Στους Πράσινους ο Γιάννης Παρασκευόπουλος

Στους Πράσινους ο Γιάννης Παρασκευόπουλος

Επιστολή έστειλε στο Documento ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος με την οποία διευκρινίζει σχετικά με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου ότι είναι στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων.

Η επιστολή Παρασκευόπουλου

«Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Προς την

εφημερίδα Documento

 

Στην έντυπη έκδοσή σας της 26.9.2021 δημοσιεύθηκε ενδιαφέρον ρεπορτάζ για τις διεργασίες στον πράσινο χώρο με τίτλο «Η οικολογία … πολιτεύεται» (αλήθεια, γιατί τα αποσιωπητικά για κάτι που επί δεκαετίες κάνουν όλα τα πράσινα κόμματα σε όλες τις χώρες;). Στο ρεπορτάζ εμφανίζεται και το δικό μου όνομα, ως «στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων», αμέσως μετά τους δύο πρώην αναπληρωτές υπουργούς των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαι λοιπόν υποχρεωμένος να διευκρινίσω ότι είμαι στέλεχος άλλου κόμματος, των Πράσινων ΑΡΧΙΚΗ – Prasinoi  που αναφέρονται στη συνέχεια του ρεπορτάζ σας: στους Πράσινους συμμετέχω ως ιδρυτικό μέλος,  ως μέλος του Συμβουλίου τους, καθώς και ως μέλος της Ομάδας Επαφής με τα άλλα κόμματα του ευρύτερου πράσινου χώρου. Πιστεύω ακράδαντα ότι η πολιτική οικολογία μπορεί να έχει θετική συνεισφορά στην κοινωνία, μόνο αυτόνομη και ανταγωνιστική με τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους.

Από τους Οικολόγους Πράσινους (Ο.Π.) έχω αποχωρήσει επίσημα στις αρχές του 2020, ενώ ήδη από τις πρώτες εκλογές του 2015 είχα διαχωρίσει δημόσια τη θέση μου από την επιλογή τους να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετέχουν στις κυβερνήσεις του, χωρίς νομιμοποίηση από αυτοτελή λαϊκή εντολή.  Η σχέση μου με τους Ο.Π. διακόπηκε οριστικά μετά τις εθνικές εκλογές του 2019, όταν απέρριψαν τις προτάσεις για αυτόνομη κάθοδο που θα συναντούσε το ευρωπαϊκό Πράσινο Κύμα, και επέλεξαν να στηρίξουν και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ.  Όλη την περίοδο της συμπόρευσης, απέφυγα κάθε ρόλο  «στελέχους» στους Ο.Π.:  δεν διεκδίκησα καμία εσωκομματική ή άλλη θέση, ούτε τους εκπροσώπησα σε ο,τιδήποτε.

Η δημιουργία του νέου κόμματος των Πράσινων, με κορμό δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στα πεπραγμένα της κυβερνητικής συμπόρευσης των ΟΠ,  είναι για μας αφετηρία ανασύνθεσης του πράσινου χώρου στην Ελλάδα, που είχε φθάσει στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης: στα τέλη του 2019 παρέμενε στους ΟΠ μόλις 20% των μελών τους του 2012.

Αντίθετα με άλλους πολιτικούς χώρους, κρατήσαμε σε χαμηλούς τόνους τις διαφορές μας με τους Οικολόγους Πράσινους και με την πρόσφατη πολιτική τους κληρονομιά. Το περασμένο Απρίλιο, τους απευθύναμε μάλιστα πρόσκληση διαλόγου για εκλογική συνεργασία Aπόφαση των Πράσινων για Φόρουμ Πράσινου Διαλόγου και εκλογική συνεργασία – Prasinoi  περιλαμβάνοντας και την Πράσινη Αριστερά και το Κόμμα για τα Ζώα. Στην ίδια απόφαση αποκλείουμε «πολιτικούς σχηματισμούς, οι οποίοι … έχουν ανοιχτό δίαυλο με τον εθνολαϊκισμό, ή θέσεις και πρακτικές που δεν συνάδουν με τις πράσινες αξίες».  Ο διάλογος για κοινό αυτόνομο πράσινο ψηφοδέλτιο βρίσκεται ήδη στα πρώτα του στάδια, και ο ορίζοντάς του θέλουμε να φθάσει  πολύ πιο πέρα από το «διάλειμμα»  της απλής αναλογικής.

Στο πλαίσιο αυτό παρακαλώ για τη δημοσίευση της επιστολής μου στην έντυπη και ηλεκτρονική σας έκδοση, όπως ορίζει ο νόμος, ώστε να αποκατασταθεί  το λάθος που  αλλοιώνει την πολιτική μου διαδρομή και τις διαχρονικές μου θέσεις στον πράσινο χώρο. 

 

                                                                                                με εκτίμηση

 

                                                                                        Γιάννης Παρασκευόπουλος

                                                                Μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων ΑΡΧΙΚΗ – Prasinoi»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter