Στράβωσαν με τον Ζαββό, αλλά…

Στράβωσαν με τον Ζαββό, αλλά…

Υποτίθεται ότι δρα αθόρυβα, αλλά μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να εξοργίσει τους τραπεζίτες. Μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες οι τραπεζίτες (ακόμη και ορισμένα στελέχη που είναι στην Ενωση Τραπεζών) έλεγαν ότι «το καλύτερο θα είναι να φύγει ο Ζαββός». Εως και τον ανασχηματισμό προωθούσαν σε συζητήσεις με δημοσιογράφους! Το πρόβλημα των τραπεζιτών προέκυψε από το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων που κατέχουν. Βάσει του σχεδίου οι τράπεζες θα έπαιρναν εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα όμως θα έπρεπε να πληρώσουν για την έκδοση των τίτλων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά. Αυτό το δεύτερο στεναχωρούσε τους τραπεζίτες, έως του σημείου να θέλουν εκτός κυβέρνησης τον υφυπουργό τους – διότι βασική αρχή του τραπεζικού τομέα είναι «όταν σου δίνουν 100 να κάνεις σαν να σου δίνουν 1 και όταν σου παίρνουν 1 να κάνεις σαν να σου παίρνουν 100». Σε κάθε περίπτωση η αλήθεια είναι ότι εδώ και λίγο καιρό ουδείς τραπεζίτης λέει κακή κουβέντα για τον Γ. Ζαββό, πολλώ δε μάλλον για αντικατάστασή του. Πολύ φοβάμαι πάντως ότι τον τρόπο που ο Γ. Ζαββός έλυσε το πρόβλημα με τους τραπεζίτες θα τον δούμε στο πορτοφόλι μας. Και στο δημόσιο χρέος!

Free Δόμνα!

Τελειώνει σήμερα η ποινή που επέβαλε το Μαξίμου στη Δόμνα Μιχαηλίδου. Η υφυπουργός «τιμωρήθηκε» με κάτι που μοιάζει με δεκαήμερη στέρηση συνεντεύξεων μετά την άστοχη δήλωσή της ότι στην ΑΣΟΕΕ βρέθηκαν όπλα που κατέχει και ο συριακός στρατός. Το «σιωπητήριο» είναι η ποινή που σκέφτηκαν στο Μαξίμου όταν μετρούσαν τα επικοινωνιακά φάουλ που έκαναν οι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ. Ο πρώτος στον οποίο επιβλήθηκε ποινή είναι ο Κώστας Κυρανάκης για τα μπάρμπεκιου του μίσους. Στρατόπεδο έγινε η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη…

Κρίσεις αξιωματικών

Πλησιάζουν κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις. Και πολλοί φοβούνται ότι οι κρίσεις θα επηρεαστούν από τις σχέσεις που έχουν (για την ακρίβεια, δεν έχουν) οι αρχηγοί του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας με τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή. Θεωρείται δύστροπος στη συνεργασία και ότι προωθεί τον στρατό ξηράς από τον οποίο και προέρχεται. Λέγεται μάλιστα στο Πεντάγωνο ότι μπορεί να μην τηρηθεί η σειρά για το ποιο σώμα θα αναλάβει την αρχηγία του Γενικού Επιτελείου – τώρα σειρά έχει το ναυτικό. Να δούμε αν μπορεί να διαχειριστεί την εσωτερική κρίση ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ή αν θα αφήσει το Μαξίμου «να κάνει παιχνίδι».

Κόσμος χωρίς οργάνωση

«Εικόνα έχω, ήχο δεν έχω». Αυτή την κατάσταση θύμιζε το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του Πολυτεχνείου. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν. Κόσμος ήταν – και πολύς. Αλλά μέχρι εκεί. Γιατί στα οργανωτικά θύμισε… βωβό κινηματογράφο. Τα κεντρικά μεγάφωνα του προπορευόμενου αυτοκινήτου όταν δεν σιγούσαν ήταν «βραχνιασμένα» και σιγανά… Αποτέλεσμα, το μεγάλο σε όγκο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ να μην παίρνει κανέναν παλμό και στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας οι συμμετέχοντες να περπατούν σιωπηλά και αδιάφορα. Οι λίγες φιλότιμες προσπάθειες όσων κρατούσαν τις ντουντούκες δεν άλλαζαν την εικόνα. Κάποιοι λένε ότι δεν θα έβλαπτε να επικαιροποιηθούν και τα συνθήματα. Μέχρι και το «Λευτεριά στον Οτσαλάν» ακούστηκε…

Η κοπέλα της Ιατρικής

Μιλώντας στη Βουλή για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος θυμήθηκε «μια νεαρή φοιτήτρια της Ιατρικής» που «φύλαγε την κεντρική πόρτα του Πολυτεχνείου». «Εγώ και ο Νώντας Κατσούλας, ο καλός φίλος οδοντίατρος, ήμαστε υπεύθυνοι να φυλάμε τις πόρτες. Είχαμε πληροφόρηση ότι θα μπουκάρει το τανκς και πήγαμε να αντικαταστήσουμε τη νεαρή κοπέλα της Ιατρικής» είπε. Το αποτέλεσμα; «Μας έδιωξε κακήν κακώς!» Λίγες μέρες μετά χτύπησε το τηλέφωνο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Άκουσε μια γυναικεία φωνή: «Είμαι η Ελένη Αναστασίου». Ήταν η κοπέλα της Ιατρικής, η οποία έμαθε τι είχε πει στη Βουλή και (μέσω του Θοδωρή Δρίτσα) επικοινώνησε έπειτα από πολλά πολλά χρόνια.

Άλυτο πρόβλημα

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι βουλευτές της ΝΔ στη Μαγνησία. Εχουν που έχουν τους ανταγωνισμούς τους, πρέπει να λύσουν τώρα και ένα πραγματικό πρόβλημα όπως είναι η απάτη με τα τέλη ταξινόμησης για τα ΙΧ περίπου 3.500 Βολιωτών. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2001, εμπλέκονταν ένα γραφείο ταξινόμησης στον Βόλο και ένας εφοριακός υπάλληλος και τελικά οδηγήθηκε στα δικαστήρια, όπου έκλεισε με παραγραφές και αθωώσεις. Τώρα όμως οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα για τις άδειες των αυτοκινήτων τους, που φέρονται να μην έχουν πληρωθεί παρότι τα κατέχουν από το 1999. Τα πρόστιμα συνολικά ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ. Και εκεί έρχεται ο βουλευτικός ανταγωνισμός της ΝΔ. Ο Χρήστος Μπουκώρος το έκανε θέμα στη Βουλή και η Ζέτα Μακρή έγραψε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών. Αλλά το πρόβλημα δεν το έλυσαν.

Πάθος και ανάγκη

Ο doctor δεν βρίσκεται μόνο παντού. Εχει και μνήμη. Θυμάται για παράδειγμα τις φωνές του Δημήτρη Βίτσα όταν ήταν υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στους ομολόγους του που έκαναν ότι δεν καταλαβαίνουν το πρόβλημα. Σε μια σύνοδο ο Δ. Βίτσας άκουγε, άκουγε και ξαφνικά χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και άρχισε να τους φωνάζει στα αγγλικά – ενώ έως τότε μιλούσε πάντα στα ελληνικά. Ολοι θορυβήθηκαν. Μάλιστα στην κατ’ ιδίαν συνάντηση ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ του είπε «έχεις πολύ μεγάλο πάθος». «Δεν έχω πολύ μεγάλο πάθος, έχω πολύ μεγάλη ανάγκη» του απάντησε ο Δ. Βίτσας.

Documento Newsletter