Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί και σήμερα

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος καλεί τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μαζική και δυναμική συμμετοχή στην 24ωρη αγωνιστική κινητοποίηση (3ωρη στάση εργασίας από τη Δ.Ο.Ε. τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού και 3 πρώτες του απογευματινού κύκλου και 3ωρη στάση από τους Συλλόγους) ώστε να διευκολυνθούν στη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί από Δ.Ο.Ε.-Ο.Λ.Μ.Ε.-Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. σήμερα Πέμπτη 23 Ιανουαρίου και ώρα 12.30 στη Βουλή.

Η νέα κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ η ψήφιση επί των άρθρων για τα πτυχία των κολεγίων, τη σύνδεση μέρους της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την αξιολόγηση και την αναστολή λειτουργίας των 37 τμημάτων θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία την Πέμπτη.

Δήλωση Γ.Γ. ΟΛΜΕ Βαγγέλη Μπουντουλούλη 

«Σήμερα διεξάγεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 50, που στην ουσία εξισώνει τα πτυχία των Πανεπιστημίων με εκείνα των Κολλεγίων τριετούς φοίτησης και παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Η ΟΛΜΕ, όπως και άλλοι πανεπιστημιακοί φορείς και όργανα, η ΔΟΕ, η ΟΙΕΛΕ, φοιτητές και άλλες συλλογικότητες, ζήτησαν την απόσυρση του επίμαχου άρθρου και την άμεση έναρξη διαλόγου με την Υπουργό Παιδείας.

Θεωρώ ότι δεν πρέπει Ελληνίδες και Έλληνες Βουλευτές να προχωρήσουν στην ψήφιση μιας τέτοιας διάταξης.

Η κ. Υπουργός πρέπει να ασκήσει εθνική πολιτική στην Παιδεία και να υπερασπιστεί την ποιότητα και τις αξίες στην εκπαίδευση, και να μην επικαλείται, ως έτοιμη από καιρό, αμφιλεγόμενης κατεύθυνσης και περιεχομένου ευρωπαϊκές οδηγίες, ικανοποιώντας ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί και τα συνδικάτα τους, πανεπιστημιακοί, φοιτητές, γονείς. Όλοι μαζί δεν θα επιτρέψουμε την εφαρμογή μιας τέτοιας διάταξης και θα κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν για να ανατραπεί σε περίπτωση ψήφισής της».

Να υπενθυμίσουμε ότι την αντίθεση τους στην εξίσωση των πτυχίων έχουν ήδη εκφράσει η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία σε πρόσφατη απόφασή της αναφέρει «υποβαθμίζει περαιτέρω τη δημόσια εκπαίδευση, οξύνει το πρόβλημα της ανεργίας των αποφοίτων των Πανεπιστημίων και εμπορευματοποιεί ένα κοινωνικό αγαθό αίροντας στην πράξη το άρθρο 16 του Συντάγματος».

Την ίδια στάση έχει κρατήσει και η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «εκφράζει έντονες επιφυλάξεις σε ό, τι αφορά το συγκεκριμένο άρθρο και ζητεί από το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει τη σχετική διάταξη».

Δήλωση Φίλη στην ΕφΣυν: «Η ζωή δεν θέλει κόπο, θέλει κόλπο» – Το μήνυμα της κυρίας Κεραμέως στη νέα γενιά

«H χθεσινή δημοσιογραφική αποκάλυψη του εγγράφου του ΔΟΑΤΑΠ σχετικά με τα Κολλέγια και επί αιτιάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διατυπώνονται στην 2019/4160 επιστολή της, έχει κρίσιμη σημασία.

Δείχνει ποιος ήταν ο λόγος που τόσο στην Επιτροπή Μορφωτικών όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής η υπουργός Παιδείας αρνήθηκε πεισματικά να παρουσιάσει την εν λόγω επιστολή καθώς και τις απαντήσεις του υπουργείου, αλλά και του ΔΟΑΤΑΠ (του αρμόδιου φορέα της Πολιτείας για την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων της αλλοδαπής).

Η κυρία Κεραμέως με την ενέργειά της αυτή παραπλάνησε το Κοινοβούλιο και απέκρυψε έγγραφα και αλληλογραφία, η γνωστοποίηση των οποίων θα οδηγούσε πιθανότατα ακόμη και τους βουλευτές της πλειοψηφίας να αντιδράσουν στις άθλιες μεθοδεύσεις της. Και μόνο η νομικά τεκμηριωμένη άποψη του ΔΟΑΤΑΠ στο απαντητικό έγγραφο προς την Κομισιόν ότι: «Φορείς όπως τα Κολλέγια του ν. 3696/2008, όπως ισχύει, συνιστούν στο πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης.

Κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσε να αναγνωρισθεί από τον ελληνικό οργανισμό αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοτιμίας, ως χρόνος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, χρόνος σπουδών ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σε τέτοιο φορέα διότι τούτο θα συνιστούσε καταστρατήγηση των παραγράφων 5 και 8 του άρθρου 16 του Συντάγματος», αρκεί για να αντιληφθούμε κάτι που είναι πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά μας ήθη. Να καλείται, δηλαδή, η Βουλή να νομοθετήσει, συμμορφούμενη δήθεν, προς απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς να προσκομίζεται στη Βουλή το έγγραφο που θεμελιώνει αυτή την «απαίτηση», αλλά και η σχετική αλληλογραφία του ΥΠΑΙΘ. Ενώ, ταυτόχρονα, υπάρχει αρμόδιος θεσμικός φορέας του ελληνικού κράτους (ΔΟΑΤΑΠ) που υποστηρίζει ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό!

Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν όλοι οι εισηγητές των κομμάτων στους οποίους και μόνο μετά την πίεση που ασκήσαμε, επιδείχθηκε «στο πόδι» η επιστολή της Ε.Ε. το σχετικό έγγραφο είναι ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ, συνεπώς η κυρία Κεραμέως εξαπατούσε συνειδητά το Κοινοβούλιο όταν έλεγε ότι δεν μπορεί να το καταθέσει στη Βουλή «για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Μετά την αποκάλυψη του εγγράφου του ΔΟΑΤΑΠ, όλοι καταλαβαίνουν ότι η κυρία Κεραμέως είναι πολλαπλά εκτεθειμένη και ότι δεν καταθέτει τα έγγραφα για λόγους εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτό, φαίνεται πως είχαν υπόψη τους τόσο ο πρωθυπουργός που δεν άρθρωσε λέξη για το άρθρο 50, ούτε διατελέσαντες υπουργοί Παιδείας της ΝΔ οι οποίοι είτε δεν έλαβαν καν το λόγο είτε «διεκπεραίωσαν» μια ειλημμένη απόφαση, πειθαρχώντας στην κομματική γραμμή.

Για το λόγο αυτό καταθέσαμε σήμερα (σ.σ. χτες) αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς το υπουργείο Παιδείας μαζί με τις κυρίες Ξενογιαννακοπούλου και Τζούφη και σε αυτό το αίτημα θα επιμείνουμε με κάθε κoινοβουλευτικά διαθέσιμο μέσο.

Καλώ και πάλι την υπουργό Παιδείας να αποσύρει το εκτρωματικό άρθρο 50 που βρίσκει αντίθετους όλους τους φορείς της εκπαίδευσης και σύσσωμη την κοινωνία. Είμαστε οι τελευταίοι που θα χαρούμε αν επιμείνει στη διάταξη επιβεβαιώνοντας έτσι τους χαρακτηρισμούς ότι η ίδια προσωπικά είναι μεσίτρια συμφερόντων των Κολλεγίων, που βρίσκονται στον «πάτο» των διεθνών κατατάξεων και πωλήτρια αγορασμένων και κίβδηλων πανεπιστημιακών τίτλων.

Το πιο σημαντικό όμως είναι το θλιβερό μήνυμα «αναξιοκρατίας», φαύλης «αριστείας» και «εξίσωσης προς τα κάτω» (για να χρησιμοποιήσω προσφιλείς εκφράσεις του νεοφιλελεύθερου συρμού) που στέλνει προς τη νέα γενιά και τους εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές αποφοίτους των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων που μόχθησαν να εισαχθούν στις σχολές τους η κυρία υπουργός.

Η κυρία Κεραμέως, παραφράζοντας εν αγνοία της τη σημαντική μας ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη- Ρουκ, το θάνατο της οποίας θρηνούμε αυτές τις μέρες, είναι σα να λέει στα νέα παιδιά « Η ζωή δεν θέλει κόπο, θέλει κόλπο». Κι αυτή η ντροπή θα την συνοδεύει παντοτινά».

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση της ΔΟΕ

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. χαιρετίζει τους εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στη δυναμική συγκέντρωση Δ.Ο.Ε.-Ο.Λ.Μ.Ε.-Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. σήμερα στα Προπύλαια καθώς και την πορεία που ακολούθησε προς τη Βουλή για να εκφράσουν την έντονη αντίθεση του Κλάδου στις αιφνιδιαστικές και απαράδεκτες ρυθμίσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν στην αποδυνάμωση και υποβάθμιση του κοινωνικού αγαθού της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η εμμονή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου στις τιμωρητικές διατάξεις που εισάγονται με το άρθρο 58 για τον τριετή αποκλεισμό από τους διορισμούς στους εκπαιδευτικούς που παραιτούνται ή δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία καθώς και στις ρυθμίσεις του άρθρου 50 που, με πρόσχημα την ανάγκη προσαρμογής της Ελλάδας στην κοινοτική οδηγία 2005/36 (με επιλεκτική ευαισθησία ως προς την προσαρμογή στο κοινοτικό δίκαιο, αφού δεν την επιδεικνύει και για την οδηγία 70 του 1999 που θα οδηγούσε σε εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων-αναπληρωτών και θα άνοιγε την πόρτα στην πραγματοποίηση όλων των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση) οδηγούν στην υποβάθμισης του κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων και την εξίσωσή τους με τους τίτλους κολλεγίων καθιστά μονόδρομο τη σύγκρουση.

Το ίδιο επιτυγχάνει και η στάση της Υπουργού έναντι των αντιπροσωπειών της Δ.Ο.Ε., της Ο.Λ.Μ.Ε. και της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. που την συνάντησαν στο πλαίσιο της κινητοποίησης, όπου οχυρωμένη πίσω από την υποτιθέμενη πίεση της Ε.Ε. με επιχειρήματα που δεν έπεισαν κανέναν αντιμετώπισε υποτιμητικά τις εμπεριστατωμένες απόψεις των Ομοσπονδιών, για να κορυφώσει έπειτα από λίγο στη Βουλή όπου χαρακτήρισε «αφερέγγυους» όσους εκπαιδευτικούς δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία, «λησμονώντας» ότι αναφέρεται σε ανθρώπους που με προσωπικό κόστος στηρίζουν τη δημόσια εκπαίδευση με το έργο τους σε όλα αυτά τα, πλέον των δέκα, χρόνια της αδιοριστίας. Δυστυχώς για την εκπαίδευση και την κοινωνία αφερέγγυα είναι η Υπουργός που εμπαίζει με σαθρά επιχειρήματα την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία για να καλύψει το εκπαιδευτικό έγκλημα της απαξίωσης των πανεπιστημιακών πτυχίων προς χάρη των ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της εκπαίδευσης.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. συνεχίζει, σε κοινό δρόμο, με την Ο.Λ.Μ.Ε. και την Ο.Ι.Ε.Λ.Ε., τον αγώνα για την απόσυρση των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων. Ως Διδασκαλική Ομοσπονδία είναι σαφές ότι δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση την υποβάθμιση του κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων καθώς και την επαναφορά τιμωρητικών διατάξεων κατά των εκπαιδευτικών.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μαζική και δυναμική συμμετοχή στην 24ωρη αγωνιστική κινητοποίηση (3ωρη στάση εργασίας από τη Δ.Ο.Ε. τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού και 3 πρώτες του απογευματινού κύκλου και 3ωρη στάση από τους Συλλόγους) ώστε να διευκολυνθούν στη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί από Δ.Ο.Ε.-Ο.Λ.Μ.Ε.-Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου και ώρα 12.30 στη Βουλή.

Ζητάμε:

Την απόσυρση κάθε τιμωρητικής διάταξης στους διορισμούς εκπαιδευτικών

Την απόσυρση του άρθρου 50 που υποβαθμίζει τα πτυχία των πανεπιστημίων εξισώνοντάς τα με αυτά των μεταδευτεροβάθμιων κολλεγίων

Τον μόνιμο διορισμό όλων των εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση με βάση τις θέσεις του κλάδου για τη δομή της εκπαίδευσης

Την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με των μόνιμων εκπαιδευτικών

Χρηματοδότηση και κτηριακές υποδομές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών

Καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης

Καμία τιμωρητική αξιολόγηση-χειραγώγηση για την οποία συνεχώς γίνεται λόγος από τον πρόεδρο του Ι.Ε.Π.

Επαναφορά της 35ετίας στις συντάξεις των εκπαιδευτικών

Επιστημονική και οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις για να ανατρέψουμε τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις.

Τους καλούμε, επίσης, να συμμετέχουνφδπεμ μαζικά στις διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων και Περιφερειακών Συσκέψεων που θα ακολουθήσουν, ώστε να οργανώσουμε τη δράση μας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα καθώς και στις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ενόψει της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού από την κυβέρνηση.