Στον πύργο του Λονδίνου η ανθρώπινη ζωή αξίζει (ακριβώς) 2 λίρες…

Πόσο αξίζει αλήθεια η ανθρώπινη ζωή; Στο κοσμοπολίτικο Λονδίνο με τα πανάκριβα ενοίκια φαίνεται ότι κοστολογείται μόλις 2 λίρες, ήτοι 2,2 ευρώ.

Όπως αποκαλύπτει ο Guardian, το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την επένδυση της πρόσοψης του Πύργου, που την Τετάρτη μετατράπηκε σε ένα φέρετρο από μπετόν για 30 ανθρώπους (μέχρι στιγμής), ήταν φθηνότερο κατά μόλις 2 λίρες ανά τετραγωνικό μέτρο από το αντίστοιχο πυράντοχο υλικό.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα η προμηθεύτρια εταιρεία κλήθηκε να παράσχει το υλικό Reynobond PE, το οποίο είναι φθηνότερο από το Reynobond FR κατά 2 λίρες.

Η εταιρεία Omnis που κατασκευάζει το εν λόγω υλικό επένδυσης συνεργάστηκε με τον Harley Facades που ήταν υπεύθυνος για την εγκατάστασή του. Υπεύθυνη του έργου ήταν η κατασκευαστική εταιρεία Rydon Maintenance, αν και τμήματα του έργου είχαν παραχωρηθεί σε υπεργολάβους.

Στις γερμανικές κατασκευαστικές εταιρείες έχει απαγορευτεί να χρησιμοποιούν επενδύσεις προσόψεων βασισμένες σε πλαστικά υλικά σε πύργους ψηλότερους των 22 μέτρων από το 1980, όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ρυθμιστικό πλαίσιο για την πυρασφάλεια των συγκροτημάτων κατοικιών.

Οι φόβοι ότι τέτοιου είδους επενδύσεις θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εξάπλωση της φωτιάς οδήγησε τις αρχές στην απόφαση να τις επιτρέπουν μόνο σε κτήρια στων οποίων το ύψος μπορούν να φτάσουν τα χερσαία μέσα πυρόσβεσης. Για τα ψηλότερα κτήρια απαιτούταν επένδυση με πυράντοχο πυρήνα και ξεχωριστές σκάλες, ώστε να είναι δυνατή η εκκένωσή τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Βερολίνου, Wilfried Gräfling, τον οποίον επικαλείται ο Guardian, η τραγωδία στον πύργο του Λονδίνου κατέστησε σαφές ότι οι κανονισμοί πουρασφάλειας πρέπει να καταστούν ακόμα πιο αυστηροί. «Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους βουλευτές ότι στο εξής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εύφλεκτα υλικά στις μονώσεις των κτηρίων».

Αντιθέτως, στην Βρετανία δεν υπάρχουν περιορισμοί στο είδος των υλικών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις προσόψεις των κτηρίων, είτε πρόκειται για πολυόροφα συγκροτήματα κατοικιών είτε ακόμη και για σχολεία. Παρά τις χρόνιες πιέσεις φορέων ώστε να θεσπιστούν αυστηρά μέτρα πυρασφάλειας, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τις βρετανικές αρχές.

Οι 30 νεκροί του πύργου του Λονδίνου, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί καθώς 15 άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, αποτελούν την τραγική απόδειξη του πού μπορεί να οδηγήσει η σύμπλεξη κυβερνητικής αδιαφορίας και η επιχειρηματικής ασυδοσίας. 

Ετικέτες