Στον κλοιό της «Όμικρον» αναζητώντας «Σωτήρη» ο Μητσοτάκης

Επιστήμονες μιλούν ανοιχτά ακόμα και για την ανάγκη επιβολής lockdown με την επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον» να είναι πραγματικότητα, σχολεία σφύζουν από κρούσματα, τα νοσοκομεία παραμένουν ασφυκτικά γεμάτα, ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά πλέον τις 20.000 και η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν αυστηρά μέτρα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτάσσει δύο self test, ευχές και νέες αναβολές ανάληψης των ευθυνών της. Ευθύνες που θα αναγκαστεί να αναλάβει, όμως αυτή τη φορά η καρέκλα του «Σωτήρη» έχει πριονιστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Διατρέχοντας τη χθεσινή ειδησεογραφία δεν μένουν περιθώρια για παρανοήσεις και αυταπάτες. Εισηγήσεις για επιβολή αυστηρών μέτρων περιορισμού της κινητικότητας, ακόμα και για lockdown από τις 3 Ιανουαρίου. Επιστημονικές μελέτες στα λύματα μεγαλουπόλεων περιγράφουν -τουλάχιστον- δύο ακόμα δύσκολες εβδομάδες. Σχολεία, όπως στη Λέσβο, που από την έκρηξη κρουσμάτων απειλούνται με λουκέτο. Έως και ο δήμαρχος Αθηναίων που κάποτε έκανε κορονοπάρτι στην Ομόνοια, σήμερα ακυρώνει χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.

Απέναντι σε όλα αυτά, τα μόνα που προς ώρας έχει να προτάξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκτός των ισχυόντων απαγορεύσεων για τους ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους, είναι δύο self test για τα Χριστούγεννα, και ένα ακόμα ζευγάρι για την Πρωτοχρονιά. Ένα μέτρο το οποίο -οποία έκπληξη- επικροτούν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης. Τα ίδια που στα διεθνή ρεπορτάζ παρουσιάζουν την ασφυκτική λήψη αυστηρών μέτρων στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

«Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί» ήταν ότι πιο κοντινό σε «οδικό χάρτη» μπόρεσε ο πρωθυπουργός να περιγράψει στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης για το προσεχές διάστημα.

Την ίδια ημέρα, και ο υπουργός Υγείας του επιβεβαίωσε πως «οπωσδήποτε θα υπάρξει ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων για μετά τις εορτές», στρέφοντας τα φώτα στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων που συνεδρίαζε την Τρίτη έπειτα από καιρό. Όλως τυχαίως, τόσο ο Θάνος Πλεύρης όσο και πλήθος κυβερνητικών στελεχών αντιλήφθηκαν το «έκτακτο» της μετάλλαξης Όμικρον μόλις λίγες ώρες μετά την ψήφιση ενός προϋπολογισμού που θεωρούσε τη λήξη της πανδημίας ζήτημα του πρώτου τριμήνου του νέου έτους.

Όλα δείχνουν πως στην κυβέρνηση δεν θα καταφέρουν να αποφύγουν τη λήψη μέτρων, με τους ίδιους που απέρριπταν τους αυστηρούς περιορισμούς, να συζητούν τώρα ακόμα και το lockdown. Νέα -απαραίτητα- μέτρα που θα αφορούν εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αποκαλύπτοντας την αντιεπιστημονική γύμνια της σοφιστίας του πρωθυπουργού περί «πανδημίας των ανεμβολίαστων». Και μέτρα που ακριβώς εξαιτίας της μέχρι τώρα επικοινωνιακής στρατηγικής της «επιχείρησης Ελευθερία», απειλούν ακόμα την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος. Καθόλου τυχαία η χθεσινή απειλή του υπουργού Πλεύρη έναντι ανεμβολίαστων υγειονομικών πως «αν δεν το κάνουν θα θέσουν τους εαυτούς τους εκτός ΕΣΥ».

Εισερχόμενοι όμως στη νέα αυτή περίοδο της επέλασης της μετάλλαξης «Όμικρον», η κυβέρνηση δέχεται και ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα αξιοπιστίας. Η απαξίωση του ίδιου του Σωτήρη Τσιόδρα για να κρυφτούν οι ευθύνες του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του πρωθυπουργού για τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η αντιμετώπιση του -άλλοτε, για τον ίδιο- κορυφαίου επιστήμονα έφερε σε δύσκολη θέση ακόμα και θερμούς οπαδούς του. Εξού και με την αρωγή των απαξιωμένων επιστημόνων που τον άδειασαν λίγα λεπτά πριν τις ανακοινώσεις του, ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης τα έκανε… μούσκεμα με τις «εισηγήσεις» για υποχρεωτικά rapid test τα οποία μετέτρεψε σε δύο self test.

Ουσιαστικά, τη στάση της κυβέρνησης σε αυτή τη συγκυρία έχει προδιαγράψει εν ευθέτω χρόνω ένας από τους αφανείς πρωτεργάτες της κυβερνητικής πολιτικής. Ήταν ο Μάκης Βορίδης που στις αρχές Νοεμβρίου διαμήνυε πως ακόμα και εάν η επιτροπή των ειδικών εισηγούνταν lockdown, η κυβέρνηση θα έλεγε «όχι». Ο λογαριασμός αυτής της στρατηγικής βαραίνει πλήρως την κυβέρνηση, και καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που μετρούν περισσότερους από έξι στους δέκα δυσαρεστημένους με την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας.

Λογαριασμό που θα κληθεί να πληρώσει ο Κ. Μητσοτάκης, μόνος του σε ένα κάδρο που δεν είναι μόνο τηλεοπτικό. Αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει και τις ευθύνες του, τόσο για όσα έκανε, όσο κυρίως για όσα θα αναγκαστεί να κάνει υπό το βάρος των εξελίξεων. Θα βρεθεί «Σωτήρης» στο πλευρό του;