Στραγγαλίζουν τα μετοχικά ταμεία των στρατιωτικών

Η «αξιοποίηση» της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων επ’ ωφελεία του προσωπικού με σκοπό την ανέγερση πολυκατοικιών για τη στέγαση των στρατιωτικών οικογενειών που παίρνουν συχνά μεταθέσεις, την οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Νίκος Δένδιας, είναι ο δούρειος ίππος για την ιδιωτικοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, την ενοποίηση των μετοχικών ταμείων με δυσμενείς μελλοντικές επιπτώσεις στην επικουρική ασφάλιση των στρατιωτικών. 

Το οικιστικό πρόγραμμα του Ν. Δένδια, που ανακοινώνεται διαρκώς τον τελευταίο χρόνο, συνοδεύεται από το νομοσχέδιο που ενοποιεί τα Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και παραχωρεί την ακίνητη περιουσία τoυς σε ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης, ένα «χακί ΤΑΙΠΕΔ» υπό την επωνυμία Εταιρεία Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΤΑΕΔ), το οποίο θα λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και θα διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του στρατεύματος.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση δύο φορέων: 

Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) με την επωνυμία Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Αμυνας (ΤΑΕΘΑ), που θα προκύψει από τη συγχώνευση των ήδη υπαρχόντων Ταμείων Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και Αεροπορικής Αμυνας (ΤΑΑ).

Το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) με την επωνυμία Εταιρεία Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΤΑΕΔ), το οποίο θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της ιδιωτικής οικονομίας.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ήδη γνωστή από τη διαρροή εγγράφων αναφορικά με τους «οδικούς χάρτες» που ακολουθεί σε όλους τους τομείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με αυτούς, φαίνεται ξεκάθαρα πώς η δήθεν αναπτυξιακή στρατηγική οδηγεί στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη μετατροπή ενός συστήματος κοινωνικής προστασίας σε έναν ατομικό επενδυτικό μηχανισμό. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει πέντε φάσεις και η ενοποίηση των Ταμείων με την παράλληλη ίδρυση της ΕΤΑΕΔ είναι η πρώτη φάση, που σηματοδοτεί την απομάκρυνση της διαχείρισης της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων από τον δημόσιο έλεγχο. 

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) είχε αποκαλύψει ότι σύμφωνα με το σχέδιο οι αποφάσεις για την περιουσία των Ταμείων –περιλαμβάνει ακίνητα και έσοδα από τη λειτουργία λεσχών και τη στέγαση στρατιωτικού προσωπικού– θα λαμβάνονται με γνώμονα τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, όχι το συμφέρον των στρατιωτικών.

Η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων στο νέο ΝΠΔΔ, το ΤΑΕΘΑ, ουσιαστικά αφαιρεί από τα Ταμεία τους βασικούς πόρους που χρηματοδοτούν τις παροχές τους. Η περιουσία αυτή, που έχει χτιστεί με εισφορές των ίδιων των στρατιωτικών, θα περάσει στον έλεγχο μιας ιδιωτικής εταιρείας, χωρίς καμία εγγύηση ότι τα έσοδα θα επιστρέψουν στους δικαιούχους. Αντίθετα, τα έσοδα από τις «αξιοποιήσεις» είναι πολύ πιθανό να κατευθυνθούν σε άλλους σκοπούς, αφήνοντας τα Ταμεία με ελάχιστους πόρους.

Η επόμενη φάση, σύμφωνα με την ΠΟΕΣ, περιλαμβάνει την κατάργηση των χρηματοδοτήσεων προς τα μετοχικά ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνδυασμό με αλλαγές στις κρατήσεις από τα εξοπλιστικά προγράμματα, που ευνοούν συγκεκριμένους κλάδους, όπως ο Στρατός Ξηράς και η ΕΛΑΣ. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση των διαθέσιμων πόρων για τα Ταμεία, κάνοντας αδύνατη την εκπλήρωση βασικών υποχρεώσεων, όπως η καταβολή μερισμάτων και εφάπαξ βοηθημάτων. Ηδη το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην καταβολή των μερισμάτων. Φέτος οι μέτοχοί του κινδύνευσαν να μη λάβουν μέρισμα και τελικά με πολιτική απόφαση αποφασίστηκε να δοθεί το 80% ενός μερίσματος. Η διαδικασία αυτή δημιουργεί τις συνθήκες για μια «τεχνητή κρίση», που στη συνέχεια θα παρουσιαστεί ως αφορμή για την ενοποίηση των Ταμείων.

Από την ενοποίηση στην κατάρρευση

Η επόμενη φάση προβλέπει την εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας και την ενοποίηση των μετοχικών ταμείων και θα είναι το τελικό βήμα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης. Η συγχώνευση των αποθεματικών θα παρακάμψει νομικές διατάξεις που προστατεύουν τα Ταμεία και θα επιτρέψει τη χρήση των πόρων τους για επενδυτικούς σκοπούς, χωρίς διαφάνεια και έλεγχο. 

Παράλληλα, η ενοποίηση θα λειτουργήσει ως μηχανισμός «καθυστέρησης της βόμβας», μεταθέτοντας την οικονομική κατάρρευση για λίγα χρόνια αργότερα.

Η επικουρική ασφάλιση ως τελικός στόχος

Στο νέο καθεστώς που δρομολογείται η επικουρική ασφάλιση θα αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα παροχών. Ωστόσο, αυτή η ασφάλιση δεν θα χρηματοδοτείται από το κράτος, αλλά από ατομικές επενδυτικές εισφορές, όπως προβλέπει ο ν. 4997/2022. Η μετάβαση αυτή, που παρουσιάζεται ως «αναγκαία μεταρρύθμιση», ουσιαστικά αφαιρεί κάθε εγγύηση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των στρατιωτικών. Επιπλέον, με τη σταδιακή μείωση των παροχών και την αποδόμηση του διανεμητικού χαρακτήρα των Ταμείων, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δουν τις απολαβές τους να μειώνονται χρόνο με τον χρόνο.

Το σχέδιο αυτό δεν είναι απλώς μια προσπάθεια «αξιοποίησης» της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι μια καλά σχεδιασμένη διαδικασία που συνδέει την ιδιωτικοποίηση με την υπονόμευση της κοινωνικής ασφάλισης των στρατιωτικών. Με πρόσχημα την αναδιάρθρωση και την εξυγίανση, ανοίγει ο δρόμος για τη διάλυση του συστήματος παροχών και τη μετατροπή τους σε ένα ατομικό, επενδυτικό μοντέλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των στελεχών.

Διαβάστε επίσης

Καυστική απάντηση Δούκα σε Πορτοσάλτε: Ψυχραιμία και λιγότερη υπερβολή το 2025

Πίκρα του Πορτοσάλτε: Ο Δούκας έκανε πρωτοχρονιά για το ΠΑΣΟΚ και τη Χαμάς (Video)