Στον πάγο η είσπραξη προστίμων από ξένα funds

Στον πάγο η είσπραξη προστίμων από ξένα funds

Ξεπερνούν τα 5,5 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στα ξένα funds για διάφορα παιχνίδια στο χρηματιστήριο, με αποκορύφωμα τις ανοικτές πωλήσεις μετοχών κατά την προεκλογική περίοδο του 2012, αλλά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), της οποίας προΐσταται ο Γιώργος Πιτσιλής, σφυρίζει αδιάφορα. 

Μόλις στις 20 Ιουλίου έγινε γνωστό ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμο ύψους 55.000 ευρώ στο fund Caxton International επειδή προέβη σε ανοικτές πωλήσεις επί της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας. Τη στιγμή που η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων έχει αναλάβει να καταργήσει οικογενειακά επιδόματα της τάξης των 8,5 εκατ. ευρώ, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά γιατί ο κ. Πιτσιλής και όσοι διοικούν την ΑΑΔΕ δεν κυνηγούν περιπτώσεις όπως τα πρόστιμα που επιβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Funds τα οποία στήθηκαν σε μία μέρα στα νησιά Κέιμαν ή στον Παναμά τζόγαραν στο χρηματιστήριο κατά την προεκλογική περίοδο του 2012, πουλώντας μετοχές τραπεζών που δεν είχαν στα χέρια τους, πιέζοντας τις τιμές και προκαλώντας αυτό που η χρηματιστηριακή πιάτσα έχει βαφτίσει υποτιμητική κερδοσκοπία. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τους μηχανισμούς που διαθέτει άρχισε να ξεσκονίζει μία μία τις περιπτώσεις, από τις οποίες αποδεδειγμένα προέκυψε υποτιμητική κερδοσκοπία, αφού οι «λύκοι» υιοθετούσαν αθέμιτες πρακτικές στην ελληνική αγορά, στην οποία δεν υπήρχε το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των επενδυτών και των συναλλαγών. Με βάση τα στοιχεία των τελευταίων τεσσάρων ετών, στους ξένους θεσμικούς συγκαταλέγονται μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs, η Morgan Stanley, η Citigroup κ.ά., αλλά και διάφορα μικρότερου βεληνεκούς και αμφιβόλου σκοπιμότητας funds, τα οποία έχουν ως έδρα φορολογικούς παραδείσους και αποκλειστικό αντικείμενο το εύκολο και γρήγορο κέρδος.

Με την Ελλάδα να βρίσκεται σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και τις τράπεζες να χρειάζονται μία ακόμη ανακεφαλαιοποίηση, ο στόχος ήταν εύκολος. Funds με ακατάληπτα ονόματα, όπως το DSAM στο οποίο τον περασμένο Σεπτέμβριο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμο πάνω από 100.000 ευρώ, δεν έχουν πληρώσει ούτε σεντ. Το πρόστιμο έχει μεταβιβαστεί, όπως αναφέρουν πηγές από την επιτροπή, αλλά δεν έχει πληρωθεί ούτε σεντ. Αντιθέτως, εκείνοι που πληρώνουν τα πρόστιμα με συνέπεια είναι οι μεγάλοι οίκοι, οι οποίοι εκτός από το να τζογάρουν στην Ελλάδα, έχουν και δουλειές… Για την ιστορία και μόνο, τα «καλά παιδιά» των HSBC, Goldman Sachs, Merrill Lynch που ήταν εκ των αναδόχων της επιτυχημένης έκδοσης του πενταετούς ομολόγου, κατά το 2016 δέχτηκαν πρόστιμα μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αθέμιτες μεθόδους «δράσης» στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σε γνώση του υπουργού

Το θέμα, όπως το Documento είναι σε θέση να γνωρίζει, έχει φτάσει μέχρι τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος το παρέπεμψε στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου κι εκείνη με τη σειρά της, ως αναρμόδια, στον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή. Όσο κι αν για τον κ. Πιτσιλή είναι πιο άμεση και βέβαιη πηγή εσόδων η κατάσχεση 950.000 τραπεζικών λογαριασμών μισθωτών, συνταξιούχων, επιτηδευματιών και μικροεπαγγελματιών, δεν μπορεί να αγνοεί ότι «λεφτά υπάρχουν», προφανώς στις τσέπες των golden boys που παίζουν στα ζάρια την οικονομική τύχη της Ελλάδας.

Το περιβάλλον του κ. Πιτσιλή τονίζει στο Documento ότι το προαναφερθέν «αποτελεί θέμα που μας απασχολεί», αλλά από το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου του 2012 έχουν περάσει πέντε χρόνια και άκρη δεν έχει βγει.

Η πρόταση που συζητείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΑΑΔΕ είναι: α) να χορηγείται ελληνικό ΑΦΜ στους ξένους επενδυτές, όπως συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, β) να ανοιχτεί ένας λογαριασμός στην κεντρική τράπεζα της χώρας ο οποίος να κοινοποιείται στους παραβάτες, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που κοινοποιείται το πρόστιμο αλλά οι υπότροποι δεν γνωρίζουν πού να καταθέσουν τα λεφτά, και γ) ο κ. Πιτσιλής να έρχεται σε επαφή με τις φορολογικές αρχές της έδρας του οφειλέτη. Προς το παρόν τίποτε από αυτά δεν έχει γίνει παρότι η κυβέρνηση θεωρεί μεγάλο πονοκέφαλο να κόβει κάθε φορά από τα οικογενειακά επιδόματα ή τη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία δεν μπορεί να εισπραχθεί κανένα διοικητικό πρόστιμο αν αυτός στον οποίο επιβάλλεται δεν διαθέτει φορολογικά στοιχεία στην Ελλάδα, σημειώνουν πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ετσι, στο παρελθόν ξένοι θεσμικοί επενδυτές (ελάχιστοι βέβαια) στους οποίους είχαν επιβληθεί πρόστιμα απευθύνθηκαν στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες για να τα πληρώσουν αλλά έλαβαν την απάντηση «δεν μπορούμε να εισπράξουμε γιατί δεν έχετε ΑΦΜ»!

Ετικέτες

Documento Newsletter