Στους «πρόθυμους» του Παρισιού ο Μητσοτάκης λίγο πριν συναντήσει τον Νετανιάχου στο Ισραήλ

Αν η παραμονή του στην Ελλάδα τον πληγώνει, ιδιαίτερα όταν βλέπει τις δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα θα είναι «ιπτάμενος».

Συγκεκριμένα σήμερα μεταβαίνει στο Παρίσι για να λάβει μέρος στη Σύνοδο ηγετών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία που διοργανώνεται κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Πρόκειται για τη σύνοδο των «προθύμων» αν και στερείται κοινής γραμμής και οράματος για το μέλλον της Ευρώπης, των σχέσεων με Μόσχα και Ουάσιγκτον αλλά και των θέσεων για την Ουκρανία.

Στη Σύνοδο θα μετάσχει η πλειονότητα των ηγετών της Ε.Ε., η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών (Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και χώρες εκτός Ε.Ε.

Την Παρασκευή, 28 Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξαναπάει στο Παρίσι και στο Μέγαρο των Ηλυσίων για να συναντήσει τον Εμμανουέλ Μακρόν, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν. Η τετραμερής συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Γαλλίας-Κύπρου-Λιβάνου είναι η πρώτη αντίστοιχη των τεσσάρων χωρών και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο.

Και για τις δύο συναντήσεις που θα καλυφθούν ισχυρά από τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να παρουσιάσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως «διεθνή προσωπικότητα» και μέσα στις διεθνείς εξελίξεις, παρά το ότι η Αθήνα ως τώρα προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αντικρουόμενες θέσεις.

Σημειώνουν μάλιστα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτες που επισκέφθηκε τον Λίβανο μετά την επίτευξη της συμφωνίας εκεχειρίας, αν και η συνεχής στήριξη προς τον Μπένιαμιν Νετανιάχου έχει αμαυρώσει την εικόνα του προς τον αραβικό και φιλοπαλαιστινιακό κόσμο.

Η διεθνής κατεύθυνση της κυβέρνησής του θα φανεί στο τρίτο του ταξίδι εντός του Μαρτίου που δεν θα είναι άλλο από την μετάβασή του την Κυριακή, 30 Μαρτίου, στο Ισραήλ, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαροποιώντας έτσι και την αμερικανική πλευρά που οραματίζεται τη Λωρίδα της Γάζας ως «ριβιέρα» με τον απαιτούμενο εκτοπισμό των πληθυσμών.

Υπενθυμίζεται πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που βάλλεται από τη νέα αμερικανική Διοίκηση Τραμπ έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου.

Διαβάστε επίσης:

Ταραχή στο Μαξίμου από την ηγετική εμφάνιση Δένδια και το «ευρύτερο εθνικό ακροατήριο»



Στα Βαλκάνια η διαφθορά βασιλεύει και σκοτώνει – Ο κοινός παρονομαστής των τριών εγκλημάτων