Ο Γαλλο-σενεγαλέζος συγγραφέας Νταβίντ Ντιοπ είναι ο φετινός νικητής του Διεθνούς Βραβείου Μπούκερ για το βιβλίο του «Τη νύχτα, όλα τα αίματα είναι μαύρα».
Πρόκειται για το πρώτο του μυθιστόρημα που μεταφράζεται στα αγγλικά. Τη διάκριση μαζί με το ποσό των 50.000 στερλινών που τη συνοδεύουν μοιράζεται με τη μεταφράστριά του στα αγγλικά, Άννα Μοσχοβάκη.
Το καθηλωτικό μυθιστόρημα του Ντιοπ το οποίο κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Πόλις, σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Κωσταράκου και επίμετρο της Έφης Γαζή, αποτελεί την αφήγηση του Αλφά Ντιάγε από τη Σενεγάλη, ο οποίος ωθήθηκε να πολεμήσει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για λογαριασμό της Γαλλίας, δηλαδή της μητέρας πατρίδας που τον αντιμετώπισε σαν αναλώσιμο υλικό.
Έχοντας πλέον σκοτώσει δεκάδες άντρες «με γαλάζια μάτια» και έχοντας κρατήσει ως τρόπαιο επτά κομμένα χέρια (από το δεύτερο και μετά σκιάζονται με την παρουσία του μέχρι και οι συμπολεμιστές του), βλέπει τον αδερφικό του φίλο να πεθαίνει μπροστά στα μάτια του και χάνει το μυαλό του. Τον βρίσκουμε να αναλογίζεται πώς από ενθουσιώδης νέος που ήθελε να γυρίσει τον κόσμο κατέληξε να γίνει η καλύτερη μηχανή θανάτου του τάγματός του. Η συνειδητοποίησή του που τον οδηγεί στην τρέλα μοιάζει να έχει τον ήχο επαναλαμβανόμενων εκρήξεων.
Μέσα από την ιστορία του Αλφά ο Νταβίντ Ντιοπ αφηγείται στην ουσία τον τρόπο που η Δύση χρησιμοποίησε την Αφρική καλλιεργώντας το έδαφος υπέρ της κατάστασης που επικράτησε να θεωρείται σύγχρονος πολιτισμός.
Ο Ντιοπ, σενεγαλέζικης καταγωγής, γεννήθηκε στο Παρίσι το 1966. Μεγάλωσε στη Σενεγάλη, όπου τελείωσε και το λύκειο. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στα Πανεπιστήμια της Τουλούζης και της Σορβόννης (Paris IV), όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Agrege της φιλολογίας, είναι αναπληρωτής καθηγητής της γαλλικής γραμματολογίας του 18ου αιώνα στο Πανεπιστήμιο του Πω, όπου διδάσκει παράλληλα γαλλόφωνη αφρικανική λογοτεχνία. Έχει δημοσιεύσει ένα ακόμα μυθιστόρημα, με τίτλο «1989, l’ Attraction universelle» όπως επίσης και τη μελέτη «Rhétorique nègre au XVIIIe siècle».
Η πρόεδρος της επιτροπής του Διεθνούς Βραβείου Μπούκερ, Λούσι Χιουζ – Χάλετ, χαρακτήρισε το βιβλίο τρομακτικό και πρόσθεσε ότι «διαβάζοντάς το νιώθεις να σε υπνωτίζει».