Στον «πάγο» οι σχέσεις Αλβανίας – Ιράν λόγω κυβερνοεπιθέσεων

Η Αλβανία διέρρηξε τις σχέσεις της με το Ιράν, κατηγορώντας την Τεχεράνη για μαζικές κυβερνοεπιθέσεις, ανακοίνωσε ο αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα.

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την διακοπή με άμεση ισχύ των διπλωματικών σχέσεων με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», δηλώνει ο Εντι Ράμα σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του που εστάλη στα μέσα ενημέρωσης.

Η πρεσβεία του Ιράν στα Τίρανα έλαβε επίσημη ειδοποίηση με την οποία απαιτείται το σύνολο του προσωπικού, διπλωματικό, τεχνικό, διοικητικό και προσωπικό ασφαλείας να εγκαταλείψει το αλβανικό έδαφος σε 24 ώρες.

Ο Εντι Ράμα κατηγορεί το Ιράν για μεγάλη κυβερνοεπίθεση κατά των ψηφιακών υποδομών της αλβανικής κυβέρνησης με στόχο την καταστροφή τους που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου. «Εμπεριστατωμένη έρευνα μας έδωσε την αδιαμφισβήτητη απόδειξη» ότι η κυβερνοεπίθεση αυτή είχε «ενορχηστρωθεί και είχε σπόνσορα» την Τεχεράνη.

«Η εν λόγω επίθεση απέτυχε…Οι βλάβες μπορούν να θεωρηθούν ελάχιστες σε σχέση με τους στόχους της επίθεσης. Ολα τα συστήματα αποκαταστάθηκαν πλήρως και δεν υπήρξε ανεπανόρθωτη αφαίρεση δεδομένων».

Από το 2013, η Αλβανία υποδέχεται στο έδαφός της, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον και του ΟΗΕ, μέλη της Οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Λαού, εξόριστου κινήματος που έχει τεθεί υπό απαγόρευσιν στο Ιράν και αντιφρονούντες του καθεστώτος της Τεχεράνης.

Οι μουτζαχεντίν οργανώνουν συστηματικά συναντήσεις στην πόλη που έχουν κατασκευάσει κοντά στα Τίρανα και στην οποία κατοικούν 3.000 άνθρωποι. Ομως φέτος, η συνάντηση που είχε προγραμματισθεί για τον Ιούλιο αναβλήθηκε «για λόγους ασφαλείας», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η συνάντηση αναβλήθηκε κατόπιν συστάσεως της αλβανικής κυβέρνησης για λόγους ασφαλείας και εξαιτίας απειλών και τρομοκρατικών συνωμοσιών, είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο η Οργάνωση των Μουτζαχεντίν του Λαού.

Εναν μήνα νωρίτερα, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς είχε γίνει δεκτός από την οργάνωση στην πόλη που ονομάζεται Ashraf 3.

Η Οργάνωση των Μουτζαχεντίν του Λαού υποστήριξε τον αγιατολάχ Χομεϊνί κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1979 που ανέτρεψε τον Σάχη. Ομως η οργάνωση ετέθη εκτός νόμου το 1981, όταν κατηγορήθηκε για βομβιστική επίθεση με 74 νεκρούς, ανάμεσά τους και ο δεύτερος στην ιεραρχία του ιρανικού καθεστώτος. Οι μουτζαχεντίν ουδέποτε ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτή, αντίθετα με άλλες.

Η Αλβανία στράφηκε οριστικά προς την Δύση έπειτα από δεκαετίες απομόνωσης υπό το κομμουνιστικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα. Η Αλβανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2009 και είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Τίρανα βρίσκονται σε σύγκρουση με το Ιράν. Από τον Δεκέμβριο 2018, τέσσερις ιρανοί διπλωμάτες στα Τίρανα, ανάμεσά τους και ο πρεσβευτής, απελάθηκαν από την Αλβανία κατηγορούμενοι για «δραστηριότητες επιζήμιες για την εθνική ασφάλεια».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ