Απανωτά χαστούκια από τον Αρειο Πάγο για τα τεχνάσματα των δύο συνεταίρων στην προανακριτική
Τα… ρέστα τους έριξαν στην τσόχα της προανακριτικής επιτροπής ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ζητώντας από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την άρση του καθεστώτος προστασίας των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», η οποία αποσκοπούσε στη δικαστική εξόντωσή τους. Πρόκειται για ακόμη μία θεσμική ακροβασία της προανακριτικής, η οποία έρχεται να προστεθεί στην πληθώρα παράτυπων αποφάσεων που έχουν προηγηθεί και οι οποίες θα απασχολήσουν το Δικαστικό Συμβούλιο όταν κληθεί να εξετάσει την ειλημμένη απόφαση παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο ειδικό δικαστήριο.
Διεμβολίζουν τη Δικαιοσύνη
Οπως είχε επισημάνει από την προηγούμενη Κυριακή το Documento, η αποτυχία να καταστήσουν σκευωρία το σκάνδαλο Novartis θα οδηγούσε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στην ύστατη λύση. Η αποτυχημένη προσπάθεια αποκάλυψης της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων προσέκρουσε τρεις φορές σε τοίχο. Η διαρροή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και οι επιστολές του επόπτη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Παναγιώτη Μπρακουμάτσου και του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ έριξαν στα βράχια την απόπειρα ποδοπάτησης κάθε έννοιας κράτους δικαίου από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, καθώς αποσαφηνίστηκε πλήρως ότι ο νόμος επιβάλλει την προστασία της ταυτότητας των «Σαράφη» και «Κελέση» κατά την εξέτασή τους από το κλιμάκιο της προανακριτικής, καθιστώντας παράλληλα μόνη αρμόδια για το καθεστώς που διέπει τους προστατευόμενους μάρτυρες την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.
Εξού και η παραδοχή του προέδρου της επιτροπής σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους εισηγητές των κομμάτων το βράδυ της Παρασκευής. Κατά τις πληροφορίες του Documento, o Γιάννης Μπούγας διασαφήνισε ότι η εξέταση του «Σαράφη» την ερχόμενη Δευτέρα στη ΓΑΔΑ θα γίνει υπό καθεστώς πλήρους προστασίας των στοιχείων και χαρακτηριστικών του, όπως ακριβώς επιθυμεί ο μάρτυρας. Γεγονός που αποτελεί δικαίωση για το Documento και τα λίγα Μέσα που υποστήριζαν εξαρχής ότι δεν μπορεί να αρθεί η ανωνυμία των μαρτύρων.
Εν προκειμένω το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να ικανοποιήσει το θυμικό των Αντώνη Σαμαρά και Αδωνη Γεωργιάδη, οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους –όπως τονίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης– προσπαθούν να διεμβολίσουν τη Δικαιοσύνη διά της προανακριτικής. Η άρση της προστασίας των μαρτύρων που δεν τελεσφόρησε, πέρα από το γεγονός ότι θα οδηγούσε τη χώρα στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα προκαλούσε και τον εξής θεσμικό παραλογισμό: βουλευτές με εισαγγελικές αρμοδιότητες θα είχαν ξηλώσει το καθεστώς προστασίας μαρτύρων οι οποίοι κρίθηκαν αξιόπιστοι από ανώτερους εισαγγελικούς λειτουργούς και το FBI.
Οι καραμπινάτες παρατυπίες
Οι εργασίες της προανακριτικής δεν πρόκειται να παραταθούν πέραν της 17ης Μαρτίου, όταν και λήγει η διορία της ολομέλειας. Σκοπός των ΝΔ και ΚΙΝΑΛ είναι να προλάβουν τυχόν ολοκλήρωση της έρευνας των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Αδιαμφισβήτητη θεωρείται η πρόθεση των δύο κομμάτων για παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στο ειδικό δικαστήριο, ωστόσο πρωτύτερα θα μεσολαβήσει η κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου επί της παραπομπής ή μη του Δ. Παπαγγελόπουλου.
Τότε, κατά τις πληροφορίες, το Δικαστικό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για την ακυρότητα ή μη της προανακριτικής, με φόντο τουλάχιστον τρεις αποφάσεις οι οποίες καταγγέλθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Δ. Παπαγγελόπουλο ως παράνομες. Αυτές είναι:
1) Η απόρριψη δύο αιτημάτων εξαίρεσης του εισηγητή της ΝΔ Θάνου Πλεύρη από την προανακριτική, γεγονός που σηματοδότησε την καταστρατήγηση του Κανονισμού της Βουλής και του δικαιώματος του ερευνώμενου να παρασταθεί ενώπιον της επιτροπής για να στηρίξει το αίτημά του. Ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ ήταν συνήγορος του Σαμαρά στη δίκη του Κώστα Βαξεβάνη για το περιβόητο μιμίδιο. Η δίκη συνδέθηκε άμεσα με την υπόθεση Novartis εξαιτίας της επιχειρηματολογίας του Θ. Πλεύρη. Επομένως, ο Δ. Παπαγγελόπουλος κατήγγειλε τον εισηγητή της ΝΔ για ασυμβίβαστο, αφού κατάφερε να έχει χρέη εισαγγελικού λειτουργού στην προανακριτική, η οποία συστάθηκε μετά τα ένδικα μέσα που κίνησε και ο Αντ. Σαμαράς, και παράλληλα ήταν συνήγορος του πρώην πρωθυπουργού σε δίκη που συσχετίστηκε με την υπόθεση Novartis. Ο Θ. Πλεύρης ήταν επίσης άμισθος σύμβουλος του πρώην υπουργού Υγείας και ερευνώμενου Αδωνη Γεωργιάδη, ενώ δεν έχει αρνηθεί ότι βρισκόταν σε επικοινωνία με τους πρωταγωνιστές του Novartis-gate Κωνσταντίνο Φρουζή και Νίκο Μανιαδάκη.
2) Η συσχέτιση της υπόθεσης Novartis με αυτήν του «Noor 1» από την προανακριτική εκτός του ότι πετά τη Βουλή στα αμπάρια μιας υπόθεσης 2,1 τόνων ηρωίνης με εννέα –μέχρι στιγμής– περίεργους θανάτους εμπλεκόμενων μαρτύρων και υπόπτων, εγείρει και ζητήματα νομικής φύσεως. Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη συνδέουν με την πρόθεση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου εναντίον του Δ. Παπαγγελόπουλου, με την πλευρά του ερευνώμενου πρώην αναπληρωτή υπουργού να τονίζει ότι θα πρέπει να συσταθεί νέα προανακριτική για την εξέταση άλλων αδικημάτων και υποθέσεων.
3) Η εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με πρόσχημα την εξέταση ως μαρτύρων των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την προανακριτική, είναι ακόμη ένα σημείο το οποίο θα κληθεί να ελέγξει το Δικαστικό Συμβούλιο.
Ο τελευταίος άσος στο μανίκι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ είναι να ζητήσουν –όπως σημείωνε το Documento από την προηγούμενη Κυριακή– την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των «Σαράφη» και «Κελέση» με πρόσωπα που θεωρούν ότι κρύβονται πίσω από το καθεστώς προστασίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να μην ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα του Δ. Παπαγγελόπουλου, ενώ απ’ ό,τι φαίνεται ΝΔ και ΚΙΝΑΛ φοβούνται να καλέσουν για κατάθεση τον Κ. Βαξεβάνη παρά τις δημόσιες καταγγελίες που έχει εξαπολύσει εναντίον του το επιτελείο της Πειραιώς.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να αγνοηθεί η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος έκανε λόγο για ανοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μπροστά στην καταστρατήγηση του νόμου και του συντάγματος. Ως γνωστόν, η παραβίαση του νόμου επιφέρει ποινικές ευθύνες…