Στους δρόμους ξανά οι ξεναγοί ενάντια στην υποβάθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη (Photos-Video)

Στους δρόμους ξανά οι ξεναγοί ενάντια στην υποβάθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη (Photos-Video)

Μαζικό παρόν και ξεκάθαρο «όχι» στην διάλυση του επαγγέλματος του ξεναγού είπαν με κινητοποίησή τους τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ).

«Ξεναγός σημαίνει πολιτισμός δεν είμαστε η γλάστρα του καθενός», «Κάτω τα χέρια από το 710» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι ξεναγοί απέναντι από τη Βουλή μπροστά από τα σκαλιά της Πλατείας Συντάγματος όσο είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το νομοσχέδιο της Όλγας Κεφαλογιάννη.

Η υπουργός Τουρισμού φέρνει τον τάχα εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος με την πλήρη νομιμοποίηση των παράνομων ξεναγήσεων που πραγματοποιούνται από πάσης φύσεως ανειδίκευτους που δηλώνουν «συνοδοί». Επρόκειτο από απλούς υπαλλήλους που συνοδεύουν groups μέχρι απλούς οδηγούς οι οποίοι «ξεναγούν» τους επισκέπτες κατά την παραμονή τους στην χώρα μας. Με την υπογραφή Κεφαλογιάννη και σφραγίδα της κυβέρνηση Μητσοτάκη η Ελλάδα γίνεται η πρώτη και μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου ο καθένας κυριολεκτικά μπορεί να ξεναγήσει έναν επισκέπτη αρκεί να τον συνοδεύει!

Στο documentonews.gr μίλησε και ο διπλωματούχος ξεναγός και μέλος του ΔΣ της ΠΟΞΕΝ, Ανδρέας Λαζαρίδης: «Ο σκοπός της σημερινής μας διαμαρτυρίας είναι η καθολική μας εναντίωση στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή και κατατέθηκε από την κα. Κεφαλογιάννη. Το νομοσχέδιο αυτό αποδομεί και περιορίζει το έργο του ξεναγού σε μνημεία, μουσεία, περίκλειστους χώρους. Τη στιγμή όπου το έργο μας είναι πολύ ευρύτερο και πολύπλευρο έξω από τα μνημεία και μουσεία και είναι αναγνωρισμένο πανευρωπαϊκά από τα τουριστικά γραφεία και τους συναδέλφους μας στο εξωτερικό. Δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο όπου γίνεται αυτός ο περιορισμός μέσω του νέου ορισμού του επαγγέλματος. Μας κάνουν λόγο για εκσυγχρονισμό… ποιος είναι ακριβώς ο εκσυγχρονισμός αυτός. Αναρωτιόμαστε χρειαζόταν αυτό γιατί δεν κάναμε καλά τη δουλειά μας; Δεν κάναμε σωστά τη δουλειά μας όπως όριζε ο νόμος του 1977 (ν. 710/1977)».

Το παρόν έδωσαν στην συγκέντρωση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η τομεάρχης Τουρισμού Καλλιόπη Βέττα και ο τομεάρχης Εργασίας Γιώργος Γαβρήλος, οι οποίοι συνομίλησαν με τους εκπροσώπους της ΠΟΞΕΝ σχετικά με το νομοσχέδιο που καταλύει κάθε έννοια πιστοποίησης για τους ξεναγούς και ανοίγει το δρόμο για την διάλυση του κλάδου.

Οι ξεναγοί δηλώνουν πως δεν θα κάνουν βήμα πίσω στην πλήρη κατάργηση του ιστορικού νόμου 710/1977 ενώ εκπρόσωποί τους αναμένουν να μπουν στο Κοινοβούλιο όσο εξελίσσεται η συζήτηση. Παράλληλα έξω από τη Βουλή δεκάδες παράνομοι ξεναγοί άνευ διαπίστευσης έδειχναν σε τουρίστες το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ενώ διάφορα πούλμαν με groups κόρναραν υποτιμητικά στους διπλωματούχους ξεναγούς. Είναι οι συνοδοί που νομιμοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους βαφτίζει «ξεναγούς» και εκπροσώπους της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης:

«Ηλεκτροσόκ» στους καταναλωτές από τους λογαριασμούς ρεύματος – Έρχονται και νέες αυξήσεις


Απεργία: Χωρίς ταξί σήμερα η Αθήνα

Καιρός: «Καμίνι» η χώρα, θα χτυπήσει «κόκκινο» η θερμοκρασία – Σε ποιες περιοχές θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς (LIVE)


«Εφοδος» Μητσοτάκη χωρίς αντίκρισμα σε επείγοντα, εφημερίες – Στο κενό έπεσε το όψιμο «ενδιαφέρον» του πρωθυπουργού


Κύκλωμα εκβιαστών: Στη φυλακή δύο από τους 14 – Σήμερα η απολογία της φερόμενης αρχηγού

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter