Στον μύλο της Creta Farms Αδωνης, τράπεζες και ιδιοκτήτες

Διευκρινίσεις ζητά η Επιτροπή κεφαλαιαγοράς για τις συναλλαγές των δύο μεγαλομετόχων.

Στα όρια της ιλαροτραγωδίας εξελίσσεται η διάσωση της Creta Farms, με όλους τους συμμετέχοντες να αναλώνονται σε μεγαλόστομες ανακοινώσεις χωρίς κάποια ουσιαστική παρέμβαση και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΑδΔιευκρινίσειςωνη Γεωργιάδη να κινδυνεύει να φορτωθεί το φιάσκο, αφού η άλλοτε κραταιά αλλαντοβιομηχανία –την οποία ο υπουργός εξακολουθεί σχεδόν καθημερινά να «σώζει»– απαξιώνεται και κανείς δεν ξέρει αν θα… υπάρχει όταν θα έρθει η λύση.

Την Παρασκευή αργά το απόγευμα έληξε η προθεσμία για την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών από την πλευρά των δυνάμει επενδυτών και πλέον την ευθύνη για το αν θα υπάρξει επόμενη μέρα για την εισηγμένη έχουν οι πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες στις αρχές του 2019 –και ενώ η κόντρα των δύο αδερφών είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή– αναχρηματοδότησαν τον δανεισμό της εταιρείας χωρίς να ζητήσουν επιπλέον ενέχυρα επί των μετοχών. Εκόντες άκοντες ο Κωνσταντίνος (Τάκης) Δομαζάκης και ο Μάνος Δομαζάκις (όπως έχει επιλέξει να γράφει το επίθετό του μετά τη ρήξη με τον αδερφό του) υπέγραψαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα την ενεχυρίαση των μετοχών τους.

Εκτεθειμένες επτά τράπεζες με δάνεια 110 εκατ. ευρώ

Η ενεχυρίαση των μετοχών των δύο αδερφών θα οδηγούσε στο να δοθεί στην εταιρεία ενδιάμεση χρηματοδότηση έως 4 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά απαιτούνται για να επανέλθει σε σχετικά κανονική λειτουργία η Creta Farms.

Ωστόσο ακόμη και αυτή την ύστατη ώρα δεν υπάρχουν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει τυπικά το θέμα της διοίκησης και δεν έχει προχωρήσει ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, η ενεχυρίαση των σημάτων, με αποτέλεσμα η κρητική αλλαντοβιομηχανία να παραμένει εγκλωβισμένη,

Επτά τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε δάνεια της Creta Farms που αγγίζουν τα 110 εκατ. ευρώ, σχεδόν όσος είναι και ο τζίρος της εταιρείας χωρίς χρήματα στο ταμείο και σχεδόν χωρίς παραγωγή.

Συνολικά επτά τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε δάνεια της Creta Farms, τα οποία αγγίζουν τα 110 εκατ. ευρώ – σχεδόν όσος είναι και ο τζίρος της εταιρείας. Πέραν των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank) χορηγήσεις έχουν προσφέρει η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και η Attica Bank, ενώ ανάμεσα στους πιστωτές είναι και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με 15 εκατ. ευρώ. Μάλιστα εκκρεμεί η μεταβίβαση των δικαιωμάτων ψήφου του 20% που κατέχει η Τράπεζα Χανίων, γεγονός για το οποίο δεν είχαν ιδέα οι κύριοι πιστωτές μέχρι το καλοκαίρι. Προς το παρόν λοιπόν οι τράπεζες, εκτός από το αρχικό 19% του μετοχικού κεφαλαίου που είχαν ως ενέχυρο, έχουν περί το 60% και τα σχετικά δικαιώματα ψήφου.

Η πτώχευση και η εντολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Επί του πρακτέου και σύμφωνα με τις πληροφορίες μέχρι στιγμής, η διάσωση της Creta Farms, όταν και εφόσον γίνει, έχει επιλεγεί να πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικασίας του άρθρου 106 δ του Πτωχευτικού Κώδικα, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ίδρυση νέας εταιρείας στην οποία δεν θα έχουν καμία εμπλοκή και σχέση οι παλαιοί μέτοχοι. Μαζί με την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 δ αναμένεται να κατατεθεί και αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 α, προκειμένου η εταιρεία να προστατευτεί από τους πιστωτές της για διάστημα τεσσάρων μηνών.

Εν τω μεταξύ, στο κάδρο μπαίνει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που ζητά εντός πέντε εργάσιμων ημερών και από τους δύο μετόχους να γνωστοποιήσουν όλες τις συναλλαγές που έχουν διενεργηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 για λογαριασμό τους μέσω των εταιρειών-μετόχων της Creta Farms που εμφανίζονται στο μετοχολόγιο. Μάλιστα η επιτροπή ζητά να προσδιοριστούν η ημερομηνία των συναλλαγών και η τιμή ανά μετοχή με την προσκόμιση εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων.

Μπουνιές, ελικόπτερα και μπράβοι

Μετά την επεισοδιακή γενική συνέλευση της 26ης Σεπτεμβρίου όπου εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους (μπουνιές, διαφυγή ενός εκ των βασικών μετόχων με φορτηγό μεταφοράς χοίρων και παρέμβαση της αστυνομίας) τον έλεγχο της διοίκησης στην κρητική αλλαντοβιομηχανία έχει πάρει ο εκδιωχθείς πριν από λίγους μήνες Τ. Δομαζάκης. Για την εξέλιξη έχουν ενημερωθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι πιστώτριες τράπεζες και το χρηματιστήριο, ενώ το σχετικό έγγραφο έχει σταλεί προς δημοσίευση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλλου. Από την πλευρά του Μ. Δομαζάκι υποστηρίζεται ότι δεν υφίσταται καμία αλλαγή. Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μπορεί να περάσουν και εβδομάδες μέχρι μια απόφαση που έχει αποστείλει μια εταιρεία προς δημοσίευση να αναρτηθεί στο σάιτ του ΓΕΜΗ.

Ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Μ. Δομαζάκις προσέφυγε στα αρμόδια δικαστήρια ζητώντας την ακύρωση της γενικής συνέλευσης των μετόχων και την ανάκληση του νέου ΔΣ, το σίριαλ της γενικής συνέλευσης συνεχίστηκε και την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. Στην έδρα της εταιρείας στο Ρέθυμνο παρέστη ο Μ. Δομαζάκις προκειμένου να συνεχίσει τη διακοπείσα γενική συνέλευση της 26ης Σεπτεμβρίου, αλλά όχι και ο Τ. Δομαζάκης, ο οποίος θεωρεί ότι η συνέλευση έχει ολοκληρωθεί και έχει αποστείλει εξώδικο για το θέμα αυτό προς τις δανείστριες τράπεζες. Την Παρασκευή με δελτίο Tύπου η εταιρεία ενημέρωσε ότι πρόεδρος και CEO είναι ο Μ. Δομαζάκις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μ. Δομαζάκις έφτασε στη συνέλευση με ελικόπτερο, κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά από τους απλήρωτους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα λέγεται ότι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κρυονέρι και το Ρέθυμνο κυκλοφορούν σεκιούριτι εμποδίζοντας την είσοδο του Τ. Δομαζάκη.

Ετικέτες