Στόχος της Δύσης είναι η «αιμορραγία» της Ρωσίας, όχι η ειρήνευση στην Ουκρανία

Βλέποντας κανείς την αμυντική βοήθεια που θα αποστείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία καταλαβαίνει πως άμεσος στόχος είναι η αιμορραγία των Ρώσων και όχι εύρεση μίας βιώσιμης πολιτικής λύσης για την χειμαζόμενη χώρα.

Το οπλοστάσιο με το οποίο θα τροφοδοτηθεί ο ουκρανικός στρατός περιλαμβάνει χιλιάδες αντιαεροπορικούς και αντιαρματικούς πυραύλους, χιλιάδες ατομικά όπλα, 20 εκατομμύρια πυρομαχικά και καμικάζι drones.

Με αυτά τα όπλα και σε συνδυασμό με την παροχή παρόμοιου υλικού από τους Ευρωπαίους ο πόλεμος θα κλιμακωθεί περαιτέρω, αφού οι Ουκρανοί θα οχυρωθούν στις πόλεις, ευελπιστώντας πως θα αντιμετωπίσουν τα ρωσικά κύματα.

Εντούτοις, με αυτό τον τρόπο οι διαπραγματεύσεις θα καθυστερούν, παρόλο που το τελικό αποτέλεσμα είναι απίθανο να αλλάξει, ειδικά από τη στιγμή που ο συσχετισμός δυνάμεων στο πεδίο είναι καταθλιπτικός για τους Ουκρανούς. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ζελένσκι απέκλειε την είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ, περιγράφοντας την ως κάτι αδύνατο.

Οι Ρώσοι, από τη μεριά τους, απαιτούν την ουκρανική ουδετερότητα στα πρότυπα της Σουηδίας ή της Αυστρίας, κάτι το οποίο οι Ουκρανοί φαινόταν ότι συζητούν, αν και την Τετάρτη (16/3) δήλωσαν πως αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, η σύγκρουση μοιραία θα κλιμακωθεί περαιτέρω. Τα μεγάλα αστικά κέντρα που κατοικούνται από εκατομμύρια αμάχους θα χτυπηθούν και από τη στιγμή που δεν εκκενώνονται, οι απώλειες θα είναι μεγάλες. Η Ρωσία είναι μία μεγάλη βιομηχανική χώρα με μεγάλα αποθέματα και διαθέτει την ικανότητα να αναπληρώνει τις απώλειες της ενόσω πάντοτε έχει τη δυνατότητα χτυπήματος με τακτικά πυρηνικά όπλα.

Η κλιμάκωση του πολέμου δια της συνεχής αποστολής όπλων, θα υπομονεύσει την μακροπρόθεσμη πολιτική λύση, θα ανεβάσει τον αριθμό των θυμάτων του πολέμου και ενδεχομένως να επεκτείνει τις συγκρούσεις ακόμη και πέρα των συνόρων της Ουκρανίας. Η λύση είτε θα είναι διπλωματική είτε δεν θα υπάρξει.