Μια σειρά από κενά και κραυγαλέες αντιφάσεις περιλαμβάνει η μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα για τις τιμές των προϊόντων σουπερμάρκετ και την ακρίβεια στην ευρωζώνη. Παρόλο που τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει η μελέτη κατακρημνίζουν ανοιχτά το success story της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας, καθώς μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα κατά 10% από τους άλλους Ευρωπαίους τουλάχιστον 40 κατηγορίες προϊόντων, εντούτοις η ΤτΕ δεν επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τις συνθήκες ακραίας ακρίβειας και αισχροκέρδειας που η ίδια έχει δημιουργήσει.
Αντίθετα, πετά το μπαλάκι στους πολίτες εκτιμώντας πως δεν ξέρουν να αποταμιεύουν ορθά! Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη στήριξης των μικρών επιχειρήσεων, των ίδιων δηλαδή επιχειρήσεων που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καταδίκασε σε αφανισμό με τον φορολογικό νόμο 5073/2023. Το Documento αντικρούει τις διάτρητες προτάσεις της μελέτης…
Μέσα από την έκθεσή της η ΤτΕ προτάσσει την ανάγκη ενίσχυσης τοπικών και μικρών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας των πολυεθνικών παραγωγών.
Ο φορολογικός νόμος
Ωστόσο φαίνεται πως λησμονεί τον φορολογικό νόμο 5073/2023 που πέρασε η ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2023, ο οποίος ουσιαστικά έριξε ταφόπλακα στις μικρές επιχειρήσεις αφήνοντας στο απυρόβλητο τους μεγάλους ομίλους.
Ειδικότερα, με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή εισάχθηκε το φορολογητέο τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή η φορολόγηση εισοδήματος το οποίο δεν έχει αποκτηθεί και στοχοποιεί μεγάλο τμήμα ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει ανέγγιχτη τη φοροδιαφυγή των μεγάλων ομίλων. Το νέο φορολογικό πλαίσιο αφενός φέρνει πιο κοντά τα λουκέτα, που είναι ήδη προ των πυλών για πολλές επιχειρήσεις, αφετέρου λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής στο γενικό επίπεδο τιμών. Το προβληματικό εγχείρημα στηρίζεται στο νέο σύστημα «ελάχιστης αμοιβής» που ξεκινά να ισχύει από τα φετινά εισοδήματα και επιβάλλει στους αυτοαπασχολούμενους να φορολογηθούν το 2024 για ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα έως 50.000 ευρώ τον χρόνο. Ο νέος φορολογικός νόμος αγνόησε πως οι επιχειρήσεις έχουν αύξηση του λειτουργικού κόστους κατά 40% και η αύξηση του φόρου εισοδήματος τις επιβαρύνει επιπλέον με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις νέες φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Η ΤτΕ εμφανίζεται αδιάβαστη αναφορικά με τις αιτίες της αισχροκέρδειας αγνοώντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια σε φαινόμενα αισχροκέρδειας μεγάλων επιχειρήσεων, όπου εντοπίζεται αυθαίρετη αύξηση των τιμών από τις εταιρείες παραγωγής προϊόντων.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η αλήθεια για την αισχροκέρδεια που αδειάζει τις τσέπες των Ελλήνων αποτυπώνεται επίσημα στα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Συγκεκριμένα, σε έκθεση για την τροφική ασφάλεια του πλανήτη για το 2023 («Food Security Update – World Bank Response to Food Insecurity») η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη θέση διεθνώς σε πληθωρισμό, έχοντας 11% «πραγματικό πληθωρισμό» στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης.
Για όλα φταίνε οι πολίτες
Σύμφωνα με την ΤτΕ, το μεγάλο πρόβλημα για την ακρίβεια στην Ελλάδα είναι ότι οι Ελληνες δεν έχουν καταναλωτική παιδεία και θα πρέπει να αποκτήσουν οικονομικό αλφαβητισμό, δηλαδή να μάθουν να αποταμιεύουν σωστά. Ναι, το διαβάσαμε κι αυτό στην επίμαχη μελέτη! Στην οποία βέβαια δεν δίνεται απάντηση στο ερώτημα που εύλογα ανακύπτει: Πώς θα πραγματοποιηθεί αυτός ο «αλφαβητισμός» όταν το 67,5% των πολιτών ξοδεύει το εισόδημά του μέχρι τις 19 του μήνα; Οι ερευνητές της μελέτης απαξιώνουν προφανώς τις πρόσφατες διεθνείς οικονομικές μελέτες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική δυσπραγία των Ελλήνων.
Σύμφωνα με τη Eurostat η Ελλάδα είναι η τέταρτη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, με το 26% του πληθυσμού (2,4 εκατ.) να αντιμετωπίζει τουλάχιστον έναν από τους παρακάτω κινδύνους: φτώχεια και ακραία υλική και κοινωνική αποστέρηση. Μάλιστα σχεδόν το 50% των νέων 15-29 ετών ζει με τους γονείς του.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται οι έρευνες της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) που αναφέρουν πως μια πενταμελής οικογένεια χρειάζεται περίπου 1.800 ευρώ μηνιαίως για να καλύψει μόνο δευτερογενείς ανάγκες, όπως τα φροντιστήρια, αποτυπώνοντας έτσι με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις δυσκολίες μιας ελληνικής οικογένειας.
Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2024 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σκαρφάλωσε στο 2,7% από 2,3% τον Ιούνιο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη μελέτη της ΤτΕ, στην οποία καταγράφεται ότι η τιμή του αλεσμένου καφέ στην Ελλάδα είναι 50% υψηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, της μαργαρίνης κατά 60%, του ανθρακούχου νερού κατά 129%, των χαρτοπετσετών 100%, του γάλακτος μακράς διαρκείας κατά 56%, ενώ την ίδια στιγμή το ελληνικό ελαιόλαδο στην ευρωζώνη είναι 17% φτηνότερο!
Παράλληλα, σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα διαπιστώνονται αργά αντανακλαστικά, καθώς η ανισότητα πλούτου έφτασε το 17%, όπως επισημαίνει η έκθεση της UBS «Global Wealth Report». Μάλιστα η έκθεση υπογραμμίζει τη «βουτιά» του μέσου πλούτου ανά ενήλικα στην Ελλάδα, καθώς από το 2008 έως το 2023 υποχώρησε πάνω από 30%.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον νέα μελέτη της ΤτΕ που θα συστήνει τρόπους στον μέσο Ελληνα πολίτη ώστε κάτω από αυτές τις δυσμενείς συνθήκες να καταφέρνει και να διαχειρίζεται τις οικονομικές του υποχρεώσεις και να… αποταμιεύει χρήματα.
Διαβάστε επίσης
«Τι απέγινε η ανθρωπιά μας;» – Αξιωματούχος του ΟΗΕ μιλά για τη δραματική κατάσταση στη Γάζα
Καιρός: Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες την Παρασκευή – Πού αναμένονται ισχυρά φαινόμενα (LIVE)
ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στην Ευρώπη: Οι πιθανοί αντίπαλοι σε Europa και Conference League
ΕΣΥ: Κίνητρα κατόπιν εορτής για νησιά και ακριτικές περιοχές