώς ανεύθυνη. Είναι επικίνδυνη.
Είναι καιρός η πολιτική ηγεσία να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τα επιτελεία και να αναλάβει τις ευθύνες της. Γιατί η ασφάλεια της χώρας δεν είναι ζήτημα που επιδέχεται δικαιολογίες.

Διαβάστε επίσης:

Μετωπική Βλάχου – Θεοδωρικάκου: «Αδυνατώ να κατανοήσω κάποια πολιτική για την ακρίβεια» – «Τα ψήφισες τα μέτρα…»

Δημοσκόπηση: Πτώση ΝΔ, άνοδος ΠΑΣΟΚ – Εννέα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για τους Σύριους πρόσφυγες: Παγώνουν 9000 αιτήσεις για άσυλο στην Ελλάδα με αφορμή την πτώση του Άσαντ

Αστυνομικός Βουλής: «Εγκλωβισμένα» δέκα ημέρες στο Παίδων Πεντέλης τα τρία κορίτσια

Ηρώδειο: Ανακαλύφθηκε άγαλμα του Ερμή σε σκάμμα φυσικού αερίου