Στους Ελληνοκύπριους ρίχνουν την ευθύνη για το αδιέξοδο στη διάσκεψη Γιλντιρίμ και Ακιντζί

Στους Ελληνοκύπριους ρίχνουν την ευθύνη για το αδιέξοδο στη διάσκεψη Γιλντιρίμ και Ακιντζί

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ καταφέρθηκε σήμερα εναντίον της ελληνοκυπριακής πλευράς, υποστηρίζοντας ότι δεν επέδειξε «εποικοδομητική συμπεριφορά για λύση », επιρρίπτοντας στην κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη την ευθύνη για την αποτυχία του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επανένωση της Κύπρου.

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειξε ξεκάθαρα στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και στις άλλες εγγυήτριες χώρες ότι είναι αυτή που επιθυμεί την λύση με ειλικρίνεια. Αλλά η μονόπλευρη ένταξη της νότιας Κύπρου μετά το δημοψήφισμα του 2004 ετοίμασε το σημερινό υπόβαθρο.

Η νότια Κύπρος με την άνεση του μέλους της ΕΕ δεν επέδειξε την αναμενόμενη εποικοδομητική στάση για επίλυση.

Εμείς παραμένουμε ανυποχώρητοι στα θέματα ασφάλειας και τις εγγυήσεις και δεν τίθεται θέμα χαλάρωσης σε αυτά , σε όποια λύση και αν φτάσουμε, σε ότι και να συμφωνήσουμε για να μην έχουμε και πάλι τις οδύνες του παρελθόντος.

Η Τουρκία θα εξαντλήσει μέχρι τέλους όλα τα δικαιώματα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο για να υπερασπίσει τα δίκαια των αδελφών μας στην ΤΔΒΚ. Εμείς θα εξακολουθούμε να είμαστε εποικοδομητικοί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο νησί ενώπιον του ΟΗΕ ή και άλλων φορέων. Κι αν δεν συμβεί δεν είναι το τέλος του κόσμου. Η ζωή συνεχίζεται. θα συνεχίσουμε να πράττουμε τα δέοντα για την ΤΔΒΚ.

Δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα στην μονομερή εξόρυξη των φυσικών πόρων» ανέφερε ο Γιλντιρίμ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκρινε νωρίτερα σήμερα ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων έδειξε ότι «δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση εντός των παραμέτρων της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ», κατά δηλώσεις του που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, από την πλευρά του επέρριψε στην ελληνοκυπριακή πλευρά την ευθύνη για το αδιέξοδο στη διάσκεψη για το Κυπριακό.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, επιχείρησε να μετατρέψει την διάσκεψη «σε μια διάσκεψη για το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας».

Σύμφωνα με τον Ακιντζί η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έπρεπε να επιμείνει στην θέση «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις».

Ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι παρά τα βήματα καλής θελήσεως της Τουρκίας στο πεδίο της ασφάλειας, η ε/κ πλευρά απέφυγε να «απαντήσει» σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Εξάλλου, ο Ακιντζί είπε ότι αποχωρεί ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε (σ.σ: αυτό είναι προγραμματισμένο για το τέλος Ιουλίου, γιατί θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στην Νορβηγία) «και δεν θα έρθει αντικαταστάτης». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε επίσης, ότι ενώ η τουρκική πλευρά αναζητούσε λύση, η ελληνοκυπριακή «είχε ετοιμάσει τις βαλίτσες της».

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι απέτυχε η τελευταία προσπάθεια της γενιάς του και εύχεται οι επόμενες γενιές να σημειώσουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Επίσης, δήλωσε ότι ο ίδιος πραγματοποίησε «άνοιγμα» στο εδαφικό. Η δε ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως ισχυρίστηκε, κατάθεσε έγγραφο με το οποίο απέρριπτε την εκ περιτροπής προεδρία. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, τροποποίησε τη θέση της ζητώντας ανταλλάγματα στον χάρτη και στο ζήτημα της ασφάλειας (μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις).

Τις τελευταίες ώρες της διάσκεψης, η ελληνοκυπριακή πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί τον χάρτη του Σχεδίου Ανάν, ανέφερε ο Ακιντζί, ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά, κατά τους ισχυρισμούς του, δεν αποδέχθηκε τη συνολική επανεξέταση του συγκεκριμένου σχεδίου.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το παρασκήνιο της Διάσκεψης για το Κυπριακό

Documento Newsletter