Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί για τις συγχωνεύσεις τμημάτων – «Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο»

Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί για τις συγχωνεύσεις τμημάτων – «Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο»

Πυκνώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχει στόχο τις συγχωνεύσεις χιλιάδων τμημάτων σε τάξεις-ζούγκλες, όπου τα παιδιά θα στοιβάζονται σε τμήματα των 27-28 μαθητών. Αυτή την Τετάρτη 4/9, στις 14:00 οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής), μαζί με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας.

Οι φορείς απαιτούν να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Αργότερα στις 18:30, στο 20ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, με την συμμετοχή της ΕΛΜΕ και άλλων εκπαιδευτικών σωματείων του Πειραιά, προκειμένου να καθοριστούν από κοινού τα επόμενα βήματα και κινητοποιήσεις. Υπενθυμίζεται πως τα σχολεία ανοίγουν στις 11 Σεπτεμβρίου με χιλιάδες τμήματα να βρίσκονται στον αέρα για το πώς θα μοιραστούν οι μαθητές στα τμήματα των τάξεων.

Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα στέλνει τελεσίγραφο στο Υπουργείο Παιδείας με ένα και μόνο μήνυμα: «Να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις τμημάτων! Να εγκριθούν τα αιτήματα των σχολείων! Μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη».

«Πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα»

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) εκπέμπει SOS για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι συγχωνεύσεις των σχολικών τμημάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία (χωρίς καν να λαμβάνονται υπόψιν οι μαθητές με αναπηρία, μαθησιακές δυσκολίες ή αυτοί που έχουν παράλληλη στήριξη). Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης, μιλώντας στο documentonews.gr απευθύνει ευθέως ερωτήματα προς το Υπουργείο Παιδείας ως προς τα χιλιάδες κενά, τις παρατημένες σχολικές υποδομές και τις τριτοκοσμικές εργασιακές συνθήκες αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί:

«Η Κυβέρνηση και ο εξαφανισμένος Υπουργός Παιδείας που απαξιώνει τους εκπαιδευτικούς αρνούμενος να συναντήσει τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες για να ακούσει από πρώτο χέρι τα μεγάλο προβλήματα των σχολείων, μάλλον βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου… Το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να επιχειρεί να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα με τις σημερινές δηλώσεις για την εκπαίδευση.

Δεν ακούσαμε τίποτα για τα πραγματικά προβλήματα που καίνε, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς:

  • για τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στα σχολεία και που για να αντιμετωπιστούν προχωρούν σε εκατοντάδες συγχωνεύσεις τμημάτων,
  • για τις απαράδεκτες και επικίνδυνες σχολικές υποδομές, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι μαθητές και εκπαιδευτικοί,
  • για το γεγονός ότι σήμερα δεκάδες εκπαιδευτικοί μένουν σε σκηνές και αυτοκίνητα γιατί ο πενιχρός μισθός που παίρνουν δεν τους φτάνει για να βρουν σπίτι, όχι μόνο στις τουριστικές περιοχές αλλά και στις μεγάλες πόλεις. Τα 776 ευρώ του εισαγωγικού μισθού των νεοδιόριστων, χωρίς 13ο και 14ο μισθό, είναι πραγματικά ντροπή αλλά αυτό μάλλον δεν απασχολεί την κυβέρνηση».

Σχετικά με τους πολυδιαφημισμένους διορισμούς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΔΟΕ επισημαίνει: «Πάει πολύ η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το ύψος των διορισμών, όταν αυτοί είναι λιγότεροι από το 50% των συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων χρόνων, όταν το 1/3 των εκπαιδευτικών στα σχολεία είναι αναπληρωτές και όταν στοιβάζει 25, 26 ακόμα και 27 μαθητές σε ένα τμήμα, για να περιορίσει τις προσλήψεις αναπληρωτών.

Την ώρα που η κατάσταση στα σχολεία έχει φτάσει στο απροχώρητο, μιλάνε για «κινητά στην τσάντα» και για την κοροϊδία των ολιγόλεπτων ψηφιακών φροντιστηρίων που χρηματοδοτήθηκαν αδρά. Ακόμα περισσότερο, πάει πολύ η κυβέρνηση να μιλάει για μέτρα ενίσχυσης του σχολείου με τα ψηφιακά φροντιστήρια, όταν εδώ και χρόνια έχει επί της ουσίας καταργήσει την ενισχυτική διδασκαλία και την πρόσθετη διδακτική στήριξη που δίνει τη δυνατότητα της εξατομικευμένης στήριξης των παιδιών που έχουν ανάγκη.

Ό,τι και να λέει η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο κι αν προσπαθεί να προσδώσει σύγχρονο στίγμα στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί, ο εκπαιδευτικός κόσμος γνωρίζει καλά ότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Και γι’ αυτό βρίσκεται σε θέση μάχης για να διεκδικήσει το δίκιο του, για να αντιμετωπιστούν τα άμεσα και φλέγοντα προβλήματα των σχολείων.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία με τους γονείς να δυναμώσουν τον κοινό αγώνα για τη μόρφωση και το σχολείο που μας αξίζει, για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια».

Διαβάστε επίσης

Ψάχνει αφήγημα ο Μητσοτάκης εν όψει ΔΕΘ, μετά το χαστούκι στις δημοσκοπήσεις

Πολάκης: Δεν είμαι κανένα παιδάκι να με διαγράφουν χωρίς ενημέρωση και να με επαναφέρουν (Video)

Νοσοκομεία υπό διάλυση: Αξονικός χωρίς αρκετούς χειριστές στον Πολύγυρο, μαγνητικές σε ιδιώτες στις Σέρρες – Έρευνα ΠΟΕΔΗΝ

Ανδρέας Παπανδρέου: Η πρώτη ομιλία μετά τη διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου – Ιστορικό βίντεο

Μαραθωνοδρόμος νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα – «Της έβαλε φωτιά ο σύντροφός της»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter