Λένε ότι το αναγνωστικό κοινό θέλει «αίμα και σπέρμα» για να κλικάρει την είδηση. Όμως η αλήθεια είναι ότι αυτά τα δύο από μόνα τους δεν κάνουν τίποτα.
Απελπισία. Αυτό θέλει ο κόσμος.
Το θέμα, για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας με τα κλεισμένα, επί χρόνια, σε κλουβιά παιδιά, αποκάλυψε πρώτος ο Μάκης Νοδάρος στην Ελευθεροτυπία το 2011 ενώ το 2014, το BBC είχε κάνει σχετικό ρεπορτάζ.
Σήμερα, η εφημερίδα Έθνος, επανέρχεται στο θέμα, με πρωτοσέλιδο που κάνει λόγο για ένα τυφλό κορίτσι που κρατείται επί δέκα χρόνια σε κλουβί.
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα θέματα που δημοσιεύονται σε έντυπα Μέσα, υπήρξε σχετική αναδημοσίευση από sites.
Ειδικότερα, βραβείο «κλικ-μπέιτ» (σ.σ. τίτλοι που τραβάνε την προσοχή και τα κλικ των αναγνωστών) τίτλου και παραπλάνησης παίρνει το newsit.gr που παρουσιάζει το θέμα χωρίς να δείχνει ότι δεν είναι σημερινό και αποδίδει μάλιστα και ευθύνες στην κυβέρνηση για απραξία και «κούφια λόγια».
Μπορεί το 2014 αλλά και όλα τα χρόνια που λειτουργούσε υπό άθλιες συνθήκες το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, με παιδιά να φυλακίζονται σε κρεβάτια κλουβιά ή να δένονται με ιμάντες, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ήταν κυβέρνηση και επί των ημερών του να ξεκίνησε η παρέμβαση στο ίδρυμα, αλλά πως θα πουλήσουμε αν δεν κατηγορήσουμε και λίγο την κυβέρνηση;
Αξίζει να σημειωθεί πως η αποϊδρυματοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν επικρατεί αδράνεια.
Στο πλήρες άρθρο της εφημερίδας, ξεκαθαρίζεται πως το κορίτσι αυτό το οποίο ζούσε επί σειρά ετών σε απαράδεκτες συνθήκες, τα τελευταία 2,5 χρόνια, βρίσκεται στη διαδικασία της επανένταξης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα: «Δεν έχουν καταφέρει ακόμα να τη βγάλουν εντελώς από το κλουβί, αφού ο πολυετής εγκλεισμός δεν επιτρέπει άμεση αντιμετώπιση».
Το κύριο θέμα του άρθρου ωστόσο δεν είναι αυτό. Είναι η επικείμενη λήξη του προγράμματος δράσης της ΜΚΟ που στηρίζεται οικονομικά από τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Lumos, της συγγραφέως Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η οποία δημιουργήθηκε με αφορμή τις αποκαλύψεις σχετικά με το εν λόγω ίδρυμα, λίγα χρόνια πριν.