Στον χορό των Ρίχτερ οι Κυκλάδες: 40 σεισμοί από το πρωί – Μηνύματα 112 για Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη (Videos)

Ανησυχία επικρατεί στις Κυκλάδες, καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται ιδιαίτερα έντονη σεισμική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, από το πρωί, έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 40 σεισμοί.

Παρακολουθήστε LIVE τη σεισμική δραστηριότητα ΕΔΩ

Το μεσημέρι της Δευτέρας, εστάλη μήνυμα του 112 για κίνδυνο κατολισθήσεων στη Σαντορίνη, ενώ λίγο αργότερα, νέο μήνυμα του 112 για Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη, καλεί τους πολίτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Τα σχολεία σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό είναι κλειστά και υπάρχει ανακοίνωση για τα σημεία όπου θα πρέπει να συγκεντρωθεί ο κόσμος σε περίπτωση ανάγκης, οι πολίτες καλούνται:

  • Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
  • Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  • Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
  • Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία όπου υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
  • Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Διαβάστε επίσης: Σεισμοί στις Κυκλάδες: 112 για Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη – «Μείνετε σε ετοιμότητα»

Κατολισθήσεις στην Καλντέρα

Την ίδια ώρα, πολλές κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στη Σαντορίνη. Κατολίσθηση σημειώθηκε και στην Καλντέρα της Σαντορίνης, όπως κατέγραψε σε βίντεο η σελίδα Forecast Weather Greece.

Δείτε LIVE εικόνα από τη Σαντορίνη ΕΔΩ 

Όπως φαίνεται, σε πολλά σημεία, έχει σηκωθεί σκόνη μετά από κατολίσθηση.

Κατολίσθηση σημειώθηκε επίσης λίγο μετά τις 12:30 και στον όρμο του Αθηνιού.

Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι

«Η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα» τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται έξω από την καλντέρα της Σαντορίνης, μακριά από το Κολούμπο, στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί και σήμερα καθώς και τα επόμενα 24ωρα.

«Μπορεί να υπάρξει και ένας σεισμός μεγαλύτερος των 5 Ρίχτερ», συμπλήρωσε, αναφέροντας επίσης ότι είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να εκδηλωθεί σεισμός μεγαλύτερος των 5,5 Ρίχτερ.

«Η ζωή συνεχίζεται κανονικά»

«Παρά τη συχνότητα των σεισμών τους οποίους καταλαβαίνουμε όταν είναι πάνω από 4 Ρίχτερ, γιατί υπάρχει απόσταση και γίνεται σε υποθαλάσσιο χώρο, παρά το γεγονός αυτό, η ζωή εξελίσσεται, θα έλεγα με μια κανονικότητα. Προφανώς υπάρχει η ανησυχία και η αναμονή να ακούσουν τους εξειδικευμένους τους σεισμολόγους για το τι θα πουν κάθε μέρα αλλά η ζωή εξελίσσεται κανονικά», ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο δήμαρχος Σαντορίνης Νικόλαος Αναστάσιος Ζώρζος.

«Κεραυνοί» Τσελέντη για Σαντορίνη

Με νέα του παρέμβαση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης χαρακτηρίζει ως πιθανή προσεισμική ακολουθία την σεισμική διέγερση της ευρύτερης περιοχής στην Σαντορίνη.

«Το φαινόμενο συνεχίζεται ποιο έντονα και κατά μεγάλη πιθανότητα έχουμε μια ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ.

Η πολιτεία πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα και να ΜΗ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ότι έστειλε σκηνές (δήθεν για να μένει η ΕΜΑΚ), σκύλους, ειδικούς διασώστες ειδικούς γιατρούς κλπ.

Σε καμμία χώρα αυτά δεν γίνονται φανερά γιατί τρομοκρατείται ο κόσμος.

Το «σηκώνουν» πολύ το σοβαρό αυτό θέμα (μήπως για να καλύψουν κάτι άλλο που πρόσφατα προκάλεσε την παλλαϊκή οργή;) ας μην ρίχνουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Από την άλλη υπάρχουν επίσημα πορίσματα ότι το πολύ να κάνει 5-5,5 Ρίχτερ που δεν θα επηρεάσουν το νησί! Τη νύχτα μόνο είχαμε 4,9. Δεν ισχύουν αυτά αν λάβει κανείς υπ όψιν τις διαστάσεις και το ιστορικό των ρηγμάτων. Εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και όχι για ξενοδοχειακά συμφέροντα…

Αποφάσισα από χθες να μην ακολουθήσω το γαϊτανάκι της μαϊντανοποίησης (παρά τα άπειρα καλέσματα που είχα από τα ΜΜΕ και τα ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνουν) αλλά δεν θέλω να βλέπω τον κάθε αναρμόδιο να εκφέρει προσωπικές απόψεις για το ένα λεπτό δημοσιότητας.

Υπάρχουν υπεύθυνοι φορείς που θα έπρεπε να καλούνται με τους εκπροσώπους τους.

Στο διά ταύτα:

1. Όσων τα σπίτια είναι στατικώς προβληματικά είτε λόγω κατασκευής ή λόγο θέσης (πχ είναι σε ασταθή πρανή) ας τα αποφύγουν οι κάτοικοι.

2. Αυτό ισχύει και για τα γειτονικά νησιά.

3. Ορθώς ο Δήμος όρισε χώρους καταφυγής τους ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ οι κάτοικοι.

4. Όπως ανέφερα ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ για την περίπτωση τσουνάμι. ΚΑΙ ΕΔΩ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ στη περίπτωση τσουνάμι. Το τι θα πρέπει να κάνουν στη περίπτωση αυτή το ανέφερα σε προηγούμενες αναρτήσεις μου.

5. Να εφαρμόσουν οπωσδήποτε τα γνωστά μέτρα ελάττωσης της σεισμικής διακινδύνευσης.

6. Να αποκλειστούν οι περιοχές γύρω και κάτω από τα ασταθή πρανή.

Φυσικά ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΜΠΕΙΡΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ η οποία απαρτίζεται από διεθνούς κύρους έμπειρους επιστήμονες.

Σχετικά με το αν η δράση έχει σχέση με το ηφαίστειο ένα έχω να πω. Μήπως έχει; Όταν ανεβαίνει το μάγμα και αυξάνει τις τάσεις στις ρηξιγενείς περιοχές ενεργοποιούνται κάποια τοπικά ρήγματα τα οποία μετά με το φαινόμενο ντόμινο ενεργοποιούν άλλα; Διαβάσατε τις χθεσινές απόψεις ξένων σεισμολόγων. Πάντως τα ηφαίστεια είναι ενεργά και ας τα θέλουν κάποιοι κοιμισμένα…

ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΩ!»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας προχώρησε σε εξηγήσεις σχετικά με τη σύσταση που αφορά τις πισίνες.

«Στη Σαντορίνη υπάρχει μια δόμηση η οποία έγινε τις τελευταίες δεκαετίες και είναι στα όρια του δημόσιου κτήματος, μέσα στην καλδέρα. Είχα κάνει μια χαρτογράφηση το 2002 για το όριο της δημόσιας περιουσίας στη Σαντορίνη, και από το 2002 μέχρι τώρα, ειδικά τις περασμένες δεκαετίες, αυτό το όριο είχε καταστρατηγηθεί. Είναι κτίσματα επικρεμάμενα μέσα στην καλδέρα. Οι πισίνες ειδικά είναι μια κατασκευή που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε.

Το νερό δεν είναι ένα σταθερό σώμα που μπορούμε να υπολογίσουμε την παραμόρφωσή του και να βγάλουμε συμπεράσματα και να δώσουμε τις απαραίτητες λύσεις.

Μία μικρή πισίνα έχει βάρος τουλάχιστον 10 τόνων μέσα σε μια μορφολογική συνέχεια που ενισχύει τις σεισμικές βλάβες κατά 170%.

Συνεπώς, η αποφόρτιση όλου αυτού του βάρους από την καλδέρα θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για τις ίδιες τις κατασκευές και για τις κολυμβητικές δεξαμενές που είναι επικρεμάμενες πάνω στην καλδέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε σχετικά

Σεισμοί στη Σαντορίνη: H στιγμή της κατολίσθησης στην Καλντέρα (Video)

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Σύσταση να αδειάσουν οι πισίνες – Τι εξηγεί ο Ευθύμης Λέκκας (Video)

Τσελέντης για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Προσοχή στις ακτές – Η πολιτεία να λάβει μέτρα και να μη διατυμπανίζει ότι έστειλε σκηνές»

Σαντορίνη: Μήνυμα 112 για κίνδυνο κατολισθήσεων

Σεισμοί στις Κυκλάδες: 112 για Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη – «Μείνετε σε ετοιμότητα»