Ψόφιος κοριός ο υπουργός που, αν και ενημερώθηκε αρμοδίως, δεν στράφηκε νομικά εναντίον των ωτακουστών του
Ακόμη ένας υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε τεθεί σε παρακολούθηση με το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento. Πρόκειται για τον σημερινό υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος την περίοδο που βρισκόταν υπό παρακολούθηση ήταν υπουργός Εσωτερικών και κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με σημαντικό χαρτοφυλάκιο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Documento, ο νυν υπουργός Επικρατείας είναι ένα από τα 92 πρόσωπα τα οποία έχουν ενημερωθεί επισήμως από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) ότι παρακολουθούνταν από το Predator. Ωστόσο μέχρι και σήμερα ο Μ. Βορίδης δεν έχει προβεί σε καμία νομική κίνηση, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για σοβαρό ζήτημα που αφορά τη λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας, πέρα του ότι έχουν παραβιαστεί ευαίσθητα προσωπικά του δεδομένα. Επίσης, ένα πολύ σοβαρό ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο κ. Βορίδης δεν ενημέρωσε τους Ελληνες πολίτες μέσω της Βουλής ότι ήταν ένα από τα παρακολουθούμενα πολιτικά πρόσωπα.
Διαβάστε επίσης – Γαλάζιοι ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το πραξικόπημα στην ΑΔΑΕ
Την ίδια στάση, που δεν τιμά καθόλου την ιδιότητά του, έχει τηρήσει και ο νυν αντεισαγγελέας του Αρειου Πάγου και πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος Χρήστος Μπαρδάκης, ο οποίος επίσης ενημερώθηκε από την ανεξάρτητη αρχή ότι είχε τεθεί σε παρακολούθηση μέσω Predator.
Επιβεβαιώνεται συνεχώς το Documento
Οι σημερινές αποκαλύψεις όμως δεν σταματούν εδώ. Εκτός από τον Μ. Βορίδη, ακόμη τρεις εν ενεργεία υπουργοί του Μητσοτάκη έχουν ενημερωθεί από την ΑΠΔΠΧ ότι παρακολουθούνταν μέσω του λογισμικού Predator. Πρόκειται για τον υπουργό Εργασίας Αδωνη Γεωργιάδη, τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τα ονόματα των οποίων ήταν στις λίστες με τους 104 παρακολουθούμενους μέσω Predator που έχει δημοσιεύει το Documento εδώ κι ένα χρόνο. Πρόκειται για ακόμη μία επιβεβαίωση της εφημερίδας, η οποία από την πρώτη στιγμή δέχτηκε πόλεμο λάσπης από το Μέγαρο Μαξίμου με ισχυρισμούς περί «παραμυθιών του Αισώπου» κ.λπ. για τις αποκαλύψεις.
Οπως και ο Μ. Βορίδης, έτσι και οι τρεις εν ενεργεία υπουργοί δεν προέβησαν σε καμία νομική κίνηση απαιτώντας να διερευνηθεί ποιοι τους παρακολουθούσαν. Και προφανώς είναι άλλο πράγμα υπουργοί μιας κυβέρνησης να εύχονται δημοσίως να διαλευκανθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών και άλλο να ζητούν νομικά οι ίδιοι να βρεθούν οι ωτακουστές τους. Μια κίνηση που έχει και συμβολικό χαρακτήρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται ακόμη δύο πρόσωπα τα οποία επίσης είχε αποκαλύψει εδώ και ένα χρόνο το Documento ότι είχαν τεθεί σε παρακολούθηση μέσω Predator. Πρόκειται για τον πρώην υπουργό της ΝΔ και πρώην επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών αντιναύαρχο Αριστείδη Αλεξόπουλο, οι οποίοι επίσης ενημερώθηκαν από την ΑΠΔΠΧ.
Εν ολίγοις, τέσσερις εν ενεργεία υπουργοί, ένας κρατικός αξιωματούχος και ένας πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος της Κομισιόν όταν ενημερώθηκαν από την ανεξάρτητη αρχή ότι παρακολουθούνταν προτίμησαν να συνταχθούν με το παρακράτος παρά να πράξουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να βρεθούν οι ωτακουστές τους.
Αυτή η «ομερτά» μπορεί να δηλώνει δύο πράγματα: ή ότι τα πρόσωπα αυτά, όπως έχει γραφτεί, βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας και εκβιασμών γιατί έχουν να κρύψουν πράγματα ή ότι είναι κατώτερα των περιστάσεων και του θεσμικού ρόλου που κατέχουν. Ας δούμε όμως ποιοι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν ενημερωθεί επίσημα ότι παρακολουθούνταν.
Απαξίωνε αποκαλύψεις ενώ ήταν παρακολουθούμενος
Ηταν μέσα Νοεμβρίου του 2022 όταν το Documento προχωρούσε σε άλλη μια αποκάλυψη σχετικά με τα πρόσωπα που είχαν τεθεί σε παρακολούθηση μέσω Predator. Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν πολιτικό σάλο. Κορυφαίοι υπουργοί, κρατικοί αξιωματούχοι, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και στενοί συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν μεταξύ των παρακολουθούμενων.
Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης βγήκε δημοσίως να υπερασπιστεί τον Κυρ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών λέγοντας ότι δεν εμπλέκεται ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχουν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων».
«Οποιος έχει στοιχεία έναντι οιουδήποτε πολιτικού, επιχειρηματία ή δημοσιογράφου για παράνομες πράξεις οφείλει να τα καταθέσει» είχε τονίσει ο Μ. Βορίδης.
Η δημόσια τοποθέτησή του είχε προκαλέσει έκπληξη στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Την ώρα που κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη κρατούσαν μετριοπαθή στάση ο συνήθως προσεκτικός Βορίδης έπαιρνε πάνω του το θέμα των υποκλοπών, συντασσόμενος πλήρως με τη γραμμή Μαξίμου.
Λίγες εβδομάδες μετά και ενώ οι αποκαλύψεις του Documento συνεχίζονταν, ο τότε υπουργός Εσωτερικών άλλαξε ρότα. Ξαφνικά παραδέχτηκε δημοσίως ότι υπήρξαν παρακολουθήσεις, αλλά τόνισε ξανά ότι δεν εμπλέκεται σε αυτές ο Μητσοτάκης. Επρόκειτο για εντυπωσιακή στροφή Βορίδη απέναντι στο ζήτημα των υποκλοπών, αλλά όχι σε ό,τι αφορά τις ευθύνες του ίδιου του Μητσοτάκη.
Λίγους μήνες μετά η ΑΠΔΠΧ ενημέρωσε τον Μ. Βορίδη επισήμως ότι ήταν ένα από τα 92 πρόσωπα τα οποία είχαν τεθεί σε παρακολούθηση μέσω Predator. Επρόκειτο ομολογουμένως για περίεργο παιχνίδι της μοίρας. Ο υπουργός που διέψευδε τις υποκλοπές ήταν μεταξύ των παρακολουθούμενων, με αποτέλεσμα αρκετοί εντός ΝΔ εύλογα να αναρωτηθούν εάν η δημόσια στήριξη συνδεόταν με την παρακολούθησή του.
Οι υποψίες αυτές εντάθηκαν ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι ο Μ. Βορίδης δεν προέβη σε καμία ενέργεια ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο συνήθως λαλίστατος υπουργός προτίμησε να «δοξαστεί κρυπτόμενος» τείνοντας χείρα βοηθείας στο παρακράτος, άγνωστο γιατί.
Ενημερώθηκαν επίσημα και οι τρεις υπουργοί
Την ίδια ενημέρωση έλαβαν επισήμως από την ανεξάρτητη αρχή ακόμη τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη: ο υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλιας και ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης. Και οι τρεις ήταν μεταξύ των ονομάτων που είχε δημοσιοποιήσει το Documento πριν από ένα χρόνο ότι είχαν τεθεί σε παρακολούθηση μέσω Predator.
Σε ό,τι αφορά τον Αδ. Γεωργιάδη, το Documento επισήμανε σε δημοσίευμα της 7ης Νοεμβρίου 2022 ότι οι ωτακουστές του τον θεωρούσαν «αστάθμητο παράγοντα και δυναμικό στοιχείο που μπορεί να καταφύγει σε πολιτικούς εκβιασμούς». Ρόλο στην παρακολούθησή του έπαιξαν και καταγγελίες που υπήρχαν εναντίον του από επιχειρηματίες φιλικούς στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο ίδιο φύλλο το Documento είχε δημοσιοποιήσει και το όνομα του σημερινού υπουργού Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια καθώς και της συζύγου του Τζένης Μπαλατσινού ως παρακολουθούμενων. Ο Κικίλιας είχε τεθεί σε παρακολούθηση αφενός επειδή θεωρήθηκε ότι έχει σχέσεις με επιχειρηματικούς παράγοντες που τον προωθούν για την ηγεσία της ΝΔ, αφετέρου γιατί κάποιοι τον είχαν χαρακτηρίσει αδύναμο κρίκο.
Σε ό,τι αφορά τον νυν υπουργό Οικονομίας Κ. Χατζηδάκη, το Documento υπογράμμιζε ότι είχε τεθεί σε παρακολούθηση επειδή θεωρούνταν ότι είχε δική του ατζέντα όσο βρισκόταν στο υπουργείο Ενέργειας, προσπερνώντας τους «εκλεκτούς φίλους» του Μαξίμου.
Παρά την επίσημη ενημέρωση, οι τρεις εν ενεργεία υπουργοί δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια ενώπιον της Δικαιοσύνης. Οπως και ο Μ. Βορίδης, σιώπησαν διά της απραξίας τους, αντί να κινηθούν θεσμικά ώστε να προστατέψουν την πολιτική τους τιμή και αξιοπρέπεια.
Μόνο ευχολόγια από Χατζηδάκη
Στην περίπτωση Χατζηδάκη τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Ο νυν υπουργός Οικονομίας δεν είχε τεθεί σε παρακολούθηση μόνο μέσω του Predator αλλά και από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Η παρακολούθηση είχε διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, από τις 24 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 17 Νοεμβρίου 2021. Συγκεκριμένα, ο Κ. Χατζηδάκης ήταν ο «στόχος 5046c» στο δελτίο παρακολούθησης που είχε συνταχθεί από την ΕΥΠ, όπως είχαμε αποκαλύψει τον Δεκέμβριο του 2022. Το δελτίο παρακολούθησης είχε ημερομηνία 21 Νοεμβρίου 2020 έως και 17 Νοεμβρίου 2021.
Την παρακολούθηση Χατζηδάκη από την ΕΥΠ είχε επιβεβαιώσει έρευνα και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έπειτα από αίτημα που είχε υποβάλει τον Δεκέμβριο του 2022 ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας στη συνέχεια πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κατά τη σχετική συζήτηση που ακολούθησε στη Βουλή ο Κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι είναι ανάγκη να διαλευκανθεί η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη.
«Δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνας που να έχει ενοχληθεί περισσότερο από αυτή την ιστορία από όσο εγώ. Γι’ αυτό είμαι και ο πρώτος που θέλω να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση το ταχύτερο δυνατό, για να μη μένουν σκιές και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όλων αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων» τόνισε τότε ο Κ. Χατζηδάκης. Μάλιστα έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο του Κυρ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι δεν είχε καμία σχέση. «Επαναλαμβάνω ότι είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε καμία γνώση αυτής της δύσοσμης υπόθεσης, που άλλωστε χρησιμοποιείται τώρα εις βάρος του» είχε πει. Τελικά ο νυν υπουργός Οικονομικών έμεινε στα ευχολόγια για τη διαλεύκανση της υπόθεσης χωρίς να προβεί σε κάποια νομική κίνηση.
Αβραμόπουλος και Αλεξόπουλος
Εκτός από τους τέσσερις εν ενεργεία υπουργούς, ακόμη δύο πρόσωπα ενημερώθηκαν από την ΑΠΔΠΧ ότι παρακολουθούνταν από το Predator. Το ένα από αυτά είναι ο πρώην υπουργός της ΝΔ και πρώην επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος. Θεωρούνταν αστάθμητος παράγοντας για το Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος είχε δηλώσει στο Documento όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθησή του: «Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2019 το κινητό μου τηλέφωνο ήταν υπό τον έλεγχο των ευρωπαϊκών αρχών. Αν είχε συμβεί κάτι, θα με είχαν ειδοποιήσει. Από το 2020 και μετά είμαι πλέον στην Ελλάδα με το ελληνικό κινητό».
Το δεύτερο πρόσωπο που επίσης ενημερώθηκε από την ανεξάρτητη αρχή ήταν ο αντιναύαρχος ε.α. και γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών Αρ. Αλεξόπουλος. Ο κρατικός αξιωματούχος είχε τεθεί σε παρακολούθηση εξαιτίας της ιδιότητάς του και του ιδιαίτερου κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ωστόσο δεν είχε τεθεί σε παρακολούθηση μόνο μέσω του Predator αλλά και μέσω της ΕΥΠ, όπως είχε αποκαλύψει το Documento. Τόσο ο Δ. Αβραμόπουλος όσο και ο Αρ. Αλεξόπουλος ουδέποτε προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.