Ένας μήνα και κάτι έχει περάσει από την αποστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κονοντή, του “καυτού” πορίσματος Γράβαρη, με το οποίο ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ζητούσε να κινηθεί πειθαρχική αγωγή σε βάρος τριών εισαγγελέων ανώτερου βαθμού, του πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας, Ισίδωρου Ντογιάκου, της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς, Ελένης Ράικου και του εθνικού μέλος της χώρας μας στη Eurojust, Νίκου Ορνεράκη, για τους χειρισμούς τους στο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο Βγενόπουλου, που είχαν τότε οδηγήσει στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης.
Σύμφωνα με το δια ταύτα του εισαγγελικού πορίσματος : «…αναδεικνύεται πράγματι σοβαρή υπόνοια ότι κατά τους χειρισμούς από τη Δικαιοσύνη των ποινικών υποθέσεων Βγενόπουλου, Μarfin κ.λπ. επιχειρήθηκε από εισαγγελικούς λειτουργούς, κατά παράβαση του βασικού καθήκοντος τους να κρίνουν αμερόληπτα και σύμφωνα με τον νόμο, η ευνοϊκή υπέρ των φερομένων ως δραστών έκβαση των υποθέσεων αυτών “.
Ο διενεργήσας την ενδελεχή πειθαρχική έρευνα και συντάκτης του πολυσέλιδου πορίσματος, Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Ιωάννης Γράβαρης, το κοινοποίησε στον τότε Πρόεδρο του ΣτΕ, Νικόλαο Σακελλαρίου, στις 9 του περασμένου Μαΐου .
Την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 10 Μαΐου, το πόρισμα διαβιβάστηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, που είναι ο αρμόδιος για να παραγγείλει προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης.
Από τότε μέχρι σήμερα, ο κ. Κοντονής, αναφερόμενος δύο φορές στην υπόθεση (γενικώς κι αορίστως και χωρίς να κατονομάζει τους υπό δίωξη εισαγγελικούς λειτουργούς), την μια φορά μάλιστα από βήματος της Βουλής, έχει μιλήσει για διερεύνηση πειθαρχικών ευθυνών, ενώ έχει τονίσει ότι έχει ζητήσει από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου να διερευνηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων εισαγγελέων.
Σε ότι αφορά μάλιστα το τελευταίο σκέλος της παραγγελίας, που έχει υποστηρίξει ότι έχει δώσει, η βεντάλια των ελεγχόμενων ανοίγει καθώς στην υπόθεση συγκάλυψης του σκανδάλου εμπλέκονται επίσης η τέως Εισαγγελέας του Α.Π., Ευτέρπη Κουτζαμάνη και ο τέως προϊστάμενος του Εφετείου Αθήνας, Εμ. Ρασιδάκης,που όμως λόγω συνταξιοδότησης δεν γίνεται να ελεγχθούν πειθαρχικά, αλλά και η Γεωργία Τσατάνη, η οποία είχε εν μια νυκτί αρχειοθετήσει το σκάνδαλο Βγενόπουλου και έχει ήδη τιμωρηθεί πειθαρχικά.
ΔΙΑΨΕΥΔΕΤΑΙ Ο ΚΟΝΤΟΝΗΣ
Κι ενώ με βάση και τα λεγόμενα του υπουργού Κοντονή, το νερό έχει ήδη μπει στο αυλάκι, με την εκκίνηση και των δύο διαδικασιών, οι πληροφορίες από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έρχονται να τον διαψεύσουν καθώς λένε ότι τίποτε δεν έχει γίνει ακόμα…
Στο μεταξύ χρονικό διάστημα δε ο ένας εκ των εμπλεκομένων… προήχθη και σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου .
Πρόκειται για τον Ισίδωρο Ντογιάκο, γνωστό για την υπόθεση του «Παναθηναϊκάκια» του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο προήγαγε Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο στις 15 Μάιου, παρά το γεγονός πως υπήρχε πόρισμα που ζητούσε τη δίωξή του για τους χειρισμούς του στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Το περιεχόμενο του πορίσματος όμως που είχε παραληφθεί μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 14 Μαΐου από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προφανώς δεν τέθηκε υπόψη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.
Ας επιστρέψουμε όμως στον κύριο Κοντονή που επιμένει ότι όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους.
Ακόμα κι αν προσπεράσουμε το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι έστειλε το πόρισμα Γράβαρη στον Άρειο Πάγο, τέσσερις μέρες αφότου το παρέλαβε, με αποτέλεσμα τη μία μέρα ο Ισ. Ντογιάκος να γίνεται Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και την άλλη ο ίδιος ο Υπουργός να αναγγέλλει (χωρίς όνομα) τον πειθαρχικό και ποινικό του έλεγχο, ανακύπτει πλέον κι ένα άλλο πολύ σοβαρό ερώτημα που απαιτεί και συγκεκριμένη, επίσημη, απάντηση….
Έστω κι ότι δεν πρόλαβε τους χρόνους, επιτρέποντας έτσι σε έναν υπό πειθαρχική δίωξη εισαγγελέα να προαχθεί στον Ανώτατο Βαθμό.
Γιατί σχεδόν ένα μήνα μετά την προαγωγή Ντογιάκου δεν έχει ασκήσει το δικαίωμα που αποκλειστικά στον ίδιο δίνει ο νόμος να προβάλλει εύλογες αντιρρήσεις;
Κωλυσιεργίες σε τέτοιες ιστορίες, για να μην μιλήσουμε για «στραβά μάτια», δεν χωράνε και δη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.