Στόχος το «Grinvest»: Θυμήθηκαν τώρα τα πετροδολάρια και τις business του Κατάρ

Στόχος το «Grinvest»: Θυμήθηκαν τώρα τα πετροδολάρια και τις business του Κατάρ

Τις business με το Κατάρ θυμήθηκε μερίδα του συστημικού Τύπου στην προσπάθειά της να καταδείξει ότι οι επενδυτές εγκαταλείπουν άρον, άρον τη χώρα επειδή δεν τους θέλει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι μετά τα «φεύγω – μένω» της Eldorado, στο iefimerida – και στη συνέχεια μία σειρά γνωστών copy/paste site – έκαναν σημαία τους την ανακοίνωση της Al Rayyan Greece, του ελληνικού δηλαδή τμήματος του κρατικού επενδυτικού ομίλου του Κατάρ, ότι αποχωρεί από την Ελλάδα «γιατί είναι μία χώρα αρνητική στους ξένους επενδυτές».

Ας δούμε όμως πόσο εχθρική στις επενδύσεις χώρα είναι η Ελλάδα, για πια επένδυση μιλάνε και κυρίως ποιοι τη μπλοκάρουν.

Πρόκειται για την αγορά από τον Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, το 2014 έκτασης 15.000 στρεμμάτων κοντά στο ναυάγιο της Ζακύνθου, στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, βόρεια του νησιού του Ιουνίου, έναντι 9 εκατ. ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή της αγοράς εξέφρασε τις αντιρρήσεις της η Μητρόπολη Ζακύνθου, κυρίως για την έκταση που περιβάλλει το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, όχι μακριά από την περίφημη παραλία του «Ναυαγίου».

Μάλιστα η Μητρόπολη και το μοναστήρι κατέθεσαν αγωγή με την οποία διεκδικούν 3.056 στρέμματα μιλώντας για δικαίωμα νομής όχι κυριότητας.

Ανάλογες αντιρρήσεις είχε και ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νησί Διονύσης Γκούσκος, (υπήρξε και δικηγόρος του Θόδωρου Τσουκάτου στην υπόθεση Siemens) τον οποίο μάλιστα φωτογραφίζει η ανακοίνωση του ομίλου. Ο κ. Γκούσκος μιλούσε και μιλά για παράνομη αγοροπωλησία, επειδή, μεταξύ άλλων, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης και πωλητής δεν διαθέτει τους απαιτούμενους τίτλους ιδιοκτησίας.

Ο κ. Γκούσκος έκανε λόγο για νέο Βατοπέδι επειδή η μεταβίβαση της έκτασης δεν στηρίχθηκε σε τίτλους, αλλά σε ένα ενετικό διάταγμα ενώ η πλευρά του τέως Εμίρη του Κατάρ ισχυρίζεται ότι είχε «ξεσκονίσει» τους τίτλους ιδιοκτησίας προτού προχωρήσει στην αγορά της μέσω της εταιρείας Pimana. Παράλληλα με δηλώσεις του ο κ. Γκούσκος έχει συνδέσει το θέμα τόσο των φετινών καταστροφικών πυρκαγιών στο νησί όσο και τα προηγούμενα χρόνια με την επένδυση αφού πολλές εξ αυτών ξέσπασαν μέσα και πέριξ της επίδικης έκτασης.

Βέβαια ανάλογες εκκρεμότητες έχει το Καταριανό fund και με την αγορά του νησιού Οξυά, τις οποίες δεν κατάφερε να λύσει ούτε με την Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ενώ είναι γνωστό και το «μπες-βγες» στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ελληνικού ή η απόσυρση από το project της κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας.

Από τα παραπάνω δεν προκύπτει από πουθενά ότι πίσω από τα όποια νομικά προβλήματα κρύβεται η παρούσα Κυβέρνηση. Ωστόσο κάποια Μέσα στην προσπάθειά τους να αποδημήσουν το πρωθυπουργικό Grinvest απλώνουν στο ίδιο σκοινί όλα τα ρούχα αρκεί να τους βγαίνει η μπουγάδα. 

Documento Newsletter