Στον κάλαθο των αχρήστων η απόφαση του Αρείου Πάγου για παραπομπή Σφακιανάκη

Για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους, ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δεν θα δικαστεί για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας για το οποίο τον παρέπεμψε ο Άρειος Πάγος.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε το 2019 ότι ο Σφακιανάκης πρέπει να δικαστεί για κατάχρηση εξουσίας, καθώς εμφανίζεται να είχε σχέσεις με τον δολοφονημένο δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια, να τον ενημέρωνε για κινήσεις των διωκτικών αρχών σε βάρος του και να του υποδείκνυε μεθόδους προκειμένου να αποφεύγει τους ελέγχους. Παράλληλα τον ενημέρωνε για τους κινδύνους που πιθανώς διέτρεχε.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ο Άρειος Πάγος, ότι ο Σφακιανάκης ως επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημέρωνε τον Γκιόλια ότι επίκειται έρευνα της υπηρεσίας της οποία ηγείτο στο σπίτι του, προκειμένου εκείνος να απομακρύνει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του και κάθε άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να τον συνδέσει με το blog «troktiko».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, η συγκεκριμένη περίπτωση κατάχρησης εξουσίας για την οποία κατηγορείτο ο Σφακιανάκης έχει απαλειφθεί από τον νέο ποινικό κώδικα, ενώ ο Άρειος Πάγος είχε λάβει την απόφασή του πριν από τις αλλαγές που ψηφίστηκαν λίγο πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Επιπλέον, η υπεράσπιση του Μανώλη Σφακιανάκη υποστηρίζει ότι η μηνυτήρια πάνω στην οποία βασίστηκε η κατηγορία της κατάχρησης, έχει ούτως ή άλλως ανακληθεί. Συγκεκριμένα, ο Σφακιανάκης διώχθηκε με αφορμή μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που είχε κατατεθεί σε βάρος του Γκιόλια τον οποίο ο Σφακιανάκης φερόταν να ενημερώνει ώστε να μη συνδεθεί με την ιδιότητα του διαχειριστή του blog «troktiko».

Το περιοδικό Hot Doc είχε αποκαλύψει ήδη από το καλοκαίρι του 2013, στοιχεία που προκαλούσαν ερωτηματικά για τον ρόλο του Μανώλη Σφακιανάκη στην υπόθεση δολοφονίας του Γκιόλια που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. Ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας έπεσε νεκρός από τα πυρά αγνώστων που αργότερα εμφανίστηκαν ως «Σέχτα Επαναστατών», τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010. Μια σειρά στοιχείων όμως, όπως έχει αποκαλύψει το Hot Doc τον Αύγουστο του 2013, δεν διερευνήθηκαν και ο δημοσιογράφος και διαχειριστής του πλέον επιτυχημένου στην Ελλάδα blog, του γνωστού «troktiko», έμεινε στην ιστορία ως ακόμη ένα θύμα της τρομοκρατίας. Τα ερωτήματα που πλανώνται πάνω από την υπόθεση, δέκα χρόνια μετά το στυγερό έγκλημα, παραμένουν αναπάντητα.

Το χρονικό του εγκλήματος

Το βασικό ερώτημα αναφορικά με τη δολοφονία του Γκιόλια προκύπτει από το γεγονός ότι ο ίδιος άνοιξε την πόρτα στους εκτελεστές του. Ήταν λίγο μετά τις 5.00 το ξημέρωμα, όταν τρεις άγνωστοι, ντυμένοι με στολές αστυνομικών, χτύπησαν το κουδούνι του διαμερίσματός του στην Ηλιούπολη και του ζήτησαν να κατέβει. Προκειμένου να τον πείσουν, μάλιστα, του είπαν ότι κάποιοι του κλέβουν το αυτοκίνητο. Επρόκειτο για ένα ασημένιο Smart, το οποίο ο Γκιόλιας είχε ούτως ή άλλως ασφαλισμένο. Επιπλέον θα μπορούσε να διαπιστώσει αν πράγματι κάποιοι του κλέβουν το αυτοκίνητο απλώς βγαίνοντας στο μπαλκόνι. Πάντως σίγουρα δεν χρειαζόταν να κατέβει μέχρι την είσοδο της πολυκατοικίας του. Ο Γκιόλιας φαίνεται να ήταν παράλληλα υποψιασμένος για το ότι κινδυνεύει η ζωή του, αφού όπως η ίδια η «Σέχτα» γράφει στη προκήρυξή της, γνώριζε πως κινδυνεύει και λάμβανε μέτρα προστασίας. Παρ’ όλα αυτά, αποφασίζει αβίαστα να κατέβει και να ανοίξει την πόρτα στους δολοφόνους του. Ο Γκιόλιας, λίγα δευτερόλεπτα μετά, πέφτει νεκρός χτυπημένος από 17 σφαίρες.

Πώς λοιπόν ένας υποψιασμένος δημοσιογράφος, που λαμβάνει μέτρα προστασίας, προσφέρεται για θυσία; Η Αστυνομία δικαιολόγησε επισήμως την κάθοδο του Γκιόλια με το γεγονός ότι οι δολοφόνοι εμφανίστηκαν ντυμένοι ως αστυνομικοί και τον ενημέρωσαν από το θυροτηλέφωνο ότι κλέβουν κάποιοι το αυτοκίνητό του. Αυτός ήταν ο λόγος που κατέβηκε ανυποψίαστος, λένε.

Τα γεγονότα όμως δεν είχαν αυτή την πορεία. Το τι έγινε στα λίγα λεπτά από την ώρα που εμφανίστηκαν οι υποτιθέμενοι αστυνομικοί έως τις 5.17, που τον δολοφόνησαν, αποκαλύφθηκε από το Hot Doc, όχι όμως κι από τις Αρχές, που δεν θέλησαν να διερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση. Είναι μάλιστα τουλάχιστον αξιοπερίεργο, ότι εκείνοι που διερεύνησαν την υπόθεση δεν μπήκαν σε υποψίες ούτε από το γεγονός ότι το κουδούνι του διαμερίσματος του Γκιόλια δεν έγραφε το όνομά του. Δηλαδή, βάσει των δεδομένων, ο Γκιόλιας ήταν τόσο αφελής, που: πρώτον, κατέβηκε να ανοίξει στους δήθεν αστυνομικούς ενώ μπορούσε να διαπιστώσει αν όντως του κλέβουν το αυτοκίνητο βγαίνοντας απλώς στο μπαλκόνι του· δεύτερον, πίστεψε ότι τρεις άγνωστοι σ’ αυτόν αστυνομικοί αναγνώρισαν το αυτοκίνητό του, ένα ασημένιο Smart από τα εκατοντάδες που κυκλοφορούν στην Αθήνα. Τρίτον, πίστεψε ότι οι άγνωστοι αστυνομικοί γνώριζαν ποιο κουδούνι αντιστοιχεί στο διαμέρισμά του παρότι αυτό δεν έγραφε το όνομά του· τέταρτον, δε σκέφτηκε ότι τρεις ένστολοι και ένοπλοι αστυνομικοί θα επιχειρούσαν να από τρέψουν τη ληστεία, πριν μπουν σε διαδικασία να χτυπήσουν κουδούνια. Η απάντηση στα ερωτήματα είναι απλή: ο Γκιόλιας προφανώς δεν ήταν αφελής, αλλά πιθανότατα περίμενε να τον επισκεφθεί η Αστυνομία.

Η επικοινωνία με τον Σφακιανάκη

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε αποκαλύψει το Hot Doc και επιβεβαιώνονται από τον Άρειο Πάγο, λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία, την Παρασκευή 16 Ιουλίου ο Γκιόλιας δέχτηκε τηλεφώνημα από ανώτατο αξιωματικό της Αστυνομίας, με τον οποίο συνομιλούσε τακτικά ως διαχειριστής του «troktiko». Ήταν ο αξιωματικός Μανώλης Σφακιανάκης, επικεφαλής την εποχή εκείνη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο οποίος συχνά ενημέρωνε τον δημοσιογράφο για παράπονα που δεχόταν η υπηρεσία εξαιτίας δημοσιευμάτων στο blog του, αλλά και για εφόδους και έρευνες που προγραμμάτιζε η Αστυνομία σε bloggers. Εκείνη την Παρασκευή, ο Σφακιανάκης εμφανίζεται να είπε στον Γκιόλια: «αυτές τις μέρες να προσέχεις». Ο δημοσιογράφος παρανόησε και θεώρησε πως τον ενημερώνει για κάποια νέα έφοδο που θα γίνει στο σπίτι του, προκειμένου να ελεγχθούν οι υπολογιστές του.

Όταν οι δολοφόνοι τού χτύπησαν το κουδούνι, το οποίο ο Γκιόλιας είχε δώσει μόνο στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο δημοσιογράφος δεν μπορούσε να υποψιαστεί. «Είπαν κάτι για το αυτοκίνητο. Ε, δεν καταλαβαίνεις τώρα; Ήρθαν, κρύψε το λάπτοπ», εμφανίζεται να είπε στη σύζυγό του Αδαμαντία, πριν κλείσει πίσω του την πόρτα του διαμερίσματός του, δίνοντάς της να καταλάβει πως πρόκειται για τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η Αδαμαντία έκρυβε το λάπτοπ, από το οποίο ο Γκιόλιας έκανε τις αναρτήσεις του «troktiko» και μπορούσε να οδηγήσει στην ηλεκτρονική ταυτοποίησή του ως διαχειριστή του blog, και ο ίδιος κατέβαινε για να ανοίξει την πόρτα. Πίστευε ακράδαντα πως οι δήθεν αστυνομικοί είχαν έρθει για έρευνα σχετικά με το «troktiko» και το θεωρούσε πολύ λογικό, αφού είχε προηγηθεί η ενημέρωσή του από τον Σφακιανάκη. Έκανε λάθος. Δευτερόλεπτα μετά, ξεκλείδωσε την εξώπορτα και καλημέρισε τους δολοφόνους του.